FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Švicarska je zamrznula gotovo milijardu švicarskih franaka, nešto više od milijarde dolara, ukradenih sredstava povezanih s diktatorima u četiri zemlje koje se bile u središtu arapskog proljeća - Egiptu, Libiji, Siriji i Tunisu, izvijestilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova. Švicarske vlasti surađuju s pravosuđem Tunisa i Egipta kako bi ubrzale povrat tih sredstava, no očekuje se da bi to moglo potrajati godinama, rekao je Valentin Zellweger, voditelj odjela za međunarodno pravo pri švicarskom ministarstvu. Glavnina blokiranih sredstava, 700 milijuna franaka, povezana je s bivšim egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom i njegovim suradnicima. Zamrznuto je i oko 60 milijuna franaka povezanih sa svrgnutim tuniskim predsjednikom Ben Alijem i po 100 milijuna franaka povezanih s ubijenim libijskim čelnikom Moamerom Gadafijem i sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom i njegovim suradnicima.

LISABON - Portugalska vlada desnog centra najavila je značajna povećanja poreza i smanjenja potrošnje u proračunu za 2013., u kojoj očekuje recesiju i štednju treću godinu zaredom s obzirom na stroge uvjete međunarodnog programa pomoći. Proračun predviđa do sada najveća povećanja poreza u sklopu međunarodnog programa pomoći vrijednog 78 milijardi eura, u protuvrijednosti tri mjesečne plaće radnika srednjih prihoda. Upravo je to izazvalo najveće nezadovoljstvo u zemlji od početka krize. Neki ekonomisti smatraju da bi mjere, koje uključuju i smanjenja mirovina, porez na financijske transakcije i veće poreze na imovinu, mogle gurnuti Portugal u spiralu recesije nalik onoj grčkoj. Novi porezi iduće godine donijet će u proračun 4,3 milijarda eura, što je 80 posto vrijednosti mjera štednje zacrtanih za 2013. Opći štrajk zakazan je za 14. studenoga.

NEW YORK - Američka banka Goldman Sachs izvijestila je u utorak da je u trećem tromjesečju ostvarila dobit, nakon gubitka u istom lanjskom tromjesečju, zahvaljujući više nego udvostručenim prihodima koje su poduprli dobri rezultati investicijskog i kreditnog odjela. Neto dobit iznosila je 1,5 milijardi dolara, u usporedbi s gubitkom od 428 milijuna dolara u istom razdoblju lani. Neto prihodi više su nego udvostručeni, na 8,35 milijardi dolara. Većina prihoda ostvarena je u odjelu za investicije i kreditiranje koji se sastoji od dionica i obveznica ubilježenih u stavci ulaganja. Banka je ove godine na tim poslovima ostvarila 1,8 milijardi dolara prihoda, nakon što je prošle godine taj odjel smanjio njezine prihode za 2,5 milijardi dolara. Izvršni direktor Lloyd Blankfein ocijenio je bančine rezultate "općenito solidnima". Banka je povisila dividendu za promatrano razdoblje na 50 centi po dionici, s ranijih 46 centi.

NEW YORK - Najveći proizvođač bezalkoholnih pića u svijetu, američka Coca-Cola izvijestila je u utorak da joj je neto dobit u trećem tromjesečju porasla četiri posto zahvaljujući širenju na tržištima u nastajanju i povećanoj prodaji sportskih napitaka i čajeva na domaćem tržištu. U tromjesečnom razdoblju zaključno s 28. rujna neto dobit kompanije sa sjedištem u Atlanti, koja proizvodi Sprite, Fantu i vodu Dasani, iznosila je 2,31 milijardu dolara, ili 50 centi po dionici. Prihodi su joj porasli jedan posto, na 12,34 milijardi dolara, ali su razočarali Wall Street koji je očekivao 12,4 milijarde dolara. Obujam prodaje na inozemnim tržištima povećan je četiri posto, uz izraženiji rast na tržištima u nastajanju gdje kompanija nastoji kapitalizirati povećanu kupovnu moć tamošnje srednje klase. Na matičnom sjevernoameričkom tržištu obujam prodaje povećan je dva posto. U Indiji je obujam prodaje brenda Coca-Cola poskočio 34 posto a obujam prodaje Spritea za 15 posto. Ukupno je obujam prodaje u Indiji porastao 15 posto.

MILANO - Talijanski tužitelji pokrenuli su istragu protiv najvećeg europskog diskontnog zračnog prijevoznika, irskog Ryanaira zbog sumnje da je možda izbjegao uplatiti oko 12 milijuna eura mirovinskih doprinosa za radnike, kazao je za Reuters izvor u talijanskom pravosuđu. U uredu državnog tužitelja u gradu Bergamu tvrde da je Ryanair izbjegao više mirovinske doprinose u Italiji plaćajući niže doprinose u Irskoj za zaposlene u zračnoj luci Orio al Serio. Istraga je sastavni dio šire fiskalne ofenzive koju je protiv Ryanaira pokrenuo državni mirovinski fond INPS. U Ryanairu nisu željeli komentirati konkretan slučaj, naglasivši tek da poštuju europske propise. INPS tvrdi da Ryanair nije platio oko 12 milijuna eura mirovinskih doprinosa za 220 zaposlenih u Bergamu, uključujući kazne. Zrakoplovna kompanija uložila je žalbu na tužbu talijanskog mirovinskog fonda, a ročište je zakazano u veljači iduće godine.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u utorak, poduprte ohrabrujućim poslovnim izvješćima američkih kompanija a potporu im i dalje pružaju i nagađanja da bi Španjolska mogla zatražiti pomoć već idućeg mjeseca. Londonski FTSE skočio je 0,7 posto na 5.845 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i frankfurtski DAX, dosegnuvši 7.314 bodova. Najveći je dobitnik bio pariški CAC, koji je bio u plusu jedan posto i iznosio je 3.455 bodova. Izvori su kazali za Reuters u petak da bi Španjolska mogla zatražiti pomoć idućeg mjeseca a Financial Times piše danas da Španjolska više ne zazire od upućivanja službenog zahtjeva za pomoći. sljedeći mjesec zatražiti pomoć, dok je Financial Times u utorak objavio da je Španjolska sada spremna zatražiti paket spasa. U tim okolnostima europske su banke, posebno one izložene dužničkim problemima eurozone, predvodile dobitnike. Britanska banka Lloyds Banking Group i njemačka Deutsche Bank bile su na dobitku 3,6 odnosno 3,0 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema dolaru i najvišu u četiri tjedna prema jenu i funti, jer su ulagače oraspoložili medijski napisi koji signaliziraju da je Njemačka otvorena za uvođenje preventivne kreditne linije za Španjolsku. Euro je tako prema dolaru ojačao 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,3048 dolara. Jedinstvena europska valuta bila je na većem dobitku i prema jenu, od čak 1,1 posto, dosegnuvši 102,89 jena, a poskočila je i prema funti pa se eurom trgovalo po 81,02 penija. Dolar je prema jenu ojačao 0,2 posto, na 78,85 jena. Euru su i dalje podršku pružale priče da bi Madrid uskoro mogao zatražiti međunarodni paket pomoći. Najveći poticaj današnjem uzletu jedinstvene valute ipak je stigao od špekulacije da Njemačka možda ne bi željela da Španjolska predugo čeka pomoć, što znači da je otvorena za neki vid preventivne kreditne linije za tu zemlju. Pozitivnom raspoloženju pridonio je i grčki premijer Antonis Samaras kazavši dan ranije da će Grčka zaključiti pregovore s međunarodnim zajmodavcima kako bi dobila nove tranše kredita iz paketa pomoći.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙