FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine bilo 9,8 milijuna turista i gotovo 59 milijuna noćenja, što je u dolascima 4,2 posto i u noćenjima 5,6 posto više nego u istom razdoblju lani, a to pokazuje da je ovo najbolja turistička godina po fizičkim rezultatima u povijesti Hrvatske, te da će Hrvatska u porastima dolazaka ove godine biti pobjednica na Mediteranu. Tim je riječima ministar turizma Veljko Ostojić komentirao prve podatke sustava turističkih zajednica za osam mjeseci i za kolovoz na današnjem predstavljanju rezultata u Ministarstvu turizma. Za financijske rezultate, Ostojić je ponovio očekivanje da ukupni primici od turizma ove godine budu 3 do 5 posto viši od lanjskih, odnosno 7 milijardi eura, te da smo na dobrom putu da se to i ostvari. I kolovoz je ove godine bio sjajan, s 3,1 milijunom dolazaka i 23 milijuna noćenja za 4 odnosno 5 posto nadmašen lanjski odličan kolovoz, što nije bila laka zadaća, kazao je. Pritom su sve jadranske županije i Zagreb u kolovozu i u osam mjeseci zabilježile poraste u odnosu na prošlu godinu. Strani su turisti tradicionalno najviše pridonijeli dobrim rezultatima ostvarivši po 90 posto ukupnih osmomjesečnih dolazaka i noćenja, te poraste za 5,2 posto u dolascima i 6,6 posto u noćenjima. Ministra turizma pritom posebno veseli porast noćenja Nijemaca od 13 posto, što je objasnio rezultatima ciljane promocije, pojedinačnih i drugih aktivnosti na tom tržištu, kao i 14 postotni porast noćenja Nizozemaca, koji su izuzetno važni za kamping, te 9 posto više noćenja Poljaka.

GUDOVAC - U Gudovcu kod Bjelovara otvoren je 20. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, najveća specijalizirana stočarska priredba u Hrvatskoj na kojoj se do 9. rujna predstavlja više od 480 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Sajam je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je istaknuo da je poljoprivreda jedna od strateški grana u razvoju Hrvatske, ali i da se još puno mora učiniti kako bi bila konkurentna na europskom tržištu. Za uspjeh u Europi poljoprivreda mora biti vrhunska i temeljena na znanju, rekao je. Posebnu pažnju treba posvetiti evidentnim klimatskim promjenama, odnosno početi graditi sustave za navodnjavanje te sustave osiguranja poljoprivrednih usjeva, istaknuo je Josipović. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da poljoprivredna politika i strategija Vlade uključuje zemljišnu reformu s ciljem pridobivanja gotovo milijun hektara zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju te bolje nego do sada iskorištavanje fondova EU za razvoj poljoprivrede. Jakovina je istaknuo i potrebu udruživanja poljoprivrednika u klastere, zadruge i druge oblike udruživanja radi uspješnijeg nastupa prema dobavljačima i kupcima. Vlada, posebne napore posvećuje uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda i sustava potpora. U sklopu toga, potpore za 2011. su isplaćene, a za 2012., koje se isplaćuju u 2013. godini, bit će na razini ovogodišnjih, kazao je Jakovina. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se na 20 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, a na sajmu je izloženo 600 grla stoke iz čitave Hrvatske.

GUDOVAC - Vrlo je dobro što je prognoza kreditnog rejtinga Hrvatske poboljšana i to je znak da je međunarodna zajednica prepoznala Vladine mjere kao perspektivne za izlazak iz krize, izjavio je danas predsjednik Republike Ivo Josipović nakon obilaska 20. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu kod Bjelovara. Na pitanje hoće li promjena prognoze kreditnog rejtinga pomoći Hrvatskoj da unaprijedi svoju konkurentnost, Josipoviće je kazao da to samo po sebi ne rješava hrvatske probleme i da je dobro kao znak optimizma. "To je važno i mogu samo čestitati na mjerama koje su poduzete", rekao je predsjednik Josipović. Agencija Fitch Ratings je sredinom ovog tjedna revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su snažnije porasli, no riječ je o kratkotrajnom zamahu, prvenstveno potaknutom optimizmom na vanjskim tržištima, dok se u vezi domaćih fundamenata ništa značajnije nije promijenilo. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,64 posto, na 1.681 bod, a Crobex10 0,86 posto, na 920 bodova. Redovni promet dosegnuo je 9 milijuna kuna, što je 7 milijuna manje nego jučer u ovo doba. Na domaćem tržištu najlikvidnija je dionica HT-a s ostvarenih 2,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,16 posto, na 199 kuna. Više od dva milijuna kuna ostvareno je i obveznicom RH oznake 167-A. Cijene svih najlikvidnijih izdanja do poneva su bile u plusu, a najviše su skočile cijene dionica Petrokemije i Vupika, za 3,29 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,15 posto, a ojačala je i prema ostalim važnijim valutama, najviše prema švicarskom franku, za 0,84 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,448413 kune, a franka 6,138465 kuna. Tečaj franka se jučer po prvi put od početka ove godine spustio ispod 6,2 kune, a nastavio je slabiti i danas te je njegov srednji tečaj na najnižoj razini od sredine prosinca prošle godine. U odnosu na jučerašnju tečajnicu kuna je ojačala i prema američkoj i britanskoj valuti, prema američkom dolaru za 0,70 posto, a prema funti za 0,34 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 5,873216 kuna, a funte 9,377330 kuna. Kuna je i na tjednoj razini ojačala prema svim važnijim valutama. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, prema euru je ojačala za 0,26 posto, prema franku za 1,32 posto, dolaru za 1,19 posto i prema funti za 0,25 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙