FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 26. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Zbog požara zatvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje u oba smjera, izvijestio je HAK u 20 sati. Vozačima koji se kreću u smjeru Zagreba HAK savjetuje da koriste i čvor Prgomet, zbog gužve na čvoru Vrpolje. Pojačan je promet na većini cesta u smjeru unutrašnjosti, s otoka Krka prema kopnu, duž Jadranske magistrale (D8), kao i na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru graničnog prijelaza Macelj. Kod naplatnih postaja Trakošćan na autocesti A2 Zagreb-Macelj kolona vozila je duga oko 1,5 km, te se vozila povremeno zaustavljaju kod tunela Frukov Krč. Vozače HAK moli za strpljenje, te ih upozoravamo da održavaju sigurnosni razmak između vozila, posebice na dionici autoceste A1 između Bosiljeva i Lučkog. Kod naplatnih postaja Lučko na izlazu sa autoceste A1 u smjeru Zagreba kolona vozila je duga oko 1 km, a do povremenih zastoja dolazi i kod naplatnih postaja Demerje, zbog pojačanog priljeva vozila.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte Divulje zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara kod Jasenova u blizini autokampa, pa su na požarište upućena dva Canadaira, izvijestio je DUZS. Gašenje tog požara u Šibensko-kninskoj županiji je u tijeku. Na područje Bilice-Lugovići kod Šibenika upućen je Canadair zbog gašenja borove šume. Gašenje je u tijeku. Zatvorena je autocesta A1 između čvorova Skradin i Vrpolje u oba smjera. Državna autocesta Drniš - Šibenik, također je zatvorena. Požar kod Kneževića iznad Radovina na području Zadra, nakon dva Canadaira, gase dva Air Tractora i županijske vatrogasne snage. Gašenje je i dalje u tijeku, dok su požari kod Privlake i Selina lokalizirani. Požar otvorenog prostora na području Svilaje i dalje se gasi. Požar gase vatrogasne snage s područja Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Opožarena je trava, makija i nisko raslinje. Požar iz zraka na području obje županije gase zračne snage.

VUKOVAR - Rumunjski dugi film "Iza brda", njemački kratki film "Armadingen" i hrvatski dokumentarni film "Kralj" najbolji su filmovi 6. Vukovar film festivala koji se u gradu na Dunavu održavao od 22. do 26. kolovoza. Na festivalu su u natjecateljskim i popratnim kategorijama prikazana ukupno 43 filma, a žiri u kojemu su bili glumac Goran Grgić, filmski kritičar Marko Njegić i slovenski redatelj Jan Cvitkovič odlučio je u kategoriji dugog igranog filma prvu nagradu dodijeliti rumunjskom filmu "Iza brda" redatelja Cristiana Mungiua. "Uz pomoć briljantnog scenarija i glumačke ekipe Mungiu odvažno rekonstruira tragičnu istinitu priču i načinje širok spektar etičkih pitanja fokusirajući se na analitičku opservaciju međuljudskih odnosa iza zatvorenih vrata izoliranog manastirskog svijeta", istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade, koja se sastoji od otkupa prava za hrvatsku distribuciju. Najboljim kratkim filmom proglašen je njemački film "Armadingen" redatelja Philippa Kaessbohrera.

ZAGREB - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uputila je danas u svoje i u ime Ministarstva, sućut obitelji, prijateljima i kolegama bivše ministrice kulture, dugogodišnje ravnateljice Arheološkog muzeja Istre, arheologinje Vesne Girardi-Jurkić, koja je sinoć preminula u 68. godini. "Vijest o iznenadnoj smrti dr. sc. Vesne Girardi Jurkić duboko nas je potresla i zatekla nespremne za oproštaj. Jer teško je povjerovati da se ugasila silina energije, strasti, upornosti i predanosti kojom se ta znanstvenica, istraživačica, profesorica, političarka i diplomatkinja predavala svakom preuzetom zadatku", navodi se u brzojavu sućuti. Vesna Girardi Jurkić, podsjeća se, od svog prvog radnog mjesta kustosice-pedagoginje, nakon završenog studija arheologije i engleskog jezika, ostavila je važan trag uključivanja kulturne baštine u turističku ponudu te jasno naznačila važnost interesa mladih za arheologiju. Riječ je o autorici više od 120 izložaba, među kojima je i "Arheologija i umjetnost Istre" u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani te izložbe u Veneciji 1985. i dviju izložaba u Americi te više od 400 znanstvenih radova.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙