FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 20. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

BARBAN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirajući na upit novinara jučerašnju zajedničku izjavu Srpskog narodnog vijeća (SNV), Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Zajedničkog vijeća općina i SKD Prosvjeta - istaknuo je kako misli da u demokraciji nema nikoga tko bi bio nepodložan propitivanju, i svoje uloge i svoje funkcije. Predsjednik Josipović rekao je to jučer u Barbanu, gdje je nazočio 37. Trci na prstenac, reagirajući na izjavu SNV-a, SDSS-a, Zajedničkog vijeća općina i SKD Prosvjeda, koji su ustvrdili kako je nedavno pismo predsjednika Republike Josipovića listu Novosti opasni presedan, neprimjerenim demokratskim društvima te napad na Milorada Pupovca, osnivača SNV-a i SDSS-a. Predsjednik Josipović naglasio je kako je današnja pismena izjava iz SNV-a sama po sebi nedemokratska. "Mene kao predsjednika često propituju i kritiziraju a ne vidim zašto bi Pupovac bio iznimka", rekao je predsjednik Josipović. Na novinarski upit vezano za mogući referendum o izgradnji Plomina C, odnosno novog bloka termoelektrane na ugljen, a kojeg će zahtjevati vladajuća istarska stranka IDS, predsjednik Josipović je rekao kako je „raspisivanje referenduma, ako je to u skladu sa zakonom i zakonskim propisima, legitimno i demokratsko pravo“.

MARIJA BISTRICA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je jučer u Mariji Bistrici da će od iduće godine Hrvatskoj biti na raspolaganju oko 3,5 milijardi eura iz fondova Europske unije, od kojih će znatan dio biti usmjeren za projekte sustava navodnjavanja. "Dolazeći ovamo gledao sam polja i vidio da situacija sa sušom nije tako loša kao u drugim dijelovima Hrvatske. No, ne možemo samo gledati u nebo, već treba sustavno odraditi sve što je potrebno", rekao je Jakovina koji je sudjelovao na jubilarnom 10. hodočašću konjskih zaprega i konjanika u Mariju Bistricu, na kojem se okupilo 216 konjanika i 94 konjske zaprege. Ministar je podsjetio da je u subotu bio u Istri gdje je stanje oko suše vrlo loše, kao i u središnjoj Hrvatskoj. "Treba nam drugačiji sustav osiguranja koji bismo trebali izraditi na temelju dobrih iskustava drugih zemalja. U Hrvatskoj je pod osiguranjem samo 4 posto poljoprivrednih površina, dok je u Austriji 70 – 80 posto, u Mađarskoj preko 50, a u Sloveniji 20 posto osiguranih poljoprivrednih površina", rekao je Jakovina.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara, sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio slavni engleski Zbor Kraljevskog koledža u Cambridgeu - Choir of King's College, Cambridge, pod ravnanjem maestra Stephena Cleoburyja i s programom engleske crkvene glazbe uz pratnju orgulja. Zbor se festivalskoj publici predstavio s nekim od najboljih djela engleske crkvene i zborske glazbe različitih razdoblja poput psalmi uglednog skladatelja elizabetanskog doba Williama Byrda, te Williama Waltona pa do skladatelja 20. stoljeća - Herberta Howellsa i engleskog skladatelja Edwarda Elgara koji je često skladao za potrebe kraljevske obitelji krajem 19. i početkom 20 stoljeća. Jednog od najboljih svjetskih zborova - Zbor kraljevskog koledža u Cambridgeu, osnovao je 1441. godine kralj Henrik VI., a kao jedan od najuglednijih svjetskih zborova gostovao je na najprestižnijim svjetskim festivalima, nastupio na pozornicama najuglednijih glazbenih kuća i objavio veliki broj nosača zvuka.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙