FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 10. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju treba zadržati dobre ekonomske odnose s europskim zemljama nečlanicama jer su one važna tržišta za hrvatsko gospodarstvo, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika Udruženja gospodarskih europskih trgovinskih i industrijskih komora Eurochambresa iz 18 država nečlanica EU-a. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je kako je za Hrvatsku jednak izazov korištenja prednosti zajedničkog tržišta EU-a i očuvanja pozicija na tržištu zemalja nečlanica. Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio je strategiju vlade s naglaskom na smanjivanju javne potrošnje, zadržavanju prava za najosjetljivije društvene skupine te snažnom investicijskom iskoraku. Predstavnike gospodarskih komora zemalja nečlanica EU-a pozvao je da tvrtke iz svojih zemalja ohrabre za sudjelovanje u planiranim investicijskim projektima u energetici, cestogradnji, obnovi željeznica, škola, bolnica te turizmu. Izvijestio je i o projektu monetizacije javnog duga koji se odnosi na Hrvatske autoceste i Autocestu Rijeka-Zagreb napomenuvši kako su hrvatske autoceste, kao "najbolje na svijetu", atraktivan ulagački potencijal. Ulazak Hrvatske u EU otvara i mogućnost gradnje pelješkog mosta, uz korištenje sredstava iz Unijinih fondova, ističe Čačić. Na sastanku Eurochambresa sudjeluju predstavnici iz Albanije, BiH, Bjelorusije, Crne Gore, Izraela, Makedonije, Rusije, Srbije, Turske i Ukrajine.

ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj bile više za 1,6 posto, a u odnosu na kolovoz prošle godine za 5,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u kolovozu su na mjesečnoj razini više za 0,3 posto, a na godišnjoj razini za 1 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u kolovozu su u odnosu na srpanj više za 1,5 posto, a u odnosu na lanjski kolovoz više su za 7,8 posto. Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u kolovozu su u odnosu na srpanj povećane za 1,7 posto, dok su u odnosu na kolovoz 2011. veće za 2 posto. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u kolovozu u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 38,1 posto. Proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji na godišnoj su razini uvećane 20,5 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 13,1 posto, a u prerađivačkoj su industriji porasle za 2,6 posto.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su nastavili blago rasti, treći dan uzastopno, pri čemu je najveća dobitnica dionica Diokija dok se čeka realizacija dogovora između turskog investitora, poslovnih banaka i Vlade oko restrukturiranja te grupe i pripreme za početak proizvodnje u Dina-Petrokemiji. Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,4 posto, na 1.691 bodu, a Crobex10 0,3 posto, na 922 boda. Redovni promet dosegnuo je 2,88 milijuna kuna, što je za otprilike 6 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Cijena dionice Diokija do podneva je porasla 4,52 posto, na 20,80 kuna, uz promet od gotovo 300.000 kuna. Uprava Diokija izvijestila je putem Zagrebačke burze da je turski investitor, tvrtka Caliskan službeno potvrdila Zagrebačkoj banci svoju spremnost da odmah nakon primitka bankovne garancije uplati avans za isplatu zaostalih plaća radnicima Diokija i Dine Petrokemije. Izdavanje bankovne garancije, navodi Uprava, očekuje se već danas. Nakon isplate zaostalih plaća uslijedit će proces restrukturiranja Dioki grupe i pripreme za početak proizvodnje u Dina-Petrokemiji, navodi se u priopćenju. Najlikvidnija je do podneva bila redovna dionica Adrisa, kojom je ostvareno nešto više od pola milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,41 posto, na 240 kuna. Slijedi dionica Vupika, s prometom od 447.000 kuna i rastom cijene za 1,87 posto, na 96,5 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, ojačala prema euru za 0,30 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,425341 kunu. Kuna je ojačala i prema drugim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 1,05 posto, britanskoj funti za 0,80 posto te prema švicarskom franku za 0,01 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,811035 kuna, funte 9,301442 kune, a franka 6,137660 kuna.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙