FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 19. do 23. rujna održat će se četiri sajma - Sajam županija, Kolektivne izložbe stranih zemalja, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije i Mystic, koji će okupiti 607 izlagača iz 18 zemalja, najavio je direktor ZV-a Milan Trbojević na današnjoj konferenciji za novinare. Sajmovi će se održati na ukupnoj površini od 26 tisuća četvornih metara zatvorenog i otvorenog izložbeno-programskog prostora. Novi sajamski projekt ZV-a je Sajam županija kojim se želi na jednom mjestu domaćoj i stranoj javnosti predstaviti cjelovitost gospodarskog i kulturnog identiteta zemlje, što je posebice važno u kontekstu skorog ulaska Hrvatske u EU, kazala je direktorica Sektora za sajmove ZV-a Vesna Cvitanović. Pored izložbenog i programskog dijela, prvi dan sajma, 19. rujna, održat će se susret svih župana i predstavnika vlade na kojem će se razmatrati aktualne teme vezane za ruralni i regionalni razvoj Hrvatske. Novi sajamski projekt ZV-a je i Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u okviru kojeg će se 20. i 21. rujna održat će se i konferencija o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Na Kolektivnoj izložbi stranih zemalja predstavit će se Ukrajina, Poljska, Indonezija i BiH.

ZAGREB - Udruga Franak ponovila je danas zamolbu Vladi za sastanak zatražen još krajem siječnja, ističući kako Vlada nije učinila niti jedan korak ka rješavanju problema više od 120.000 korisnika kredita vezanih uz švicarski franak koji su dovedeni do ruba egzistencije i osobnog bankrota zbog nepostojanja adekvatne zakonske regulative koja bi spriječila "nepošteno i društveno neodgovorno ponašanja poslovnih banaka". Udruga Franak, koja ima 6500 članova, smatra kako predložene izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju te izmjene Zakona o ovršnom postupku ne jamče da će potrošači biti adekvatno zaštićeni. Iz Udruge ističu da, iako je prošlo već 14 mjeseci od kulminacije problema korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, nisu prestali računati na aktivno uključivanje Vlade u rješavanje tog problema. Pritom napominju kako se nadaju da mogućnost konstruktivnog razgovora i rada s ministarstvima financija i gospodarstva te HNB-om "neće biti zamijenjena brzopletim mijenjanjem zakona u hitnoj proceduri bez javne rasprave". Hrvatska je jedina zemlja u okruženju u kojoj je podignuta i prihvaćena prva kolektivna tužba za zaštitu interesa potrošača korisnika kreditnih usluga, što je, smatraju u Udruzi Franak, dokaz da se dozvolilo da manjkav Zakon o kreditnim institucijama i sramotno loš nadzor bankarskog sektora dovedu korisnike kredita s valutnom klauzulom u francima do toga da zaštitu traže od nadležnog suda.

ZAGREB - Zagrebačka burza izvjestila je da počinje trgovanje strukturiranim proizvodima na Burzi i to od petka, 21. rujna, a ocjenjuju to značajnim korakom u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala s obzirom da je riječ o prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP, te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi. Odbor za prijam na Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) zaprimio je zahtjev za prijam u trgovinu strukturiranih vrijednosnih papira, podnesen od Erste Group Bank AG iz Beča, a krajem prošlog tjedna je utvrdio da je dostavljena dokumentacija potpuna te je prijam u trgovinu odobren, a trgovat će se indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX. Trgovanje će na Zagrebačkoj burzi započeti u petak, 21. rujna, a dva dana ranije, 19. rujna počet će trgovanje na Bečkoj burzi. "Prijam u trgovinu prvih strukturiranih proizvoda predstavlja značajan korak u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala, budući da je riječ o prvoj novoj vrsti instrumenata na Zagrebačkoj burzi od njezina osnutka 1991., prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi", ističe se.

ZAGREB - Nakon sedam dana neprestanog rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas oslabili, a u fokusu je ulagača dionica Ingre, nakon što je Hanfa u petak odobrila ponudu Đuro Đaković Holdinga za preuzimanje te građevinske kompanije. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,33 posto, na 1.710 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,38 posto, na 934 boda. Redovni promet dosegnuo je 3,15 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna manje nego u petak u ovo doba. Dionicom Ingre do podneva je ostvaren promet od oko 1,5 milijuna kuna, a cijena joj oscilira u rasponu od 4,70 do 5,45 kuna. Ingra je jedina dionica koja se danas uvrstila na listu milijunašica, a s prometom od oko 220 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, kojoj cijena stagnira oko 199,50 kuna. Blagi pad Crobexa, nakon sedam dana neprestanog rasta, posljedica je, osim nedostatka domaćih poticajnih vijesti, i opreza koji vlada na europskim burzama.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnu listu od prošlog petka, oslabila prema euru za 0,11 posto, a prema švicarskom franku za 0,18 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,411706 kuna, a franka 6,093650 kuna. Istodobno je kuna ojačala prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,25 posto, a prema britanskoj funti za 0,22 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,653906 kuna, a funte 9,172903 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙