FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nakon prvih osam mjeseci stanje u državnom proračunu je gotovo idealno jer su prihodi na 66,8 posto od planiranih, a rashodi na 67,3 posto, tako da će planirani deficit do kraja godine biti ostvaren bez potrebe za rebalansom proračuna, doznaje se danas u Ministarstvu financija. Do kraja kolovoza ukupni prihodi proračuna iznosili su 72,7 milijardi kuna, što je 3,4 posto više nego lani. S druge strane, rashodi su dosegli iznos od 79,9 milijardi kuna, što je 0,3 posto više nego lani. Proračunski deficit trenutno iznosi 7,2 milijarde kuna i potpuno je u skladu s planom. Rashodi za zaposlene od 15,1 milijardi kuna probili su planirani okvir za 700 milijuna kuna, no u Ministarstvu financija uvjereni su da će ih do kraja godine uspjeti održati pod kontrolom, ako treba i dodatnim rezanjem plaća u javnim službama. S obzirom da je dio sindikata javnih službi odbio Vladin prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) kojim bi se zaposlenima u javnim službama smanjila materijalna prava, a ostale nedirnute plaće, u Ministarstvu financija čekaju kako će završiti pregovori ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i sindikalnih čelnika. Ako se Mrsić i sindikati ne dogovore, to znači da bi se sadašnji TKU nastavio primjenjivati pa bi se javnim službenicima morale isplatiti božićnice, jubilarne nagrade, naknade za prijevoz u dosadašnjim iznosima i sl. No, u tom slučaju će se predviđene uštede osigurati kroz smanjenje plaća za 10 posto.

ZAGREB - Ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje 73.358 blokiranih poslovnih subjekata krajem srpnja iznosila je 43,85 milijardi kuna, a zbog neizvršenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 15,34 milijarde kuna na kraju srpnja bili su blokirani računi 231.492 građana, podaci su Financijske agencije. Broj građana s blokiranim računima u odnosu na lipanj porastao je za 1,6 posto, odnosno blokirane je račune imalo 2.420 građana više nego krajem lipnja, a dug građana je povećan za 510 milijuna kuna. Dugovanja poslovnih subjekata pak smanjena su u odnosu na prethodni mjesec za 101,8 milijuna kuna, ili za 0,2 posto, navode iz Fine.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) izvjestila je kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava prihvatilo sugestije socijalnih partnera te je donošenje novog zakona o zaštiti na radu odgođeno za drugi kvartal iduće godine. "Uspješan dijalog HUP-a i sindikalnih središnjica (SSSH, NHS, MHS, HUS i URSH) s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava rezultirao je odgodom donošenja novog Zakona o zaštiti na radu za drugi kvartal 2013. godine", navodi se u priopćenju HUP-a. Također se napominje kako su dijalogom socijalnih partnera izbjegnute moguće negativne posljedice donošenja zakona bez provedbe učinkovite analize i procjene učinka propisa. U skladu s obvezom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, nakon usklađivanja s Direktivom, Ministarstvo će u suradnji sa socijalnim partnerima prirediti nacrt prijedloga novog zakona i staviti ga u proceduru. Ova odluka Ministarstva rada i mirovinskog sustava potvrđuje kako se uključivanjem i odlučnim djelovanjem socijalnih partnera ulazi u novu fazu socijalnog dijaloga u Hrvatskoj što je uvijek bila intencija i cilj HUP-a, stoji u priopćenju. Inače, početkom kolovoza Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predstavilo je prijedlog novog zakona o zaštiti na radu i tada najavilo njegovo donošenje u četvrtom kvartalu ove godine.

ZAGREB - Glavna skupština Varteksa odlučila je danas da se gubitak ostvaren u prošloj godini u iznosu od 60,3 milijuna kuna dijelom pokrije iz kapitalnih rezervi, dok će se ostatak pokriti iz dobiti sljedećih poslovnih godina. Na skupštini je "prihvaćena odluka o pokriću gubitka od 60,3 milijuna kuna ostvarenog za 2011. godinu, koji će se dijelom pokriti iz kapitalnih rezervi u iznosu od 17,7 milijuna kuna, dok će se ostatak gubitka u iznosu od 42,5 milijuna kuna pokriti iz dobiti slijedećih poslovnih godina", navodi se u obavijesti Varteksa objavljenoj na Zagrebačkoj burzi. Varteks je dosljedno provodeći zacrtani Integralni plan poslovnog i financijskog restrukturiranja ostvario pozitivne pomake u poslovanju u 2011., te na troškovnoj strani uspio ublažiti negativne efekte dugotrajne krize, kazao je predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. Ipak, za stabilizaciju poslovanja i razvoj neophodano je hitno rješavanje odnosa s državom, a nakon toga i s bankama. Također, nužno je u trenutnim tržišnim okolnostima da država što hitnije pokrene najavljene mjere za oživljavanje gospodarstva, prije svega domaće industrije te najavljene investicijske cikluse, istaknuo je Košćec.

ZAGREB - Tvrtka za proizvodnju autodijelova AD Plastik u suradnji s grupom Antolin nominirana je za proizvodnju i isporuke obloga vrata na vozilima za projekt Edison, izvijestili su danas iz AD Plastika. Taj projekt realizirat će se na dvije lokacije – u slovenskom Novom Mestu te u francuskom gradu Hambachu. Serijska proizvodnja vozila u projektu Edison planirana je početkom 2014. godine u tvornici Renault u Novom Mestu, navodi se u priopćenju. Očekivani dodatni godišnji prihod za AD Plastik od toga projekta u punoj godini proizvodnje iznosit će sedam milijuna eura, dok planirana godišnja količina vozila u punoj godini proizvodnje doseže 230.000, stoji još u priopćenju iz AD Plastika.

ZAGREB - Vrijednost dioničkih indeksa Zagrebačke burze danas je porasla za nešto više od 0,8 posto, Crobexa za 0,82 posto, na 1.684,64 boda, a Crobexa10 za 0,85 posto, na 920,01 bod. Redovni promet Burze danas je iznosio 18,4 milijuna kuna, a šest je dionica imalo milijunske promete. Najtrgovanija dionica je dionica HT-a s prometom od 2,8 milijuna kuna. Cijena te dionice je porasla 0,51 posto, na 199 kuna. Po prometu slijedi dionica Končar Distributivnih i specijalnih transformatora koje je protrgovano za 1,48 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,33 posto, na 903,01 kunu. Dionica Petrokemije imala je 1,43 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 0,45 posto, na 226 kuna, dok je dionica Atlantic grupe prodano za 1,41 milijun kuna, a cijena joj je porasla 0,32 posto, na 466,50 kuna. Milijunski promet ostvarile su još dionice Valamar Adria Holdinga (1,15 milijuna kuna) i Ine (1,1 milijun kuna), pri čemu dionica Valamara bilježi rast cijene od 0,95 posto, na 97,42 kune, dok je cijena Inine dionice ostala nepromijenjena i iznosi 4.200 kuna. Od trgovanijih dionica rast su zabilježile još dionice Podravke za 2,73 posto, AD Plastika za 2,77 posto, Leda za 3,27 posto, Vupika za 3,44 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙