FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/NEW YORK - Agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) u srijedu je potvrdila rejtinge Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za dugoročno i kratkoročno zaduživanje 'BBB-/A-3', kao i negativnu prognozu. "Naši rejtinzi za Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR), razvojnu banku u 100-postotnom državnom vlasništvu, izjednačeni su s onima Republike Hrvatske, a odražavaju našu ocjenu da je 'gotovo sigurno' da će joj država pružiti dostatnu i pravodobnu izvanrednu pomoć ako se za njom ukaže potreba", navodi se u priopćenju S&P-a. U S&P napominju da prognoza za rejtinge HBOR-a ostaje negativna, zrcaleći negativnu prognozu za kreditni rejting Hrvatske. Podsjećaju stoga da bi rejtinge HBOR-a mogli sniziti ili izmijeniti prognozu za rejting u stabilnu ako se kreditni rejtinzi Hrvatske smanje odnosno ako prognoza za njezin rejting bude izmijenjena u stabilnu. S&P bi također mogao sniziti rejtinge HBOR-a u slučaju da mu država smanji odnosno povuče potporu, što je po mišljenju agencije malo vjerojatno. "S obzirom da je HBOR uskladio svoje aktivnosti s propisima EU-a o državnoj pomoći, kao i izvozna jamstva te financiranje, ne očekujemo da će takav razvoj situacije utjecati na bančinu važnu ulogu u planovima i mjerama za gospodarski razvoj hrvatske Vlade", ističe se u priopćenju.

VINKOVCI - Stanje u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije iznimno je teško, a negativne trendove gospodarskog razvoja i poslovanja gospodarskih subjekata dodatno pojačava velika ovisnost županije o investicijama države i javnih poduzeća, rečeno je na današnjoj sjednici županijske skupštine. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je posebice teško stanje u poljoprivredi, u kojoj je ovogodišnja suša prouzročila štete veće od 400 milijuna kuna, a koje, ako izostane brza reakcija države, mogu biti katastrofalne za mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. "Zabrinjava nas stanje u gospodarstvu, a bojimo se i da će nova statistička podjela Hrvatske pridonijeti produbljivanje razlika u gospodarskom razvoju među pojedinim krajevima i županijama u Hrvatskoj", rekao je Galić. Istaknuo je kako županijske vlasti u cilju pomoći nerazvijenim županijama, kao što je Vukovarsko-srijemska, traže od države donošenje zakona o potpomognutim područjima, pomoć u financijskom i kadrovskom jačanju lokalnih razvojnih agencija, kao i osnivanje fonda iz kojega će se financirati priprema projekata za EU fondove. Po iznijetim podacima, u županiji je trenutno nezaposleno 18.985 osoba, što je za 9,5 posto više nego u istom razdoblju lani, prosječna plaća iznosi oko 3.500 kuna i za oko 25 posto je niža od hrvatskog prosjeka, dok županijski BDP za prosjekom države zaostaje za 40 posto. U 2011. županijsko gospodarsko iskazalo je gubitak od 400 milijuna kuna, a dobit od 301 milijun kuna, što znači da je poslovalo s neto gubitkom od 99 milijuna kuna.

ILOK - Berba grožđa u srijemskom vinogorju na iločkom području u punom je jeku, a trenutačno se bere graševina i, posluži li lijepo vrijeme, berba bi u potpunosti trebala završiti za desetak dana, najavio je predsjednik Uprave "Iločkih podruma" Mladen Papak. Graševinom je zasađeno oko 400 hektara iločkih vinograda, a prinosi se kreću od šest tona po hektaru u vinogradima privatnih vinogradara do 10 tona po hektaru na površinama "Iločkih podruma". Prema njegovim riječima, iako je, zbog posljedica smrzavanja zimus te suše ljetos, urod u ovogodišnjoj berbi manji za oko 30 posto, rezultati berbe grožđa u konačnici bi mogli ipak biti zadovoljavajući. Papak posebice ističe zadovoljstvo odlukom Vlade o sufinanciranju troškova otkupa grožđa iz berbe 2012. godine.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze iznosio je danas 14,5 milijuna kuna, a dionički su indeksi neznatno korigirani, pri čemu je Crobex pao za 0,02 posto, dok je specijalizirani Crobex10 u istom postotku porastao. Crobex je trgovanje završio na 1.682,27 bodova, a Crobex10 na 939,55 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica Ine kojom je ostvareno 5,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,84 posto, na 4.200 kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 1,7 milijuna kuna, uz neznatan rast cijene, za 0,01 posto, na 198,02 kune. Dionica Zagrebačke banke protrgovano je za 681,4 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 2,44 posto, na 37,80 kuna. Dionica Vupika pak izgubila je na cijeni 1,46 posto i trgovanje je, uz prometom od 596,6 tisuća kuna, završila na 98,24 kune. Za 1,53 posto, na 17,99 kuna, pala je cijena dionice Diokija, uz promet od 594,9 tisuća kuna, dok se cijena dionice Podravke nije mijenjala i ostala je na 240 kuna, s prometom od 399,4 tisuće kuna. Kod dionica s većim prometom, cijena je dana porasla i dionicama Končar Elektroindustrije za 0,36 posto, Instituta IGH za 1,19 posto, Ingre za 2,66 posto, Viadukta za 3,39 posto, a pala dionicama Ericssona Nikole Tesle za 0,84 posto, Uljanik plovidbe 0,89 posto, Belja 1,87 posto, Atlantske plovidbe za 2,16 posto, Valamar Adria Holdinga za 2,39 posto, Konzuma za 2,88 posto, Petrokemije za 3,88 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙