FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 2. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

KOPRIVNICA - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras komentirao je jučer u Koprivnici pad BDP-a u drugom tromjesječju od 2,1 posto rekavši kako su u malom i srednjem poduzetništvu zamijećeni pozitivni trendovi, no da je do pada najviše došlo zbog drugih sektora poput građevine i trgovine te zbog pada osobne potrošnje. Kako je rekao, bitno je da do kraja ove i tijekom sljedeće godine krenemo s investicijskim projektima kako bi se gospodarsko stanje popravilo. Ministar je rekao kako treba pričekati rezultate trećeg kvartala koji bi mogli popraviti ovaj negativan trend no da ove godine ipak ne možemo očekivati pozitivan rezultat. Nakon četiri godine recesije, u kojima nismo imali mnogo aktivnosti, morali smo odrađivati mnogo stvari kako bismo za sljedeću godinu napravili dobre temelje da se krene naprijed. U pola godine je vrlo teško napraviti čudo, istaknuo je Maras jučer u Koprivnici gdje je nazočio akciji Kupujmo hrvatsko. On je kazao kako si je ova Vlada nametnula vrlo visoke ciljeve, znajući da će ih biti teško doseći do kraja godine, ali je uvjeren da će do kraja 2013. rezultati biti pozitivni. Na novinarsko pitanje o visokim cijenama hrvatskih proizvoda u odnosu na strane proizvode na policama velikih trgovačkih lanaca, Maras je odgovorio da "naši proizvodi jesu kvalitetni, ali moramo raditi na tome da naša prehrambena industrija bude konkurentnija". To nastojimo postići generalno rasterećenjem gospodarstva, a morat ćemo još više poticati određene proizvođače na udruživanje, kazao je Maras i dodao kako smatra da je važno kvalitetnim proizvodima osvojiti i strana tržišta. Velike kompanije poput Podravke i Agrokora imaju velike mogućnosti nastupa na stranim tržištima, mogu biti i konkurentni kada se natječu sa stranim proizvodima. To je posebno važno sljedeće godine kada ulazimo u EU i kada će strani proizvodi biti još dostupniji na našem tržištu, rekao je Maras i zaključio da Vlada mora vidjeti kako pomoći gospodarstvu da naši proizvodi postanu cjenovno dostupniji.

VIROVITICA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je jučer u Virovitici, gdje je otvorio 2. Sajam poljoprivrednih proizvoda i opreme Agroexpo, da se izrađuju analize i projekcije mogućeg snižavanja PDV-a na prehrambene proizvode. Ova je Vlada, rekao je, do sada smanjila PDV u turizmu, na dječju hranu i slično, ali sniženje PDV-a na hranu nije vatrogasna mjera i ne može se takva odluka donositi na brzinu. Kako je naglasio, PDV se može sniziti ako se u proračunu nađu sredstva ili uštede koje će nadoknaditi to smanjenje. Za akciju Hrvatske seljačke stranke kojom prikupljaju potpise građana za smanjenje PDV-a na hranu na 10 posto rekao je da ne zaslužuje ozbiljniji komentar te da je riječ o politikanstvu. "Bili su odgovorni za sektor poljoprivrede i u obnašanju vlasti su sudjelovali posljednjih 12 godina, i u Račanovoj Vladi i u HDZ-ovim Vladama, i ništa nisu učinili s tim u vezi. Nakon 8-9 mjeseci ove Vlade inzistirati na tome pitanju na ovakav način je vrlo neozbiljno", kazao je Jakovina.

ZAGREB - Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora u utorak će odlučivati o zahtjevu za davanjem odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika Petra Čobankovića. Zahtjev se najvjerojatnije odnosi na optužnicu u slučaju Planinska o čijem sadržaju se u USKOK-u još uvijek ništa ne može doznati. USKOK je, naime, u petak podignuo i petu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, koja se odnosi na slučaj Planinska, a mediji navode da je uz njega optužen i Čobanković te bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić i njegova tvrtka Mesnice Fiolić te glavni direktor Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević. Fiolić je, nagađa se, prodao zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu 2009. godine Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno većoj cijeni od tržišne, a u tome su mu pomogli tadašnji premijer Sanader, ministar Čobanković te Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna vrijednost i cijena koju je platilo ministarstvo povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna. Mediji su već ranije objavili da je Čobanković u istrazi sve priznao rekavši da je radio na izričit zahtjev Sanadera te da je i njega i Fiolića upozoravao da je riječ o prevelikoj cijeni. Nagađa se da se nagodio s USKOK-om za kaznu od oko godinu dana zatvora. U pozivu koji je predsjednica MIP-a Gordana Sobol uputila članovima povjerenstva navodi se da optužnica zbog obimnosti nije priložena uz materijale za sjednicu već se može dobiti na uvid.

ZAGREB/ORAŠJE - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović sinoć je u Orašju otvorio 17. Dane hrvatskoga filma istaknuvši kako je umjetnost ono plemenito što spaja ljude. Umjetnost nije stvar kompeticije, nije stvar utakmice, nego stvar ljudskog duha zato uživajte u filmovima, poručio je Milanović u oraškome kinu. Izrazio je zadovoljstvo dolaskom u Orašje te kazao kako se uvjerio koliko je to uređena zajednica, unatoč teškim vremenima kroz koja je prolazila kroz posljednih 20 godina. Hrvatska za godinu ulazi u EU i tu će biti granica između EU i BiH. Bit će malo tvrđa nego danas i to mi nije drago, ali mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da kontakt ostane nešto prirodno, trajno, neprekinuto, kao što je uvijek bio u povijesti, rekao je Milanović koji je u Orašje došao na poziv Ive Gregurevića, osnivača festivala. Na Danima hrvatskoga filma u Orašju bit će prikazani filmovi "Pismo ćaći" redatelja Damira Čućića, dobitnik velike Zlatne arene za najbolji film na ovogodišnjem 59. festivalu igranog filma u Puli, "Noćni brodovi" Igora Mirkovića, "Sonja i bik" Vlatke Vorkapić, "Ljudožder i vegetarijanac" Branka Schmidta, "Halimin put" Arsena Ostojića, "Zabranjeno smijanje" Davora Žmegača i "Slučajni prolaznik" Joze Patljaka. Festival se zatvara 7. rujna.

IČIĆI - Najbolji film desetog festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala po izboru gledatelja je "Kralj" redatelja Dejana Aćimovića, a najbolji po ocjeni žirija je film "Oblak" Miroslava Sikavice, doznaje se iz službe za odnose s javnošću tog festivala. Posebno priznanje dobio je film "Marijine" redateljice Željke Sukove. Na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu u Ičićima prikazano je 18 filmova, od kojih je 12 bilo u konkurenciji za nagrade, a slogan festivala bio je "Gledamo hrvatsko". Direktor i selektor festivala je Oliver Sertić, u žiriju su bili Petra Seliškar, Srđan Šarenac i Maša Drndić, organizatori su riječka Udruga Delta i Udruga Restart iz Zagreba, a partneri Filmaktiv i Festival Opatija.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙