FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Svjetska banka (SB) i Europska investicijska banka (EIB) najavile su 30 milijardi eura pomoći za oporavak gospodarstva i rast u srednjoj i jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku, u kontekstu nastavljene krize u eurozoni, stoji u danas objavljenom zajedničkom priopćenju. Kako bi ublažili negativni utjecaj krize u eurozoni na gospodarstva u 'novoj Europi', zajmodavci su najavili ukupno 30 milijardi eura potpore javnom i privatnom sektoru u toj regiji u 2013. i 2014., uključujući infrastrukturu, ulaganja poduzeća i financijski sektor. Pomoć je najavljena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Estoniji, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Mađarskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Crnoj Gori, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. Novi će se program usredotočiti na podupiranje programa restrukturiranja, konsolidacije i diversifikacije, te jačanja dugoročne konkurentnosti gospodarstava u regiji kroz dugoročne kredite i kupovinu vlasničkih udjela. Najveći će udio u najavljenom paketu imati EIB, koji je najavio 20 milijardi eura, Svjetska banka 6,5 milijardi eura, a EBRD će financirati paket sa četiri milijarde eura.

FRANFKURT/LONDON - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je poručio kako se očekuje da će stanje u gospodarstvu eurozone ostati slabo te da je središnja banka spremna za početak kupovina obveznica posrnulih članica nakon što podnesu odgovarajuće zahtjeve za pomoći. "Očekuje se da će gospodarska aktivnost u eurozoni ostati slaba", kazao je Draghi na današnjoj redovnoj tiskovnoj konferenciji poslije bančinog zasjedanja na kojem je donesena odluka da kamatne stope ostaju na rekordno niskim razinama. Europska središnja banka (ECB) na redovnom je mjesečnom zasjedanju odlučila zadržati ključne kamatne stope na 0,75 posto, a postojeće kamatne stope zadržala je i britanska središnja banka Bank of England (BoE), na razini od 0,5 posto, objavile su banke u odvojenim priopćenjima.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija predstavila je u četvrtak akcijski plan za automobilsku industriju do 2020. kojim želi osnažiti konkurentnost i održivost te važne industrijske grane koja osigurava 12 milijuna radnih mjesta i četiri posto europskog BDP-a, priopćeno je iz Bruxellesa. "Europa proizvodi najbolje automobile na svijetu. Komisija želi sačuvati to vodstvo, povećavajući još više sigurnosne i ekološke standarde", rekao je europski povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani, najavljujući hitne mjere za rješavanje sadašnjih poteškoća u tom sektoru i njegovo koordinirano restrukturiranje. Akcijski plan donosi konkretne prijedloge za donošenje političkih inicijativa čiji bi cilj bio poticanje ulaganja u napredne tehnologije i inovacije za čiste automobile, poboljšanje tržišnih uvjeta, potporu industriji u pristupu globalnom tržištu te promicanje ulaganja u razvoj vještina i obrazovanje. Europska automobilska industrija najveći je privatni investitor u istraživanja i inovacije u što ulaže oko 30 milijardi eura na godinu.

LONDON - Njemački industrijalci strahuju da će izgubiti konkurentsku prednost u odnosu na američku industriju troškove čijeg je poslovanja oštro smanjio procvat nekonvencionalne proizvodnje plina iz škriljevca, upozorilo je u četvrtak udruženje BDI. Troškovi poslovanje njemačkih poduzeća istodobno rastu jer je vlada odlučila napustiti proizvodnju struje iz nuklearne energije i uložiti milijarde eura u širenje obnovljivih izvora energije, oslanjajući se ujedno na uvoz pri podmirivanju potražnje za prirodnim plinom. "Snažna ekspanzija proizvodnje plina iz škriljca od početka stoljeća donijela je Sjedinjenim Državama niže cijene plina i stabilnije cijene energije pa industrija sada profitira od rekordno niskih cijena plina i niskih cijena električne energije u usporedbi s onima u drugim zemljama", navodi BDI. Njemačka privreda, najveća u Europi, u velikoj mjeri počiva na granama koje troše puno energije, poput kemijske industrije čiji su prvaci BASF i Bayer, i automobilskog sektora na čelu s Volkswagenom, BMW-om i Audijem. BDI ističe da bi procvat proizvodnje plina iz škriljevca mogao rezultirati reindustrijalizacijom SAD-a, upozoravajući istodobno da se u Europi taj efekt neće ponoviti u istoj mjeri. "Stoga će europske industrijske tvrtke najvjerojatnije u doglednoj budućnosti plaćati znatno više cijene struje i plina nego američke", izvijestio je BDI.

BERLIN - Njemački inženjerski div Siemens u četvrtak je predstavio obiman program smanjenja troškova, kojim u iduće dvije godine planira postići uštede od šest milijardi eura u nastojanju da očuva konkurentnost u uvjetima slabog globalnog gospodarstva. Taj predvodnik industrije i najvrjednija njemačka kompanija pod pritiskom je da smanji troškove i preusmjeri fokus na najprofitabilnije dijelove svoga poslovanja, budući da će globalnom gospodarstvu očito trebati dulje vrijeme da se oporavi nego što se u početku očekivalo. "Znamo što moramo činiti, pa to i činimo", poručio je izvršni direktor Peter Loescher na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljeno i godišnje izvješće o rezultatima poslovanja. Neto dobit u cijeloj poslovnoj godini, koja za tu kompaniju traje od 1. listopada 2011. do 30. rujna 2012., smanjena je za 27 posto, na 4,59 milijardi eura. Prihodi su uvećani sedam posto, na 78,296 milijardi eura. Siemens zasad ne iznosi pojedinosti plana smanjenja troškova. "To će imati nepovoljne učinke na zaposlenike, premda u ovome trenutku ne mogu mnogo o tome govoriti", kazao je Loescher. Reorganizacija će uključivati osnaživanje putem akvizicija, te kroz prodaje dijelova poslovanja čiji profiti u duljem razdoblju ne ispunjavaju očekivanja tvrtke, poručuju iz Siemensa.

PARIZ - Francuska banka Societe Generale izvijestila je u četvrtak da joj se neto dobit u trećem tromjesečju smanjila 86,3 posto, na 85 milijuna eura, okrivivši za takav rezultat izvanredne stavke. Rezultate je pritisnuo rashod od 389 milijuna eura povezan s revalorizacijom kreditnih rizika i gubici na prodaji podružnica, uključujući 130 milijuna eura u prodaji grčke podružnice Geniki i 92 milijuna eura u prodaji američke podružnice TCW. Ako se izuzmu jednokratne stavke, neto dobit iznosila je 856 milijuna eura, priopćeno je iz Societe Generalea. Banka je u trećem tromjesečju smanjila rizičnu imovinu za 5,4 milijarde eura i zaključila program prodaje kredita u odjelu za investicijsko bankarstvo i poslovanje s poduzećima, prodavši imovinu ukupne vrijednosti 16 milijardi eura. Krajem rujna stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 10,3 posto, čime je uvećana za 0,39 postotnih bodova u odnosu na kraj lipnja.

PEKING - Kinesko ministarstvo gospodarstva danas je najavilo da će uvesti carine na čelične cijevi iz Europske unije i Japana u rasponu od 9,2 do 14,4 posto, nakon što je završilo istragu o proizvodima za koje tvrdi da se prodaju ispod tržišnih cijena. Carine na specijalizirane nehrđajuće čelične cijevi, koje europske i japanske kompanije prodaju na kineskom tržištu već pet godina, bit će uvedene u petak, priopćilo je kinesko ministarstvo gospodarstva. Te cijevi uglavnom se koriste u industrijskim kotlovima. Konačnom odlukom toga ministarstva carine su znatno niže od onih iz preliminarne odluke, donesene u svibnju, kada je bilo najavljeno da će se kretati u rasponu od 9,7 do 39,2 posto. Istragom, koja je započela u rujnu prošle godine, kinesko ministarstvo gospodarstva utvrdilo je da uvoz tih proizvoda šteti domaćoj industriji. Taj potez predstavlja najnoviji udarac u trgovinskim sporu između Kine i njezinih ključnih trgovinskih partnera, tijekom kojeg su već uvedene carine na niz proizvoda.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙