FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 26. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

DUBROVNIK - Laureati nagrade "Orlando" Hrvatske radiotelevizije za najveće umjetničke dosege u ostvarenju programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara su - u dramskome programu Oliver Frljić za režiju "Dantonove smrt" Georga Büchnera , a u glazbenome programu Puhački kvintet "Les vents français", objavljeno je na svečanosti u palači Sponza. Kako se navodi u obrazloženju nagrade, "u Frljićevoj interpretaciji Büchnerova je drama ogoljena do elementarnosti, svedena na sukob teza i ideja te pretvorena u britki scenski esej o razočarenju koje dolazi nakon revolucionarnog zanosa, a prethodi očaju". Ocjenjivački sud pak ističe da "zbog poruke da tome nije tako, ali i zbog estetske razine i dosljednosti njegova rada, te načina na koji je pokazao da velika dramska djela nisu samo muzejski uzorci nego i poticaji za aktivno promišljanje problema suvremenog čovjeka, građaninu Frljiću dodijeljuje Nagradu s časnim imenom viteza Orlanda. Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za glazbene izvedbe na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama koji je djelovao u sastavu - predsjednik Dubravko Detoni te članovi Petar Obradović i Dubravka Tomšič-Srebotnjak nije pak, kako se ističe u obrazloženju, imao nimalo laku zadaću te je, "nakon mukotrpna samopremišljanja i odgovorna zajedničkog vaganja iz niza uspjelih domaćih i inozemnih reproduktivnih ostvaraja u završnicu glasanja uvrstio tri koncerta na kojima je sudjelovalo sedam glazbenika.

ZAGREB - Dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, u oba smjera, otvorena je samo za osobna vozila, zbog bure. Obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar (D3). Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na dionici Jadranske magistrale između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (D8) dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Nakon gašenja požara otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni, te skliski u Istri, Gorskom kotaru i Lici. Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, te A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići. Na području Umaga, Poreča i Buja, zbog kišnog i olujnog nevremena upozoravamo vozače na pojačan oprez, zbog čestih odrona zemlje i kamenja, te stabala i granja na kolniku.

ZAGREB - Ugašeni su požari otvorenoga prostora kod Perjasice u Karlovačkoj županiji i na području Pučišća-Povlja na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, izvijestila je sinoć Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požar kod mjesta Perjasica ugašen je u 19 sati, a gasile su ga županijske vatrogasne snage i vatrogasci koji su upućeni na izvanrednu dislokaciju s područja grada Zagreba. Požarište je napustio helikopter koji je gasio požar, opožarena površina još nije procijenjena, a u tijeku je sanacija požarišta. U 18 sati ugašen je požar na području Pučišća-Povlja koji su gasili lokalne vatrogasne snage i Sezonska privremena vatrogasna postrojba Brač, a u kojemu su izgorjela tri hektara makije i niskog raslinja. Požar otvorenoga prostora na području Milna-Lučice na otoku Braču lokaliziran je pak u 18 sati i organizirano je dežurstvo. Požarom je zahvaćeno oko šest hektara borove šume, gasili su ga lokalne vatrogasne snage i Sezonska privremena vatrogasna postrojba Brač te zračne snage koje su napustile požarište.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙