FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca uputila je Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, izvijestili su danas iz HUP-a iz kojeg upozoravaju na odredbu o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti. "Odlukom Izvršnog odbora HUP-a, a temeljem zaključka Vijeća članova HUP-a, Ustavnom sudu Hrvatske upućen je prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH", navodi se u priopćenju HUP-a. Prema mišljenju poslodavaca, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. ožujka ove godine, nije sukladan s Ustavom u formalnom i materijalnom smislu. "Tim zakonom proširen je krug poreznih obveznika te su njime obuhvaćeni isplatitelji dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu, koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog zakona. Na ovaj način došlo je do povrede instituta zabrane retroaktivnosti, kao i drugih prava i vrednota zajamčenih Ustavom RH", navodi se u priopćenju HUP-a.

ZAGREB - Predstečajno ročište Narodnih novina press d.o.o., izdavačka uglasnog dnevnika Vjesnik, održano je danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu na kojem je sudac najavio da će za tri do četiri dana biti otvoren stečaj nad Vjesnikom, rekla je Hini povjerenica Sindikata novinara Hrvatske u Vjesniku Marijana Matković. Sudac je ispitao razloge za pokretanje stečaja, koji pokreću Porezna uprava i Privredna banka Zagreb, a iskaz je dao i vršitelj dužnosti direktora Vjesnika Robert Mekinić koji je potvrdio da je Vjesnik u blokadi od ožujka te da ne može poslovati. Otvaranje stečaja i imenovanje stečajnog upravitelja očekuje se za tri-četiri dana. Stečajni upravitelj dužan je utvrditi potraživanja vjerovnika, među kojima su i potraživanja bivših Vjesnikovih novinara, te ih prijaviti Agenciji za radnička potraživanja. Marijana Matković kaže da su novinari Vjesnika zadnju akontaciju plaće za siječanj u iznosu od 2.600 kuna dobili u ožujku, a nakon toga polovicom srpnja 600 kuna pomoći od tvrtke Narodne novine press, te početkom kolovoza još po 2.000 kuna.

ZAGREB/OMIŠALJ - Radnici Diokija i Dina Petrokemije nadaju se isplati plaća u idućih nekoliko dana, nakon što ih je danas direktor Leo Dolezil izvijestio da je Zagrebačka banka izdala garanciju turskom Caliskanu, što je preduvjet uplate avansa za isplatu zaostalih plaća, rekao je Hini predsjednik Nadzornog odbora Diokija Zdravko Rumenović. Dodaje da bi 420 radnika Diokija i 320 radnika Dina Petrokemije nakon isplate plaća i u slučaju brze obnove proizvodnje bili veoma motivirani, pa bi se proizvodnja, što se njih tiče, mogla pokrenuti vrlo brzo. Dioki grupa priopćila je jutros da su svi ugovori i sporazumi s turskim investitorom usuglašeni i s njegove strane potpisani te da je u međuvremenu poslovnoj banci investitora Zagrebačke banka sukladno odluci Vlade, izdala bankovnu garanciju. Dopredsjednik Sindikata radnika Dine i član Nadzornog odbora Dina Petrokemije Predrag Mihaljević rekao je da je NO Dine danas potvrdio tzv. doradbeni ugovor o proizvodnji koji će se provoditi do 30. studenoga, do kada bi se trebao završiti i vlasnički preustroj tvrtke. Nakon toga, novi vlasnik odlučivat će o proizvodnji, rekao je Mihaljević i pojasnio da taj ugovor jamči da će proizvodnja polietilena u Dini funkcionirati do vlasničkog preustroja. Danas se, kazao je, sastao i Izvršni odbor Sindikata radnika Dine kojeg sam izvijestio da su svi dokumenti potpisani te da se čeka uplata turskog ulagača od 5 milijuna eura za isplatu plaća, a odmah potom počele bi pripreme za proizvodnju.

TKON - U Tkonu na otoku Pašmanu danas je potpisan sporazum o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za gradnju prve faze trajektne luke, a za što je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo 900 tisuća kuna. Novo bi se pristanište, kako je istaknuto, trebalo graditi 200-njak metara sjeverozapadno od postojećeg, čime bi se regulirale prometne gužve koje nastaju u sadašnjoj trajektnoj luci. Sporazum su potpisali pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Marinko Slavić. "Tkon je, nažalost, u takvom stanju da su prometovanje vozila i prijem brodova gotovo onemogućeni, odnosno stvaraju se nesnosne gužve za vrijeme ljetnih mjeseci", rekao je Antešić dodajući kako će se premještanjem trajektne luke taj problem trajno riješiti. Inače, projekt u prvoj fazi predviđa izgradnju luke, uređenje dijela kupališta i izgradnju parkirališta. U Općini Tkon se nadaju da bi građevinski radovi mogli početi za godinu dana, a njihova vrijednost se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 6,1 milijun kuna, ni jedna dionica nije imala milijunski promet, a vrijednost dioničkih indeksa porasla je za nešto više od 0,5 posto. Crobex je trgovanje završio na 1.693,15 bodova, što je rast od 0,51 posto u odnosu na jučer, a Crobex10 je ojačao 0,54 posto, na 923,20 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 781,5 tisuća kuna. Cijena te dionice pala je 0,23 posto, na 198,05 kuna. Dionica Vupika prodano je za 755,4 tisuće kuna, uz rast cijene od 2,54 posto, na 99,99 kuna. Promet od 596,4 tisuće kuna zabilježila je dionica Ine čija je cijena porasla 0,12 posto, na 4.200 kuna. Po prometu slijede dionice Končar Elektroindustrije sa 537,7 tisuća kuna, a cijena im je porasla 1,9 posto, na 535 kuna. Rast cijene među trgovanijom dionicama bilježe i dionice Belja za 0,95 posto, Ingre za 2,02 posto, Valamar Adria Holdinga za 3,31 posto, a dionici Diokija cijena je porasla za 3,86 posto. Rast cijene bilježe i dionice Đuro Đaković Holdinga za 4,13 posto, Petrokemije za 4,24 posto, dok su cijene pale redovnim dionicama Adris grupe za 0,83 posto, AD Plastika za 1,4 posto, Instituta IGH za 1,86 posto, Uljanik plovidbe, za 5,94 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙