FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Mirenje između Vlade i četiri sindikata javnih službi nastavit će se nakon što sindikati provedu referendum među članstvom o dodatku sporazuma koji je Vlada predložila u procesu mirenja, izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon današnjeg sastanka u Banskim dvorima. Sindikati učitelja, zaposlenih u srednjim školama, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara provest će referendum 12. i 13. rujna, a nastavak mirenja zakazan je za 15. rujna, rečeno je nakon današnjeg drugog kruga postupka mirenja. Na sastanku 15. rujna vidjet ćemo je li postupak mirenja uspio ili ne, rekao je novinarima Mrsić. Do mirenja je došlo nakon što su četiri sindikata javnih službi - tri sindikata prosvjete i znanosti te sindikat medicinskih sestara, odbila Vladin prijedlog izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora kojima bi zaposleni u javnim službama ostali bez regresa i dvije božićnice, te sa smanjenim jubilarnim nagradama, dnevnicama i naknadama za prijevoz. Sindikati traže da se prethodno o tome izjasni njihovo članstvo na referendumu te da im se ukinuta materijalna prava isplate retroaktivno nakon što zemlja izađe iz krize.

ZAGREB - Ponovni rast nezaposlenosti je cijena koju Hrvatska plaća jer od 2008. godine, kada je počela kriza, nije provela strukturne reforme, komentirao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podatak da je broj nezaposlenih osoba koje su evidentirane na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) posljednjih dana ponovno veći od 300.000. Po podacima o dnevnom stanju broja nezaposlenih s internet stranice HZZ-a, trenutačno je u evidenciju prijavljeno 300.826 nezaposlenih osoba. Broj nezaposlenih raste jer svakoga dana gubimo više radnih mjesta nego što ih stvaramo - primjerice, u lipnju i srpnju smo zaposlili više osoba nego prošle godine u isto doba, ali to nije bilo dovoljno da popravi sliku nezaposlenosti, rekao je Mrsić novinarima uoči današnjeg nastavka procesa mirenja Vlade i četiriju sindikata javnih službi. Mrsić očekuje da će se trend rasta nezaposlenosti, kao i dosad, nastaviti do kraja godine, da bi vrhunac dosegnuo u veljači ili ožujku. Nadam se da ćemo tada povećanom gospodarskom aktivnošću i otvaranjem novih radnih mjesta početi smanjivati broj nezaposlenih, kazao je.

ZAGREB - Ministarstvo financija izvijestilo je da se priprema novi zakon o obveznom osiguranju u prometu, kojemu su ciljevi prvenstveno uspostava visokog stupnja transparentnosti u priznavanju prava na odštetu, harmonizacija medicinsko-pravne procjene, ubrzanje postupka naplate štete, te smanjenje broja sudskih postupaka i poticanje izvansudskih (mirnih) rješavanja odšteta. "Navedeni ciljevi poboljšat će situaciju žrtava prometnih nezgoda u odnosu na postojeće stanje", ističu iz Ministarstva financija koje je informaciji o pripremi novog zakona objavilo na svojim internet stranicama. Iz Ministarstva kao bitnu promjenu u odnosu na postojeće stanje navode uspostavu pravnog sustava obvezujućeg karaktera za utvrđivanje i izračun visine odšteta kod oštećenja tjelesnog i/ili duševnog zdravlja, a činit će ga Medicinska tablica i Tablica odšteta. Medicinska tablica, kako se navodi, utvrđuje postotak oštećenja za pojedine vrste ozljeda, dok se putem Tablice odšteta utvrđuje novčani iznos koji odgovara postotku oštećenja tjelesnog i/ili duševnog zdravlja i to na način da je propisan broj bodova koji odgovara postotku oštećenja te jedinična vrijednost boda koja će se usklađivati s promjenama troškova života odnosno stopom inflacije. Takvo rješenje, u kojemu postoje objektivni kriteriji za procjenu šteta koji jamče minimum homogenosti i sličnosti u naknadi osobnih šteta, povećava transparentnost u procjeni oštećenja, a doprinijet će i ujednačavanju sudske prakse te posljedično dovesti do većeg stupnja pravne sigurnosti građana, smatraju u Ministarstvu.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 6,5 milijuna kuna, a dionički su indeksi pali. Indeks Crobex pao je za 0,73 posto, na 1.678,24 boda, dok je Crobex10 smanjen za 0,27 posto, na 913,40 bodova. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 1,48 posto, na 200 kuna. Dionicom Europlantaže, kojom se trguje na MTP-u, ostvareno je 1,5 milijuna kuna prometa, uz nepromijenjenu cijenu od 750 kuna. Rast cijene za 1,18 posto, na 79,94 kune, imala je dionica Belja kojom je ostvareno gotovo 509 tisuća kuna prometa. Dionicu Belja danas po prometu slijedi dionica Vupika s 340,8 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 2,70 posto, na 90 kuna. Dionica Luke Rijeka protrgovano je za 246,6 tisuća kuna, uz rast cijene za 2,49 posto, na 123 kune. Diokijevoj je dionici cijena pak danas pala za 7,44 posto, na 19,27 kuna, uz promet od 238,8 tisuća kuna. Među trgovanijim dionicama cijena je pala i dionicama Đuro Đaković Holdinga za 0,55 posto, Ine za 1,22 posto, Valamar Adria Holdinga za 1,97 posto, Kraša za 3,66 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙