FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada ima apsolutnu podršku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u naporima za uvođenjem reda u društvo, a Vlada obećava poslodavcima poboljšanje dijaloga kroz izravnu komunikaciju između Ministarstva gospodarstva i HUP-a, poručeno je s današnje zajedničke konferencije za novinare čelnika poslodavačke udruge i prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića. HUP nije politička organizacija, niti se namjerava baviti politikom, mi smo Vladini partneri i bit ćemo to i dalje, bez obzira što si koji puta upućujemo "grube riječi", istaknuo je v. d. predsjednika HUP-a Ivan Miloloža koji je također opovrgnuo tvrdnje da je u sukobu s ministrom financija Slavkom Linićem ustvrdivši kako takvog sukoba "nikad nije bilo, niti će ga biti". I Čačić je bio benevolentan prema poslodavcima ocjenivši kako je HUP ozbiljna institucija koja mora surađivati s Vladom "i s prošlom, i sa sadašnjom, i s budućom". Čačić je dobio od čelnika HUP-a javnu potporu za projekte koje gura u energetici, poput Plomina 3 ili Omble, uz napomenu Milolože da je Hrvatskoj za izlazak iz krize nužno potrebna svaka investicija. Pritom se Čačić požalio na iracionalno ponašanje dijela javnosti koji napada te projekte iako će oni omogućiti da milijarde kuna uđu u krvotok hrvatskoga gospodarstva. Plomin i Ombla su investicije ukupno vrijedne 950 milijuna eura. Najavio je i da će kraja listopada krenuti prvi val projekta javno-privatnog partnerstva vrijedan preko dvije milijarde kuna, a nakon toga uslijedit će drugi val otprilike iste vrijednosti.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da će građani početi bolje živjeti 2013. godine, a porast hrvatskog bruto društvenog proizvoda (BDP) dovest će do većeg zapošljavanja i boljeg društvenog standarda. "Prvi pomak bit će 2013. godina, a nakon toga sam sasvim siguran da mi imamo rast BDP-a. Porast BDP-a znači i bolji život, veće zapošljavanje i bolji društveni standard", kazao je Čačić u razgovoru za Hrvatski radio. Na pitanje je li uveo reda u javna i državna poduzeća, odgovorio je da još nije, ali se na tome radi. "Sada javna i državna poduzeća imaju uglavnom nove uprave koje još unutar sebe moraju napraviti kadrovske pomake, ali njihovi ključni zadaci su definiranje i pokretanje investicija, definiranje programa restrukturiranja te davanje dugoročnih strategija, jer želimo da javne tvrtke imaju zajedničku platformu strateškog razvoja", istaknuo je Čačić.

ZAGREB - Ministarstvo pomorstva, pometa i infrastrukture danas je izvijestilo da će splitski Konstruktor Inženjering, nakon što je jučer deblokiran račun te tvrtke, nastaviti te ubrzati izvođenje radova na dionicama autocesta i cesta čije projekte vode Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste. "Građevinsko poduzeće Konstruktor Inženjering d. d. iz Splita nastavit će, te ubrzati izvođenje radova na dionicama autocesta i cesta čije projekte vode Hrvatske ceste i Hrvatske autoceste nakon što je jučer, 21. kolovoza deblokiran račun te tvrtke", priopćeno je iz Samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstva. U Hrvatskim autocestama, kako se navodi, očekuju da će Konstruktor Inženjering uskoro nastaviti radove na izgradnji dionice Buševec-Lekenik na autocesti A11 Zagreb-Sisak, na izgradnji mosta Drava na autocesti A5 granica Republike Mađarske-Osijek-Svilaj, na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik na izgradnji dionice Ravča-Ploče i vijadukta Otrić-Seoci te na izgradnji spojne ceste Zagvozd-Baška Voda i tunela Sveti Ilija. Iz Konstruktor inženjeringa javili su Hrvatskim cestama da se najprije može pokrenuti gradilište na dionici Majdan-Jamani-Klis(Grlo), a dinamika radova za ostale dionice bit će poznata naknadno. "U Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama nadaju se da će izvođač radova Konstruktor inženjering d.d. zbog evidentnih dosadašnjih kašnjenja u izvođenju radova nadoknaditi kašnjenja i završiti radove u skladu sa ugovorenim i planiranim rokovima", zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) na svojim prodajnim mjestima više neće smjeti naplaćivati dodatnu naknadu od 5 kuna za plaćanje računa te stoga mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja i u njima navesti načine plaćanja računa, a ako je plaćanje računa moguće na njihovim prodajnim mjestima mora se obavljati bez dodatne naknade, odluka je Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM). Iz HAKOM-a su izvijestili da HT nema ovlasti naplatiti tu naknadu svojim korisnicima te da u roku od osam dana od primitka odluke mora izmijeniti svoje opće uvjete poslovanja. HT je, naime, kako je utvrdio HAKOM, od 1. veljače ove godine korisnicima u svojim poslovnicama (T-centrima) naplaćivao naknadu od 5 kuna na svaki račun koji su plaćali. Iz HT-a su danas izvijestili da će postupiti sukladno odluci HAKOM-a i izmijeniti opće uvjete poslovanja do predviđenog roka, odnosno kako je u odluci naloženo.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.492 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 37 kuna, ili nominalno za oko 0,7 posto, manje nego što je iznosila prosječna neto plaća za svibanj ove godine (od 5.529 kuna). Neto plaća bilježi blagi pad i na godišnjoj razini i u odnosu na šesti mjesec 2011. godine prosječna je neto plaća za ovogodišnji lipanj bila niža šest kuna, ili nominalno oko 0,1 posto. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za lipanj 2012. iznosila je 7.909 kuna. Na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj ove godine, prosječna je bruto plaća za lipanj bila niža za 69 kuna, ili nominalno za 0,8 posto. Na godišnjoj razini statistika kod prosječne bruto plaće bilježi neznatnu promjenu, za ovogodišnji je lipanj bruto plaća bila dvije kuna veća nego za lipanj prošle godine.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 7,7 milijuna kuna, a dionički indeksi trgovanje su završili s padom vrijednosti, Crobex s padom za 0,87 posto, na 1.682,90 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 smanjen više od jedan posto, za 1,15 posto, na 917,03 boda. Redovan promet bio je oko dva milijuna kuna manji nego jučer, a najtrgovanija je danas bila dionica Diokija sa 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena te dionice je nastavila rasti, danas za 1,45 posto, na zadnjih 21 kunu. Po prometu slijedi dionica Europlantaže, kojom se trguje na MTP-u, sa 1,1 milijun kuna i nepromijenjenom zadnjom cijenom od 750 kuna. Dionici HT-a cijena je pala za 0,24 posto, na 204,51 kunu, a ostvarila je 765,6 tisuća kuna prometa. Pad cijene od 0,55 posto, na 12,55 kuna, zabilježila je dionica Riviere Adria ostvarivši 428 tisuća kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙