FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi daje najefikasnije mogućnosti za rješenje problema nelikvidnosti i insolventnosti, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić, predstavljajući u Hrvatskom saboru konačni prijedlog tog zakona. Ističući nelikvidnost kao najveći problem hrvatskog gospodarstva, koje zbog toga ne može preuzimati kreditne obveze za održavanje proizvodnje niti krenuti u nove investicijske zahvate, Linić je rekao kako je krajem kolovoza zbog nelikvidnosti bilo 44 milijarde kuna neplaćenih obveza. U ovom je trenutku blokirano oko 73.000 poslovnih subjekata, od kojih su 52 posto pravne osobe koje bilježe 82 posto mase blokiranih sredstava. Istaknuo je kako se Vlada, umjesto stečajnog, opredijelila za upravni postupak u rješavanju nelikvidnosti, posebno zbog prioriteta brzine u rješavanju nagomilanih poteškoća u gospodarstvu. Kao glavne ciljeve zakona označio je davanje mogućnosti poduzetnicima-dužnicima da financijski restrukturiraju svoje obveze, odnosno da ih pokušaju dovesti u realnu razinu prema svom kapitalu i gospodarskoj aktivnosti. Kako bi suzbila nelikvidnost daje se mogućnost dužnicima i vjerovnicima da samostalno nađu rješenje, a ako to ne uspiju u 60 dana ide se s postupkom predstečajne nagodbe.

ZAGREB - Vlada neće prihvatiti ovakav neprimjeren i neprihvatljiv odnos unutar Ine, poručio je danas ministar financija Slavko Linić, ističući da se način upravljanja tom kompanijom, kako to čini mađarski MOL, mora mijenjati. "Mi želimo promijeniti ugovor, želimo Zakon o trgovačkim društvima primijeniti i u Ini, jer razloga da se tako nešto događa ne postoji. Nećemo prihvatiti ovakav odnos unutar Ine, to je nešto neprimjereno i neprihvatljivo. To je rezultat rada HDZ-a i to se mora promijeniti", izjavio je Linić novinarima u Hrvatskom saboru. Naglasio je kako je istina da mađarski MOL može Inom upravljati i bez hrvatske Vlade, ali da u tom trenutku "oni otvaraju rat s hrvatskom državom". "Okrenite se po Hrvatskoj, trčali su farbati i uređivati pumpe. Prema tome, osjetljivi su na kritiku i na ozbiljnost Vlade", rekao je Linić, koji od MOL-a očekuje da će krenuti uređivati rafinerije te otvoriti novu bušotinu plina na Jadranu. "I da polako shvate što je politika Vlade, iako imamo samo 44 posto (dionica Ine). Ali kao što vidite, ipak im je stalo da vide kako će se Vlada postavljati u odnosu na njih. Pa kako ćemo riješiti taj dio, tako ćemo riješiti i odnose u Upravi. Uvjeren sam", poručio je. Hrvatska država u Ini ima 44,84 posto dionica, a najveći je pojedinačni dioničar mađarski MOL koji, po podacima s web stranice te kompanije, ima 49,1 posto dionica Ine.

ZAGREB - Projekt EFRISTAT trebao bi omogućiti bolje upravljanje lokalnim gospodarskim razvojem, kroz izradu baze podataka koja sadrži sve ekonomske, fiskalne, socijalne, ekološke i administrativne podatke o nekom gradu ili općini, rečeno je na današnjoj Konferenciji gradova i općina o učinkovitom upravljanju lokalnim ekonomskim razvojem. Kroz EFRISTAT treba napraviti bazu iz koje će se vidjeti lokalni BDP, koeficijenti likvidnosti, pokazatelji poslovne privlačnosti i sl. kako bi se lokalnoj samoupravi omogućilo efikasnije upravljanje vlastitim ekonomskim razvojem, a potencijalnim ulagačima pružio detaljan uvid u mogućnosti ulaganja. Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da se podcjenjuje moć i važnost odluka lokalne samouprave koja svojim prostornim planovima i odlukama o investicijama snažno utječe na kvalitetu života tamošnjeg stanovništva, ali i napredak cijele zemlje. Stoga je reforma lokalne samouprave jedna od najvažnijih reformi koju Hrvatska mora provesti, pri čemu se to ne odnosi samo na smanjivanje broja jedinica lokalne samouprave, nego i na osiguranje njihova boljeg funkcioniranja, čemu bi trebali doprinijeti i projekti poput EFRISTAT-a, rekao je Josipović.

ZAGREB - Čestitajući turističkim radnicima današnji Svjetski dan turizma, koji se po 'naputku' Svjetske turističke organizacije (UNWTO) ove godine globalno obilježava na temu održive energije i razvoja, ministar turizma Veljko Ostojić poručio je sektoru da postoje brojne mogućnosti, programi i novac za projekte energetske učinkovitosti. Ulaganjem u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te provedbu načela održivog razvoja u poslovanju može se znatno poboljšati marketinško pozicioniranje i konkurentnost hrvatskih turističkih tvrtki, dodao je ministar na današnjoj konferenciji za medije u povodu Svjetskog dana turizma. Do sada je mali broj hotelskih i drugih turističkih tvrtki, malo više od njih desetak, koje su znatnije investirale u poboljšanje energetske učinkovitosti. Održiv razvoj, očuvanje prostora, zelene tehnologije u gradnji, energiji i općenito poslovanju jedno je od ključnih opredjeljenja hrvatskog turizma te će to biti i jedna od važnijih poruka nove strategije turizma koju će predstaviti u listopadu na Danima hrvatskog turizma, najavio je.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) pozvala je danas Vladu i klubove saborskih zastupnika da, pored aktivnosti kojima se nastoji suzbiti teret nelikvidnosti i omogućiti poduzećima izlaz iz ozbiljnih financijskih problema, ulože primjeren napor na iznalaženju kvalitetnih rješenja za sve veći broj građana kojima je kriza ozbiljno ugrozila egzistenciju. Pozdravljajući činjenicu što je usvojenim izmjenama Ovršnog zakona olakšana naplata potraživanja utvrđenih ovršnim ispravama, pa time i obračunom plaće, u HUS-u ističu potrebu iznalaženja rješenja za situacije u kojima pojedinac zbog vlastite nelikvidnosti nije u stanju servisirati svoje novčane obveze. Za razliku od poduzeća, koje spas mogu naći u predstečajnoj nagodbi ili stečajnom postupku, takav je čovjek uskraćen za mogućnost saniranja svojih financija odgovarajućim pravnim instrumentom, navode iz HUS-a. Stoga pozivaju Vladu i zastupnike da se čim prije donese odavno najavljivani zakon o stečaju fizičkih osoba (o osobnom bankrotu) kako bi ova očita nepravda bila ispravljena.

ZAGREB - Uprava samoborskog DIV-a u današnjem otvorenom pismu Vladi, zaposlenicima splitskog brodogradilišta i javnosti pita se i čudi zašto napokon ne počne restrukturiranje Brodosplita. DIV upozorava da su prošle dvije i pol godine od njegove predaje ponude za kupnju dionica Brodosplita i više od šest mjeseci od odluke Vlade o njezinu prihvaćanju. U međuvremenu poslovna situacija u sustavu Brodosplita je neodrživa. Zar je moguće da se gomilaju toliko gubici u Brodosplitu, a da o tome nitko ne govori ništa, da nitko ne odgovara za to već očekuje da će taj teret, za koji je odgovoran netko drugi, snositi DIV, pitaju iz te tvrtke. Uprava DIV-a također pita je li moguće da se javno ne osude oni koji javno sprječavaju normalan proces i donošenje odluke bez pritisaka, koji bez ikakve odgovornosti reketare sve sudionike u procesu. "Zar mi kao ponuđač moramo radnicima Brodosplita i javnosti tumačiti što će se desiti ako se restrukturiranje ne provede? Zar nitko nema snage reći istinu ljudima kojima je posao u Brodosplitu životno pitanje? Zar je moguće da prodavatelj - država, ne može konačno reći što je njegov interes, a što ne", kaže se u pismu DIV-a.

ZAGREB - Predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i Udruge ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca potpisali su Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća za turizam čija je svrha poticanje gospodarskog rasta i poboljšanje uvjeta rada i života radnika u turizmu te jačanje kapaciteta socijalnih partnera za djelatno sudjelovanje u socijalnom dijalogu. Članovi Socijalnog vijeća za turizam, predstavnici sindikata i udruga poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu, predlagat će izmjene propisa radi jačanja konkurentnosti hrvatskog turizma i mjere za suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, davati preporuke nadležnim tijelima vezano uz uređenje standarda rada i djelatnost ugostiteljstva i turizma, sudjelovati u oblikovanju i promoviranju strukovnih obrazovnih programa koji će odgovarati potrebama djelatnosti u turizmu te raspravljati o implementaciji EU dokumenata koji se odnose na sektor ugostiteljstva i turizma.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks prekinuo je 5-dnevni negativni niz, ojačavši do podneva više od 0,7 posto, pri čemu je većina cijena dionica u plusu jer investitori uljepšavaju svoje portfelje uoči završetka tromjesečja. Crobex je oko podneva bio u plusu 0,74 posto, na 1.694 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,52 posto, na 944 boda. Redovni promet iznosio je 4,5 milijuna kuna. Dionica Ine poskupjela je 2,42 posto, na 4.300 kuna, a do podneva se njome najviše i trgovali, za 1,2 milijuna kuna. Dionicom Diokija do podneva je ostvareno 740,5 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 4,34 posto, na 18,5 kuna. Znatnije je porasla i cijena dionice Ingre, za 5,91 posto, na 4,3 kune. Cijena dionice HT-a, pak, stagnira oko 198 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,08 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,430916 kuna. Kuna je oslabila i prema drugim važnijim valutama, prema švicarskom franku za 0,11 posto, američkom dolaru 0,19 posto, a prema britanskoj funti za 0,35 posto. Srednji franka iznosi 6,149384 kune, dolara 5,782364 kune i funte 9,373002 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙