FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

"Snaga paraolimpizma" naslov je izložbe fotoreportera Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) Damira Senčara koja je danas otvorena u galeriji MORH-a "Zvonimir", a pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića organizirali su je Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) i Hina. Otvarajući izložbu izaslanica hrvatskog predsjednika i povjerenica za osobe s invaliditetom u Uredu predsjednika Vesna Škulić naglasila je kako će ova izložba pridonijeti senzibiliziranju hrvatske javnosti za sport osoba s invaliditetom i naglasila kako je predsjednik Josipović s posebnom pozornošću pratio nastupe naših paraolimpijaca i9 bio ponosan na razultate koje su ostvarili. "Izložba je rezultat višegodišnje dobre suradnje Hrvatskoga paraolimpijskog odbora i Hine i najbolja je potvrda društveno odgovornog ponašanja dviju institucija koje su, unatoč financijskim teškoćama, uspjele osigurali znatan fundus fotografija o nastupima naših paraolimpijaca u proteklih osam godina. Praćenje nastupa naših paraolimpijaca Hini je kao javnom servisu obveza i bez obzira na financijske teškoće, s našim prijateljima iz HPO-a uvijek smo pronašli načina da Hina i tekstom i fotografijom bude nazočna na paraolimpijskim igrama. Bez lažne skromnosti, možemo zaključiti kako bi naš primjer za drugačije i tamo gdje nema velikih sponzora i novca trebali slijediti i drugi", rekla je ravnateljica Hine Smiljanka Škugor-Hrnčević izrazivši nadu da će ubuduće u medijima biti sve više napisa i o paraolimijcima i općenitio sportašima s invaliditetom.Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naglasio je da je zahvaljujući senzibilitetu Hine za pomoć sportašima s invaliditetom Damir Senčar bio jedini fotoreporter iz Hrvatske koji je trajno zabilježio nastup naših paraolimpijaca, i to ne samo na 14. igrama u Londonu, nago i u Ateni i Pekingu te na Zimskim paraolimpijskim igrama u Vancouveru. Kovačić je posebno zahvalio MORH-u na potpori pri organiziranju izložbe u Zagrebu i istaknuo da su od Barcelone 1992. do Londona 2012. na Paraolimpijskim igrama nastupilo 54 sportaša.Na izložbi je prikazeno 45 fotografija Hinina fotoreportera Senčara, među kojima su svih osam osvajača paraolimpijskih odličja za Hrvatsku počevši od Milke Milinković, Jelene Vuković, Mihovila Španje, Darka Kralja, Antonije Balek, Branimira Budetića, Mikele Ristoski do Zorana Talića, te desetorica dragovoljaca Domovinskog rata.Damir Senčar već 18 godina radi u Hini, a za svoj je rad dobio više međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i ugledna nagrada "Paralympic Media Award for Photography" za najuspješniju fotografiju snimljenu na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008., koja je također na izložbi."Snaga paraolimpizma" bit će u Zagrebu otvorena do 30. listopada. Nakon toga izložba se seli u Vukovar, u kojem će biti od 12. do 19. studenoga, a zatim će biti postavljena i u Karlovcu, Varaždinu, Bjelovaru, Puli, Kninu, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku.

PARIZ

Srbija bi mogla biti strogo kažnjena zbog rasističkog ispada gledatelja na utakmici U21 vrsta Srbija i Engleske u Kruševcu, kazao je predsjednik UEFE Michel Platini. Gledatelji u Kruševcu su rasistički vrijeđali crnoputog engleskog reprezenatativca Dannya Rosea, a zbog tog izgreda je i britanska vlada zatražila stroge sankcije Srpskom nogometnom savezu. "UEFA će dobiti izviješća delegata i drugih dužnosnika, a postoje i TV-snimke. Disciplinski odbor UEFE će odlučiti o mogućim sankcijama, a ako se ispostavi da su gledatelji rasistički vrijeđali Engleze, Srbima slijedi oštra kazna", kazao je Platini Reutersu, dotaknuvši se pritom i Hrvatske.

"Prije više od godinu dana Hrvatskoj i Srbiji smo, nogometnim rječnikom rečeno, dali žute kartone zbog rasističkih ispada navijača", kazao je Platini.

NIKOZIJA

Utakmica Europske lige u četvrtak između AEL Limasola i turskog Fenerbahčea na Cipru bit će pod povećalom UEFE zbog sigurnosnih razloga, a o tom dvoboju se već danima priča na razjedinjenom otoku. Cipar je od 1974. nakon državnog udara od strane grčke većine i turske invazije podijeljen na dva dijela - turski i grčki dio, a dolazak na utakmicu u Nikoziji već je najavilo oko tisuću pristalica Fenerbahčea, zbog čega su u stanje visoke pripravnosti stavljene sve policijske snage u glavnom gradu Cipra. Domaći klub AEL, koji je prošle sezone postao prvakom nakon 44 godine, jedan je od rijetkih ciparskih klubova koji je lišen politike i ideologije, a u prošlosti su za njega igrali i ciparski Turci.

"AEL od svog postojanja nikad nije imao problema s politikom, niti je ikad imao veze s ideologijama. Nećemo dopustiti nikome da tu slavnu povijest sruši zbog jedne utakmice. Navijači AEL-a neće vrijeđati goste, a pristalice Fenera upozoravamo da nećemo dopustiti nikakvo unošenje turskih zastava na stadion ", kazao je predsjednik AEL-a Andreas Sophocleous, dok manje pomirljivi tonovi stižu s turske strane otoka, koji su ljuti i na Fenerbahče, jer će koristiti zrakoplovnu luku u grčkom, a ne u turskom dijelu.

"Ja sam od malena navijač Fenerbahčea, ali njihova uprava očito ne zna što radi. Onisu izabrali zrakoplovnu luku u Larnaki, a ne zračnu luku Ercan, na kojoj bi bili dostojno dočekani od sunarodnjaka", kazao je vođa turske manjine Serdar Denktaš, koji je dodao da više neće navijati za Fenerbahče ako izgubi na Cipru. Sportski susreti Grka i Turaka na Cipru u prošlosti su obilovali izgredima. Igrači i vodstvo turske košarkaške momčadi Karsiyaka SK napadnuti su na kraju dvoboja protiv APOEL-a u Nikoziji 2010., dok su navijači nogometnog kluba Anorthosis pretučeni na gostovanju kod Trabzonspora 2005.

PARIZ

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini kazao je kako ta organizacija čini sve kako bi pobijedila u borbi protiv rasizma na stadionima."To nije lako, ali činimo sve što je u našoj moći da iskorijenimo rasizam sa stadiona," poručio je Platini novinarima u Parizu, te dodao: "Rasizam je veliki problem koji nas sve pogađa. Borimo se protiv toga."

Platini je otkrio kako mu je britanski premijer David Cameron poslao pismo zatraživši od Uefe žestoku borbu protiv rasizma, te kaznu za Srbiju zbog incidenta u Kruševcu na utakmici U-21 reprezentacija Srbije i Engleske.

ISTANBUL

Treća tenisačica svijeta Amerikanka Serena Williams pobjedom je započela nastup na završnom WTA Mastersu u Istanbulu. Serena je u dvoboju Crvene skupine pobijedila petu igračicu svijeta Nijemicu Angelique Kerber s 6:4, 6:1 u svojem prvom meču od osvajanja US Opena u rujnu. Ranije je u Bijeloj skupini Poljakinja Agnieszka Radwanska pobijedila Čehinju Petru Kvitovu s 6:3, 6:2, a kasnije u ovoj skupini igraju Ruskinja Marija Šarapova i Talijanka Sara Errani.

ISTANBUL

U prvom dvoboju završnog WTA Mastersa sezone u Istanbulu poljska tenisačica Agnieszka Radwanska slavila je protiv Čehinje Petre Kvitove s 6:3, 6:2 za sat i 23 minute igre. Radwanska, četvrta igračica svijeta, lako se obračunala sa Kvitovom, koja zauzima šesto mjesto na WTA ljestvici. Čehinja je lani osvojila WTA masters, ali u Istanbul je došla potpuno izvan forme o čemu svjedoči i čak 41 neprisiljena i šest dvostrukih pogrešaka u meču. Bio je to prvi meč Bijele skupine u kojoj kasnije još igraju Ruskinja Marija Šarapova s Talijankom Sarom Errani, dok se večeras igra i prvi dvoboj Crvene skupine u kojem se sastaju Amerikanka Serena Williams i Nijemica Angelique Kerber. Prva igračica svijeta Bjeloruskinja Viktorija Azarenka i Kineskinja Li Na svoj će dvoboj odigrati u srijedu, a vrijedno je napomenuti da su u Istanbulu kao dvije pričuve Australka Samantha Stosur i Francuskinja Marion Bartoli.

ASUNCION

Paragvajski sudac Nestor Guillen ušao je u povijest nogometa jer je na jednoj utakmici juniora pokazao čak 36 crvenih kartona, doslovce svima koji su bili u zapisniku utakmice.Činilo se da će utakmica juniorskih ekipa Teniente Farine i Libertad Cluba u paragvajskom gradu Caacupeu biti sasvim obična sve do posljednje minute, kada je sudac Guillen pokazao crveni karton po jednom članu svake ekipe. No, potom je došlo do sveopće tučnjave u kojoj su sudjelovali ama baš svi sudionici na terenu i klupama, a koja se nastavila i u svlačionicama sve dok policija nije dobila pojačanje. Paragvajski mediji navode da sudac nije fizički pokazao 36 crvenih kartona, dijelom i zato što je ubrzo po izbijanju obračuna hitro pobjegao s terena, ali je zato u zapisnik pedantno unio čak 36 imena koje je isključio. Ta odluka nije bila dobrodošla kod uprava obiju klubova.

"Sudac je učinio neviđenu glupost. Činjenica jest da su se neki igrači potukli, ali je velika većina ušla u teren kako bi smirili strasti i razdvojili ratoborne. A sudac je jednostavno 'pilatovski oprao ruke' i dodao kasnije crvene kartone svima koji su bili u zapisniku, iako tučnjavu zapravo nije ni vidio jer je odmah zbrisao s terena", kazao je predsjednik domaće ekipe Hernan Martinez.O cijelom slučaju odlučit će Paragvajski nogometni savez.

LONDON

Olimpijske igre u Londonu koštale su organizatore 400 milijuna funti ili 491 milijun eura manje nego što je bilo predviđeno proračunom, priopćila je u utorak britanska vlada.Prema konačnom financijskom računu Olimpijske i Paraolimpijske igre u Londonu su koštale 8,921 milijardu funti, odnosno 10.952 milijardi eura.Uštedjelo se u sigurnosnom i prometnom segmentu organizacije kao i u građevinskom dijelu. Britanski ministar sporta Hugh Robertson izjavio je da je "velika stvar ostvariti tako veliki i složen projekt kao što su Olimpijske igre na vrijeme i unutar proračuna".

ISTANBUL

Pregled teniskih turnira:

ATP Basel (1.934 milijuna eura), 1.KOLO:

Mihail Južni (Rus/6) - Bernard Tomic (Aus) 6:0, 6:2;

Matthew Ebden (Aus) - Victor Hanescu (Rum) 6:3, 7:6 (3);

Marco Chiudinelli (Švi) - Guillermo García-López (Špa) 5:7, 6:3, 6:4

Brian Baker (USA) - Radek Stepanek (Češ) 2:6, 7:6 (5), 6:3

ATP Valencia (1,42 milijuna eura), 1. kolo:

David Ferrer (Špa/1) - Olivier Rochus (Bel) 7:5, 7:5;

Sam Querrey (USA) - Feliciano Lopez (Špa) 6:3, 7:6 (4);

Oleksandr Dolgopolov ml. (Ukr) - Filippo Volandri (Ita) 6:3, 7:6 (5);

Jurgen Melzer (Aut) - Carlos Berlocq (Arg) 6:3, 6:3

Nicolas Almagro (Špa/6) - Juan Carlos Ferrero (Špa) 7:5, 6:3

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙