FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska elektroprivreda (HEP) i konzorcij domaćih tvrtki sklopili su danas sporazum o isporuci kabela vrijedan 287 milijuna kuna. Članovi konzorcija su Elka, Eurocable Group, Brodomerkur, Cotra i Wellmax, a pobijedili su na međunarodnom natječaju koji je HEP raspisao sredinom srpnja. Kabeli su namijenjeni članicama HEP grupe za realizaciju njihovih investicijskih projekata. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je na potpisivanju da je energetika zapuštena te kao takva prilika za snažan investicijski iskorak. Hrvatska je među najvećim svjetskim uvoznicima energije, a kako bi to promijenila Vlada u aktualnom mandatu u tom sektoru planira ulaganja od dvije milijarde eura. Napomenuo je da je prosječna starost elektroenergetske mreže u Hrvatskoj 40 godina te da je to velika šansa za domaće proizvođače da na domaćem tržištu steknu reference za izvoz. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević kazao je kako je današnji sporazum poziv domaćim proizvođačima da sudjeluju na natječajima za 3,4 milijarde kuna vrijedne investicije HEP-a predviđene za ovu godinu. Predsjednik Uprave Elke Vatroslav Sablić kazao je da će sklopljeni sporazum domaćim tvrtkama omogućiti stabilnost i sigurnost te osigurati potrebne uvjete za planiranje izvoznih aktivnosti.

ZAGREB - Strategija privatizacije za preostali dio neprivatiziranog turističkog portfelja, u kojoj će biti definirani pojedinačni modeli privatizacije za svako od 13 društava iz kataloga investicija Ministarstva turizma, intenzivno se priprema i uskoro se očekuje njezin dovršetak i predstavljanje, doznaje se od ministra turizma Veljka Ostojića. Ne iznoseći više detalja u vezi te strategije, ministar naglašava da je, s obzirom na dosadašnje iskustvo i stanje u tih 13 neprivatiziranih društava, skloniji modelu prodaje nego ulaska u javno-privatno partnerstvo (JPP). Napominje da su u tijeku i pregovori za privatizaciju ZRC Lipika. Vlada se, objašnjava ministar, odlučila za direktnu prodaju dionica te tvrtke zainteresiranom investitoru. Ostojić pritom ističe da se ovog tjedna očekuje da Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) predstavnici investitora dostave obvezujuću ponudu za ZRC Lipik s planom ulaganja i konsolidacije društva, a ako bude na tragu pisma namjere, Ministarstvo turizma će za to dati pozitivno mišljenje Vladi koja donosi i konačnu odluku o prodaji. Uz to, ministar najavljuje da će se ove jeseni raspisati natječaj i za privatizaciju Bizovačkih toplica. Spremaju se i novi natječaji za lokacije Hidrobaza i Pineta u sklopu Brijuni Rivijera, ali, kako kaže, bilo bi gubljenje vremena da budu po modelu iz prijašnjeg na kojeg se nitko nije javio.

ZAGREB - Ukupni promet hrvatske industrije u srpnju je u usporedbi s lipnjem pao za 1,4 posto, a u odnosu na srpanj prošle godine veći je za 3,2 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Kumulativni podaci za prvih sedam mjeseci ove godine pokazuju da je ukupni promet hrvatske industrije u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećan za 0,4 posto. Po podacima DZS-a, narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 11 posto, pod utjecajem rasta narudžbi s domaćeg tržišta za 14,2 posto te sa stranog tržišta za 7,7 posto. U odnosu na srpanj 2011. godine, narudžbe su porasle za 4,1 posto, pri čemu su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 15,4 posto, dok su naručitelji sa stranih tržišta svoje narudžbe povećali za 15,5 posto. Prerađivačka industrija koja radi na temelju narudžbi u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine bilježi rast narudžbi za 13,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Tvrtka Genera Lijekovi sklopila je ugovor licenciranog karaktera s američkom tvrtkom Pfizer kojim će ubuduće ekskluzivno distribuirati dio palete njezinih lijekova na hrvatskom tržištu, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik uprave Genere d.d. Marko Smetiško. "Genera Lijekovi d.o.o., članica Genera Grupe, potpisala je ugovor o dugoročnoj suradnji s tvrtkom Pfizer, koji je licenciranog karaktera i koji se odnosi na četiri molekule, s ukupno 12 proizvoda", rekao je. Ugovorom su dogovoreni uvjeti suradnje u područjima licenciranja, nabave i distribucije lijekova namijenjenih hrvatskom tržištu, a predmet ugovora su četiri na tržištu već čvrsto pozicionirane i u medicinskoj praksi potvrđene molekuke iz CNS i kardioterapijske skupine lijekova koje će odsad za Pfizer ekskluzivno marketinški obrađivati i prodavati tvrtka Genera Lijekovi. Nije riječ o generičnim, već o brendiranim Pfizerovim lijekovima od kojih su tri koji su dosad bili u prodaji na hrvatskom tržištu, po Smetiškovim riječima, ostvarivali godišnji prihod od oko osam milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u blago pozitivnom području, no trgovanje je vrlo mirno jer nema poslovnih vijesti koje bi oživjele tržište. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,3 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 927 bodova. Redovni promet dosegnuo je 3,22 milijuna kuna, što je za otprilike 1,2 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, 953.000 kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 199 kuna. Slijedi dionica Zagrebačke banke, sa 400.000 kuna prometa i padom cijene za 0,94 posto, na 38 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 3,12 posto na 201,5 kuna izdvaja se dionica Diokija. Znatniji rast cijene, pak, ostvarila je dionica Vupika, i to za 4,06 posto, na 102,07 kuna. Od burzovnih vijesti, stečajni upravitelj Validusa uputio je zahtjev Zagrebačkoj burzi za ukidanjem uvrštenja te dionice. Cijena dionice Validusa potonula je u prijepodnevnom trgovanju za više od 45 posto, na 1 kunu, uz promet od 28.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema svim važnijim valutama, prema euru za 0,11 posto, švicarskom franku za 0,29 posto, a američkom dolaru za 1,18 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,420430 kuna, a franka 6,135629 kuna. Američki je dolar oslabio za 1,18 posto, pa se njegov srednji tečaj spustio ispod 5,8 kuna, na 5,738925 kuna. To je i najniža razina srednjeg tečaja dolara od početka svibnja ove godine, odnosno tečajnice utvrđene 4. svibnja kada je srednji tečaj dolara bio na 5,711 kunu. Srednji tečaj britanske funte na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 9,250100 kuna, što je 0,53 posto niže nego jučer.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙