FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Italija je na dobrome putu kada je u pitanju konsolidacija državnih financija i trebala bi ostvariti proračunske ciljeve zacrtane za 2013. godinu, piše u petak talijanski list La Stampa, pozivajući se na odgovarajući dokument Europske komisije. Napominjući kako posao ipak još nije dovršen, EK sugerira da će prezadužena Italija iduće godine možda ipak morati pokrenuti novu rundu rezova u potrošnji, prema dokumentu na 19 stranica, datiranom s 15. listopada, koji je izradio europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn. Napore Italije u konsolidaciji proračuna Komisija ocjenjuje "ambicioznima" i "odgovarajućima". Moguće je da će se razmotriti i dodatne mjere za 2013. na rashodovnoj strani proračuna, citira La Stampa europski dokument. U Komisiji su izrazili razumijevanje za odluku talijanske vlade o odgodi povećanja stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) ali je ona po njihovom mišljenju rizična, piše nadalje La Stampa.

LJUBLJANA - Pitanje gradnje LNG terminala za tekući plin kod Trsta bilo je jedno od središnjih pitanja talijansko-slovenske ministarske koordinacije koja je u petak zasjedala u Sloveniji. Kako je nakon bilateralnog sastanka s talijanskim ministrom za okoliš i zaštitu prirodnih resursa Corradom Clinijem, na Brdu kod Kranja, izjavio slovenski ministar za okoliš i poljoprivredu Franc Bogovič, talijanska je strana na sastanku predložila šire razgovore o energetskoj opskrbi na području Sjevernog Jadrana u koje bi se osim Slovenije i Italije uključila i Hrvatska. Slovenija se i dalje protivi gradnji planiranih dvaju LNG terminala nedaleko Trsta zbog mogućeg prekograničnog utjecaja na okoliš. Italija pak dokazuje da takvog utjecaja neće biti u slučaju kopnenog LNG terminala kod mjesta Zuale blizu granice sa Slovenijom, dok je glede projekta drugog, morskog terminala u Tršćanskom zaljevu i dalje spremna razgovarati. Slovenski ministar nakon sastanka je rekao da su oko problematike LNG terminala napravili presjek trenutačnog stanja, ali bez konkretnih zaključaka, no da osobno pozdravlja talijansku inicijativu da se u energetsku raspravu o projektima za sjeverni Jadran uključi i Hrvatska.

LJUBLJANA - Slovenija je uspjela plasirati svoju prvu 10-godišnju obveznicu u američkim dolarima uz kamatnu stopu nešto nižu od 6 posto, a vjerojatno će biti plasirano obveznica u visini od 1,5 milijardi američkih dolara, objavili su slovenski mediji pozivajući se na neslužbene izvore. Prezentacija obveznice investitorima počela je u ponedjeljak, a završena u petak u Londonu. Investitori koji će kupiti obveznicu bit će poznati idućeg tjedna, objavili su danas slovenska televizija i komercijalna televizijska postaja POP-TV. Na taj je način na neko vrijeme otklonjena opasnost da država postane nelikvidna ili dođe u situaciju kad bi odmah morala zatražiti pomoć europskih fondova i međunarodnih financijskih ustanova, ocjenjuju mediji. Predsjednik parlamentarnog odbora za financije Andrej Šircelj, član Slovenske demokratske stranke premijera Janeza Janše, izjavio je na konferenciji za novinare da je potražnja za dolarskom obveznicom tijekom njena predstavljanja investitorima u SAD-u i Velikoj Britaniji premašila 12 milijardi dolara, te da će zaduživanje biti po osjetno nižoj stopi od one koja se mogla očekivati.

LONDON - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima povukao s najviše razine u mjesec dana prema dolaru, jer je potražnju za zajedničkom valutom prigušio izostali napredak u pogledu predaje španjolskog zahtjeva za međunarodnim paketom pomoći. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3045 dolara, čime se dodatno udaljio od 1,3140 dolara, najviše razine od sredine rujna na koju se popeo u srijedu. Jedinstvenom europskom valutom trgovalo se i po 103,33 jena, čime se također spustila s nove najviše razine u pet mjeseci od 104,145 jena koju je zabilježila dan ranije. Dolar je pak blago oslabio prema jenu, na 79,18 jena, no drži se i dalje nedaleko najviše razine u dva mjeseca od 79,47 jena, na koju se popeo u četvrtak. Ovotjedni uzlet eura podršku je crpio od očekivanja da će Madrid uskoro službeno zatražiti pomoć, a nakratko su kružile i priče da bi do toga moglo doći već na ovotjednom summitu čelnika Europske unije u Bruxellesu. Španjolski premijer Mariano Rajoy u petak je kazao da još nije donesena odluka o traženju pomoći.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙