FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je redovitoj sjednici razmotrio najnovije pokazatelje o novčanim i gospodarskim kretanjima, izvješća o financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine, priopćeno je iz HNB-a iz kojeg ističu i da su međunarodne pričuve porasle i u ovoj godini. Članovi Savjeta HNB-a raspravljali su i o upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem lipnja iznosile ukupno 11,6 milijardi eura, što je za 440 milijuna eura više nego na isteku prošle godine. Neto vrijednost međunarodnih pričuva iznosila je 10,4 milijarde eura, odnosno 399 milijuna eura više nego u prosincu prošle godine, navodi se u priopćenju. Istaknuto je da se u upravljanju pričuvama i dalje vodi računa prvenstveno o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, u vrlo složenim i teško predvidljivim uvjetima na međunarodnim financijskim tržištima, naglašavaju iz središnje banke.

ZAGREB - Stotinjak radnika RIZ Odašiljača prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći da im Vlada omogući da kroz radničko dioničarstvo (ESOP) postanu većinski vlasnici tvrtke, te da USKOK i DORH napokon riješe slučajeve kriminala koje su im prijavili. Tražimo da nam Vlada omogući, kao i radnicima Uljanika, da putem ESOP programa otkupimo 64 posto dionica koje su u vlasništvu države, poručili su prosvjednici koji tvrde da država nema pravo na tih 64 posto jer nije dokapitalizirala tvrtku s 88 milijuna kuna, nego se radi o sredstvima koje su zaradili sami RIZ Odašiljači. To su devizna sredstva bivšeg društvenog poduzeća iz vremena SFRJ, koja su bila blokirana u SAD-u do 2003. godine, kada su vraćena hrvatskom Ministarstvu financija, kaže član Uprave RIZ Odašiljača Milić Bijelić. On odbija optužbe prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da su radnici RIZ Odašiljača već jednom kupili dionice po povlaštenim uvjetima, pa su ih "prodali tajkunima". Prosvjednici ne priznaju predsjednika Uprave Roberta Inkreta, kojega smatraju oruđem u ruci onih koji žele uništiti RIZ Odašiljače, te su mu onemogućili ulazak u tvrtku. Oni traže da USKOK i DORH ispitaju njihovu sumnju da neki vanjski dioničari žele otjerati tvrtku u stečaj kako bi se dokopali atraktivne lokacije u Božidarevićevoj ulici. Prosvjednici smatraju da je s tom namjerom u NO na glavnoj skupštini društva, održanoj 31. kolovoza, imenovana Vesna Čižmar, a zbog čega Udruga malih dioničara najavljuje sudsku tužbu.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako će se država, kao vlasnik, u RIZ Odašiljačima ponašati odgovorno. Zamoljen za komentar današnjeg prosvjeda radnika RIZ-a pred sjedištem Vlade koji za stanje u tom poduzeću prozivaju i njega, Čačić je za boravka u tvornici Elka rekao kako mu je žao što oni koji su prepolovili poslovanje RIZ-a i dalje manipuliraju. Država je kao vlasnik odgovorna za stanje u RIZ-u i stoga će se i ponašati odgovorno, kazao je Čačić. Na pitanje kako komentira financijske poteškoće vlasnika dvorana građenih za Svjetsko prvenstvo u rukometu 2009. godine, odgovorio je da je model gradnje tih dvorana bio promašen i štetan te da nije čudo što njihovi vlasnici danas imaju financijskih problema.

SPLIT - Vjerovnici splitske tvrtke Monter Projekt ukupno potražuju gotovo 113,4 milijuna kuna, utvrđeno je na današnjem ispitnom i izvještajnom ročištu u stečajnom postupku na Trgovačkom sudu u Splitu. Po riječima stečajnog upravitelja Dragana Bijelića, nije utvrđeno koliko će od tih potraživanja biti priznato jer najveći vjerovnik, Hypo Alpe Adria Bank koji potražuje oko 35 milijuna kuna, nije za današnje ročište dostavio kompletnu dokumentaciju. Također, kako je kazao, niti tvrtka Monter Polis, tvrtka-kćer Monter Projekta koja potražuje oko 4,7 milijuna kuna, nije dostavila svu dokumentaciju. Iduće ročište zakazano je za 17. listopada ove godine, kada će oba vjerovnika morati dostaviti dodatnu dokumentaciju. Stečajni upravitelj izvijestio je da je knjigovodstvena vrijednost Monter Projekta oko 12 milijuna kuna, ali nad većinom te imovine stečajni vjerovnici imaju izlučno-razlučno pravo, odnosno hipoteku. Na današnjem ročištu nije donesena odluka o obustavi poslovanja tvrtke Monter Projekt u stečaju, a vjerovnici su zadužili stečajnog upravitelja da se sastane s ministrom rada Mirandom Mrsićem na kojem bi se razmotrila mogućnost očuvanja radnih mjesta u ovoj tvrtki.

ZADAR - Zadarska tvrtka Maraska prvi je proizvodni pogon u Dalmaciji priključen na plinsku mrežu, a obilježeno je to danas prigodnom svečanošću na kojoj je bio i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Maraska je poslovni subjekt s iznimno dugom tradicijom, ali i iznimnim poslovnim planom. Sve to dokazuje da je Maraska jedan od najstabilnijih poslovnih subjekata u ovoj županiji, ali i jedan od vodećih proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih pića, rekao je Jakovina. Napominje i kako su ciljevi ministarstva i proizvođača zajednički. Poljoprivreda nije samo primarna proizvodnja, već je i prehrambena i prerađivačka proizvodnja, poručio je. Uz godišnju potrošnju od 400.000 prostornih metara prirodnog plina, Uprava Maraske očekuje da će na računima za energiju uštedjeti 35 do 40 posto. Investicija je vrijedna 1,7 milijuna kuna i vrlo je značajna za razvoj tvrtke, budući da bi trebala smanjiti troškove za trećinu, istaknuo je predsjednik Uprave Maraske Vandri Montabelo. Tvrtka se do sada kao energentom koristila loživim uljem, pa je i zaštita okoliša vrlo važan segment ove investicije. Iz EVN-a ističu da se ukupan iznos ulaganja na izgradnji plinske mreže u Dalmaciji procjenjuje na oko 750 milijuna kuna.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 7,4 milijun kuna, a vrijednost dioničkih indeksa nastavila je rasti, pa je Crobex po prvi put od 20. kolovoza trgovanje završio iznad 1.700 bodova. Crobex je, uz porast za 0,64 posto, današnje trgovanje završio na 1.703,99 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 je ojačao 0,70 posto, na 929,62 bodova. Milijunski promet danas su imale samo dionice HT-a kojih je protrgovano za 1,4 milijuna kuna. Cijena te dionice porasla je 0,92 posto, na 199,88 kuna. Dionica Vupika prodano je za 833,5 tisuće kuna, uz rast cijene od 1,66 posto, na 101,65 kuna. Po prometu slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga sa 713,3 tisuće kuna, a cijena joj je porasla 0,22 posto, na 72 kune. Blagi rast cijene od 0,44 posto zabilježila je dionica Valamar Adria Holdinga, uz promet od 591,6 tisuća kuna, a na vrijednosti je dobila i dionica Zagrebačke banke, za 1,29 posto. Promet tom dionicom iznosi 466,6 tisuća kuna. Od trgovanijih dionica pad cijene bilježi dionica Diokija, za 2,90 posto, uz promet od 421,9 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙