FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada i županije moraju intenzivnije surađivati kako bi što više razvojnih projekata uspjelo i bilo pripremljeno za prihvat sredstava iz europskih fondova, zajednička je ocjena predstavnika Vlade i županija nakon današnjeg okruglog stola održanog na na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Sajma županija. Bilo je dosta tema, ali poruka je jasna - jačanje suradnje i razmjene informacija o svemu što se događa u državi u segmentima važnima za Vladu i županije, izjavio je nakon okruglog stola potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić. Rekao je da u županijama ima puno projekata, ali u vrlo različitim fazama pripremljenosti. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je da su župani izrazili nezadovoljstvo određenim rješenjima, potezima i prijedlozima zakona, a prije svega zakonom o poljoprivrednom zemljištu, a da su im argumentirano pokazane prednosti novoga zakona. Predsjednik Zajednice županija i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je dosadašnju komunikaciju s Vladom lošom te rekao da je razgovora poput današnjeg trebalo biti i ranije. Raditi promjene statističkih regija u tajnosti nije dobro, ali s tim smo sada završili. Dvije statističke regije postoje i to je konačna odluka. Danas smo razgovarali o tome kako pomoći nerazvijenim prostorima te smanjiti razlike u razvijenosti, rekao je Galić.

OPATIJA - Završna svečanost projekta "Razvoj investicijskog okruženja", u sklopu programa IPA IIIc, održana je danas u Opatiji, program je trajao 32 mjeseca, vrijednost mu je 3,5 milijuna eura, a krajnji korisnici su hrvatske županije. Cilj je stvoriti uvjete za privlačenje investicija razvojem konkurentnog poslovnog i investicijskog okruženja u županijama. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je danas kako Vlada želi promijeniti investicijsku klimu u zemlji i stvoriti povoljnije investicijsko okruženje. U tom je cilju pokrenuta fiskalna konsolidacija u sklopu koje su smanjena porezna opterećenja gospodarstvu. Najavio je daljnje smanjenje doprinosa na bruto plaće iduće godine, a novi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, koji je u saborskoj proceduri, ocijenio je temeljem nove politike poticanja investicija. Nakon ulaska Hrvatske u EU očekujem jačanje interesa za investiranje u zemlju, posebno iz zemalja u okruženju, poput Italije i Austrije, kazao je. Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima poslovanja malog i srednjeg poduzetništva u prvih šest mjeseci ove godine. Ono je, u odnosu prema prvoj polovici prošle godine, raslo za 1,3 posto, broj radnih mjesta u ovom segmentu gospodarstva je porastao za 13.000, ulaganja u imovinu su rasla za 300 milijuna kuna, a izvezeno je za dvije milijarde kuna više, naveo je Maras.

ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je danas natječaje za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, rokovi istječu krajem listopada - za HPB 29. listopada, a za Croatia osiguranje 30. listopada, dok se izbor savjetnika očekuje u studenom. Ti su natječaji objavljeni danas u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, bit će objavljeni i u elektroničkom oglasniku javne nabave EU, a Ministarstvo financija je dokumentaciju za nadmetanje i informativne memorandume objavilo i na svojim internet stranicama. Po podacima iz te dokumentacije, procijenjena vrijednost usluge savjetovanja za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja je 30 milijuna kuna, a za HPB 10 milijuna kuna (u oba slučaja bez PDV-a). Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja pokrenula na sjednici održanoj 12. srpnja, a radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući. Vlada je taj postupak privatizacije HPB-a pokrenula na sjednici 20. lipnja, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske u toj banci od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

ZAGREB - Hrvatska je s bruto financijskom imovinom od 9.720 eura po stanovniku lider u regiji zemalja istočne Europe koje nisu članice EU, no prva je u regiji i po dugu od 4.240 eura po stanovniku, pokazuju podaci iz Allianzovog Izvješće o globalnom bogatstvu u kojem se analizira stanje imovine i duga privatnih kućanstava u više od 50 zemalja svijeta. Po pitanju imovine Hrvatska je zauzela 31. mjesto sa 5.482 eura neto financijske imovine po stanovniku. Listu i dalje predvodi Švicarska sa 138.062 eura neto financijske imovine po stanovniku, Japan je na drugom mjestu sa 93.087 eura i SAD na trećem sa 90.417 eura neto financijske imovine po stanovniku. Hrvatska je prošle godine zabilježila znatan pad, za 11,2 posto, neto financijske imovine po stanovniku, čime je ukupni iznos u 2011. bio gotovo 6 posto niži od rekorda prije krize, 2007. Posljedica je to porasta privatnog duga u Hrvatskoj. Hrvatska je i tu prva u regiji, s dugom od 4.240 eura po stanovniku ili 41,1 posto BDP-a. To znači da je dug kućanstava u Hrvatskoj znatno iznad prosjeka članica EU iz istočne Europe, koji iznosi 35,9 posto BDP-a.

ZAGREB - Đuro Đaković Holding objavio je danas ponudu za preuzimanje Ingre, cijena koju se obvezuje platiti je 6 kuna po dionici, a svoju ponudu uvjetuje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre. Ponuda za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre - na 13.545.200 redovnih dionica, nominalnog pojedinačnog iznosa 20 kuna, a što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Ingre. Kao osiguranje naknade za plaćanje dionica, Đaković je pribavio neopozive dvije bankarske garancije - Centar banke na iznos od 42,5 milijuna kuna i Croatia banke na iznos od 39,04 milijuna kuna. Vezano za namjere u pogledu budućeg poslovanja Ingre, Đuro Đaković Holding navodi kako smatra da će ponuda pozitivno utjecati na buduće poslovanje Ingre i na njeno financijsko restrukturiranje, u kojem ima namjeru sudjelovati na aktivan način. Đuro Đaković Holding je ponudu danas objavio u "Poslovnom dnevniku", objavit će je i u Narodnim novinama, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana kasnije objave.

ZAGREB - Hrvatska narodna banka intervenirala je danas na deviznom tržištu kupnjom 58,1 milijun eura po prosječnom tečaju od 7,406215 kuna za jedan euro, čime je bankama plasirala 430,3 milijuna kuna. "Hrvatska narodna banka danas se uključila u poslovanje deviznog tržišta kupnjom 58,1 milijun eura po prosječnom tečaju od 7,406215 kuna za jedan euro", navodi se u priopćenju središnje banke. To je peta devizna intervencija HNB-a u ovoj godini, ali prva u kojoj od banaka kupuje eure čime nastoji utjecati na ublažavanje jačanja kune u odnosu na euro. Kuna, naime, u posljednje vrijeme jača prema euru, i na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a je u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala za 0,14 posto, pa se srednji tečaj eura po prvi put od sredine srpnja prošle godine spustio ispod 7,4 kune, na 7,393747 kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak, 21. rujna, započet će trgovanje strukturiranim vrijednosnim papirima. Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić na današnjoj konferenciji za novinare ocijenila je to značajnim korakom u daljnjem razvoju domaćeg tržišta kapitala s obzirom da je riječ o prvoj novoj vrsti instrumenata na Burzi od njega osnutka 1991., prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemnu Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP) te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi. Slijedom zahtjeva Erste Group Bank iz Beča, koji je krajem prošloga tjedna odobrio Odbor za prijam na MTP Zagrebačke burze, trgovat će se indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX. Održavatelj likvidnosti za predmetne strukturirane proizvode bit će Erste&Steiermaerkische Bank. Gažić je istaknula kako je riječ o proizvodu koji predstavlja prvi korak ka još složenijim investicijskim proizvodima i strategijama.

ZAGREB - Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 17,5 milijuna kuna, uz porast dioničkih indeksa, Crobexa za 0,75 posto, na 1.713,07 bodova, a Crobexa10 za 1,01 posto, na 943,66 bodova. Najveći promet imala je dionica Vira, od 4 milijuna kuna, a cijena te dionice pala je za 1,33 posto, na 520 kuna. Dionica Podravke, čija je cijena porasla za 3,10 posto, na 250,01 kunu, prodano je za 2,7 milijuna kuna. Porast cijene od 2,69 posto, na 223 kune, imala je povlaštena dionica Adris Grupe uz promet od 2,5 milijuna kuna. Dionica IGH ostvarila je 734,5 tisuća kuna, a cijena joj je povećana za 3,85 posto, na 540 kuna. IGH je danas objavio da je njegova tvrtka IGH Projektiranje zaključila sa Zračnom lukom Zagreb ugovor o izradi projektne dokumentacije putničkog terminala zagrebačke zračne luke, a ukupna vrijednost ugovorenog posla je 9 milijuna eura.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙