FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je danas da je poništen postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju Hrvatske poštanske banke, a na koji je pravovremeno bila stigla samo ponuda zajednice ponuditelja koju čine KPMG Croatia d.o.o. iz Zagreba, KPMG Advisory Ltd. iz Budimpešte i Šavorić&Partneri odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba. "Prilikom pregleda i ocjene jedine pravovremeno zaprimljene ponude, zajednica ponuditelja je isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi. S obzirom da nakon isključenja jedinog ponuditelja nije preostala nijedna valjana ponuda donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave", navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama. Ministarstvo navodi kako se poništava postupak javne nabave za usluge savjetnika za privatizaciju HPB-a, procijenjene vrijednosti nabave 10 milijuna kuna, te najavljuje da će pokrenuti novi postupak javne nabave za savjetnika za privatizaciju HPB-a. Osim da je ponuda isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi, Ministarstvo ne precizira zašto je isključena ponuda KPMG-a i Šavorić&Partneri koji su za poslove savjetnika za prodaju 51,46 posto dionica HPB-a tražili oko 8,47 milijuna kuna, a kada se tomu doda i PDV ukupni je bilo riječ o oko 10,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatski su poduzetnici, obveznici poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija, u prvom polugodištu ove godine ostvarili bruto dobit od 9,3 milijarde kuna, što je upola manje nego u isto vrijeme lani kada je bruto dobit iznosila 18,6 milijardi kuna, objavila je Financijaska agencija (Fina). U postotku bruto dobit poduzetnika je smanjena za 50,4 posto. Po podacima Fine, 92.787 poduzetnika je u prvom polugodištu ostvarilo 291 milijardu kuna ukupnog prihoda, što je 1 posto manje nego u istom razdoblju lani. Istodobno su pak ukupni rashodi hrvatskih poduzetnika rasli i to za 2,3 posto, i iznosili su 281,7 milijardi kuna. Tako je bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima, u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 9,3 milijardi kuna. Poslovni rezultati koje je objavila Fina odnose se na 92.787 poduzetnika, obveznika poreza na dobit bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija. Kod tih je poduzetnika (na temelju sati rada) bilo zaposleno 841.396 radnika, što je 1,8 posto više zaposlenih u odnosu na prvo polugodište 2011. godine. Zaposleni kod poduzetnika, obveznika poreza na dobit, za svoj su rad obračunali prosječne mjesečne neto plaće od 4.676 kuna, što je na razini prvog lanjskog polugodišta kada su prosječne mjesečne plaće iznosile 4.675 kuna.

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da davanje u koncesiju Zračne luke Zagreb traži formiranje projektnog tima, dio kojeg će u ime države ostati u Zračnoj luci, te da je u tu svrhu potrebno izmijeniti društveni ugovor Zračne luke. "Riječ je o modelu koji traži formiranje projektnog tima. Jedan dio tih ljudi nakon preuzimanja vraća se u Ministarstvo, a drugi dio u ime države ostaje u Zračnoj luci", rekao je Hajdaš Dončić novinarima, nakon današnje sjednice vlade te dodao kako je za to potrebno izmijeniti društveni ugovor Zračne luke Zagreb i uskladiti ga s koncesijskim. Na pitanje hoće li tada moći postavljati ljude bez javnog natječaja, kazao je, "pa to je normalno, jer taj tim obavlja ulogu za RH".

VIROVITICA - Zbog višemjesečne suše, prinosi šećerne repe ove će godine biti manji do 30 posto, izjavio je danas u Virovitici predsjednik uprave Tvornice šećera "Viro" Željko Zadro na Danu polja šećerne repe. Na površini od 11.000 hektara, koliko su kooperanti "Vire" proljetos zasijali repom, očekuje se oko 450 tisuća tona repina korijena i prinos od 40 tona po hektaru. Zadro je rekao kako neki kooperanti zbog smanjenog prinosa šećerne repe neće uspjeti podmiriti dug za repromaterijal koji im je osigurala šećerena te je obećao da će im se produžiti rok otplate. "Kooperantima koji zbog posljedica suše ne budu šećerani mogli platiti dospjele obveze produžit ćemo rok otplate na tri godine kako bismo im omogućili nastavak proizvodnje u sljedećim godinama", kazao je. Po njegovim riječima, cijene šećerne repe zasad se neće povećavati, ali šećerana će proizvodnju za sljedeću godinu ugovarati po istim uvjetima kao ove godine. Otkupna cijena šećerne repe ostaje 300 kuna po toni za digestiju od 16 posto, a neće se mijenjati ni cijene sjemena, gnojiva i zaštitnih sredstava koje će "Viro" osigurati svojim kooperantima.

ZAGREB - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o smanjenju osnovne referentne stope s ranije utvrđenih 4,74 na 3,58 posto, a ona će se primijenjivati od 1. rujna ove godine, priopćeno je danas iz Agencije za zaštitu tržišne utakmice (AZTN). Odluku o sniženju referentne stope Vijeće je donijelo jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca odstupa 25 posto od stope utvrđene 1. siječnja 2012. Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u svibnju, lipnju i srpnju ove godine. Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 5,1 milijun kuna, a vrijednost dioničkih indeksa je pala, Crobexu za 0,22 posto, na 1.678,03 boda. Specijalizirani indeks Crobex10 trgovanje je završio uz pad za 0,15 posto, na 911,69 bodova. Milijunski promet imale su samo dionice Privredne banke Zagreb kojih je protrgovano za 1,1 milijun kuna, a cijena im je porasla za 5,67 posto, na zadnjih 569 kuna. Promet od 826,5 tisuća kuna zabilježila je dionica HT-a kojoj je cijena pala za 0,05 posto, na 200 kuna. Konzumova je dionica, uz rast cijene od 1,88 posto, na 159 kuna, ostvarila 434,5 tisuća kuna prometa. Porast cijene imala je i dionica Riviere Adria, za 2,15 posto, na 12,80 kuna, ostvarivši 328,5 tisuća kuna prometa. Cijene su danas među trgovanijim dionicama porasle i dionicama Vupika za 0,56 posto, Belja za 0,91 posto, Atlantic grupe za 1,09 posto, Podravke za 2,35 posto, a po rastu se izdvaja dionica Varteksa s rastom za 18,18 posto, ali uz tek 24,3 tisuće kuna prometa. Većina dionica ipak je trgovanje završila s padom cijene, primjerice dionica Diokija s padom za 1,33 posto, Dalekovoda za 1,67 posto, Atlantske plovidbe za 1,96 posto, AD Plastika za 2,09 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙