FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić prezentirat će danas na konferenciji za novinare "Novu statističku klasifikaciju prostornih jedinica Republike Hrvatske", novu teritorijalnu podjelu Hrvatske na dvije regije - Kontinentalnu i Jadransku, te prednosti koje bi ona donijela u budućem povlačenju sredstava iz strukturnih i Kohezijskog fonda. Također, razgovarat će se o različitim dimenzijama i perspektivama toga, za Hrvatsku iznimno važnog, pitanja. Uz potpredsjednika Branka Grčića, prezentaciji će nazočiti i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač.

RIJEKA - Rijeka s 11 partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije i Slovenije sudjeluje u projektu "TECH – TOUR: tehnologija i turizam – povećana realnost za promociju rimskih i bizantskih itinerera" koji je predstavljen jučer u riječkoj gradskoj upravi. Projekt je važan za promidžbu rimske baštine u Rijeci jer će u sklopu predstavljanja dijela povijesne rute koju obuhvaća biti predstavljeno starorimsko naselje Tarsatica. Tako će posjetitelji Rijeke mobilnim telefonom ili drugim uređajem moći dobiti podatke o Tarsatici i drugim antičkim spomenicima, vidjeti kako je to naselje izgledalo i doznati više o riječkoj povijesti. Riječ je o pilot-projektu kojim se želi omogućiti korištenje novih tehnologija u predstavljanju europske baštine i razvitak kulturnog turizma, a financira se u sklopu programa EU "Competitiveness and innovation". Projekt će se provoditi 15 mjeseci, a proračun mu je 165.000 eura. U sklopu projekta suvremenim ICT alatima predstavit će se dvije povijesne transnacionalne europske kulturne rute. Riječ je o "Rimskoj ruti" koju čine Iter Romanum i Via Annia, dvije rute koje prolaze kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju te o "Bizantskoj ruti" koja prolazi obalama Italije, Slovenije i Hrvatske.

ZAGREB - Desetu obljetnicu postojanja Teatar Gavran obilježit će ove jeseni premijerom komedije "Lutka", autora Mire Gavrana, te 50. izvedbom prošlogodišnje uspješnice "Pacijent doktora Freuda" i 200. izvedbom hit monokomedije "Hotel Babilon". Pokrenut u jesen 2002. godine, Teatar Gavran je u proteklih deset godina postao jednim od najvažnijih putujućih hrvatskih teatara s nizom osvojenih kazališnih nagrada. Proputovali su stotine gradova u zemlji i inozemstvu, okupljajući vodeće hrvatske glumce, redatelje, scenografe, kostimografe i kompozitore. Njihova nova komedija “Lutka”, s Robertom Kurbašom i Doris Pinčić u glavnim ulogama, tematizira život muškarca kojega je nakon sedmogodišnje veze ostavila djevojka. Nakon prekida on počinje živjeti sa ženom lutkom koja je najsavršeniji android proizveden u laboratoriju s namjerom da usreći muškarca. Predstava je imala svoju svjetsku praizvedbu na engleskom jeziku u lipnju ove godine u New Yorku, a Teatar Gavran premijeru "Lutke" održat će 12. listopada u Lisinskom u Zagrebu.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za lipanj ove godine iznosila je 6.319 kune, što je na mjesečnoj i na godišnjoj razini nominalni pad za 2,1 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Prosječna zagrebačka plaća za svibanj ove godine iznosila je 6.454 kune, a toliki je bio prosjek i za lipanj prošle godine, pa je i u odnosu na svibanj ove, kao i lipanj prošle godine prosječna zagrebačka neto plaća za šesti mjesec ove godine bila manja za 135 kuna. Najniže neto plaće u Zagrebu za lipanj ove godine bile su u uslugama povezanim s upravljanjem i održavanjem zgrada, uređenju i održavanju krajolika, u iznosu od 3.174 kune.

PULA/FUNTANA - U teškoj pomorskoj nesreći koja se sinoć oko 18 sati dogodila u moru, u akvatoriju Funtane, između Poreča i Vrsara teško je ozlijeđen 35-godišnji njemački državljanin. Na njega je naletio gliser kojim je upravljao hrvatski državljanin, koji je iz još neutvrđenih razloga prešao preko njemačkog turista, koji je nakon toga hitno prevezen u pulsku Opću bolnicu. Izvide o nesreći prema nalogu Državnog odvjetništva, vodi porečka Lučka kapetanija a više informacija bit će u javnost iznijete nakon okončanja očevida. Neslužbeno se doznaje kako je gliser plovio pod hrvatskom i njemačkom zastavom. Vozač glisera je zadržan na ispitivanju u Poreču.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙