FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas 12 prioritetnih projekata kako bi se bolje iskoristio potencijal jedinstvenog tržišta i potaknuo gospodarski rast. "Jedinstveno tržište može pružiti još više europskim građanima i poduzećima", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier, predstavljajući dokument Jedinstveni akt II, koji je Komisija usvojila u srijedu. Siguran sam da će 12 prioritetnih područja djelovanja koje danas predstavljamo dobiti političku potporu koju zaslužuju. Ovo je prilika da se iskoristi naš veliki adut, jedinstveno tržište, kako bi naše socijalno tržišno gospodarstvo vratilo konkurentnost i dinamičnost", dodao je. Jedinstveni akt II sadrži 12 prioritetnih područja djelovanja, koje bi europske institucije trebalo vrlo brzo prihvatiti. Kao glavni pokretači rasta istaknuti su integrirane prometne i energetske mreže, prekogranična mobilnost građana i poduzeća, digitalna ekonomija i mjere za jačanje kohezije i zaštitu potrošača. Europska komisija smatra da nisu iskorišteni svi potencijali jedinstvenog tržišta, koje je do sada omogućilo europskim potrošačima veći izbor po nižim cijenama. Komisija je najavila da će pripremiti zakonodavne prijedloge do proljeća sljedeće godine, a Parlament i Vijeće trebali bi ih usvojiti do proljeća 2014. godine.

MADRID - Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos najavio je da će više od polovine buduće banke za toksičnu imovinu koja će preuzeti problematičnu imovinu španjolskih banaka biti u privatnom vlasništvu. Govoreći pred parlamentom, ministar De Guindos u srijedu je kazao da će udio u banci za toksičnu imovinu biti ponuđen tvrtkama u privatnom sektoru, koje će možda ocijeniti da mogu korigirati loša ulaganja i u konačnici na njima zaraditi. De Guindos je pred parlamentom branio španjolske banke, objašnjavajući da je prošlotjedna revizija pokazala da se 70 posto financijskog sektora može uspješno nositi s vrlo teškim uvjetima poslovanja. Neovisni revizori utvrdili su da će sedam banaka, najteže pogođenih kolapsom tržišta nekretnina u 2008., trebati ukupno 59,3 milijarde eura dodatnog kapitala kako bi uspješno prebrodile eventualno ozbiljno pogoršanje makrogospodarskog i poslovnog okruženja. Ministar je također kazao da će Španjolska iskoristiti puno niži iznos od ukupno odobrenih 100 milijardi eura europskog hitnog kredita za pomoć bankama.

BEOGRAD - Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju američki ekonomist Paul Krugman sugerirao je u srijedu Srbiji da osnaži kupovnu moć svojih građana i ocijenio da bi devalvacija dinara državi povećala konkurentnost. Krugman, koji je u Beogradu na poziv nekolicine gospodarstvenika održao predavanje o modelima prevladavanja gospodarske krize, kazao je da je Srbija u "specifičnoj situaciji jer nije članica Europske unije". Dodatna otežavajuća okolnost je, istaknuo je, i to što je državni dug dominatno u eurima, a nacionalna valuta, unatoč dosadašnjem padu vrijednosti, i dalje precijenjena. "Da nema tog duga mogli biste devalvirati dinar i povećati konkurentnost", ocijenio je Krugman. Podsjećajući da se mjere štednje u slučaju rješavanja grčke krize nisu pokazale efikasnim, američki je nobelovac Srbiji predložio da osnaži potrošnju i pojača kupovnu moć svojih građana. Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je u uvodnom govoru prije Krugmanova predavanja kako je vlada spremna učiniti sve kako bi "ponovno pokrenula gospodarski stroj zemlje", ali i da na putu izlaska iz krize mora štedjeti država, a ne građani, jer više nemaju odakle štedjeti.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagače na europskim tržištima dionica pokolebale su u srijedu sumnje da Španjolska možda neće uskoro zatražiti paket međunarodne pomoći a ohrabrio ih je neočekivani rast prometa u maloprodaji eurozone. Londonski FTSE porastao je 0,3 posto na 5.825 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 7.333 boda a pariški CAC za blagih 0,1 posto, na 3.415 bodova. Među dobitnicima izdvajale su se rudarske kompanije, pa je Eurasian Natural Resources ojačao 1,4 posto, ArcelorMittal jedan posto a Xstrata 0,4 posto. Energetski sektor bio je pak među najvećim gubitnicima, oslabivši u prosjeku 0,6 posto temeljem pojačane zabrinutosti za globalnu potražnju za naftom. Cijene dionica španjolskog Repsola pale su 0,8 posto.

LONDON - Euro se u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima održao znatno iznad najniže razine u tri tjedna prema dolaru, jer se vjeruje da će Madrid u konačnici ipak podnijeti zahtjev za pomoći, što će pokrenuti ECB-ove kupovine obveznica i poduprijeti jedinstvenu europsku valutu. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2924, dolara, što znači da nisu zabilježene veće promjene u odnosu na zatvaranje dan ranije. Drži se tako osjetno iznad 1,28035 dolara, najniže razine u tri tjedna na koju se spustio u ponedjeljak. Dolar je bio na dobitku prema jenu i njime se trgovalo po 78,31 jena, što je njegova najviša razina u protekla gotovo dva tjedna. Jedinstvenoj europskoj valuti podršku je pružila vijest da će agencija za rejtinge Moody's svoje rezultate o ocjeni kreditnog rejtinga Španjolske objaviti tijekom listopada, neugodno iznenadivši trgovce koji spekuliraju s padom vrijednosti eura i očekivali su skoro sniženje španjolskog kreditnog rejtinga.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙