FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: sobr
ZAGREB, 1. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske do 4,30 sati:

VIROVITICA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je sinoć u Virovitici da će se s isplatom potpora u poljoprivredi za 2012. krenuti već u siječnju iduće godine bez obzira na zakonski rok koji je predviđen do 30. lipnja. "Repromaterijal je u siječnju najjeftiniji i možemo troškove proizvodnje smanjiti od 15 do 20 posto, ali jako će me ražalostiti ako nakon isplate potpora poraste prodaja automobila", rekao je Jakovina u Virovitici na okruglom stolu o aktualnom stanju hrvatske poljoprivrede. Kazao je da o povećanju prodaje automobila nakon isplate potpora u poljoprivredi ne priča na pamet već da ima podatke da su se takve stvari već događale. Ustvrdio je da je nužno svo državno poljoprivredno zemljište staviti u funkciju, a to se namjerava novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu koji na jesen ulazi u saborsku proceduru. Prednost za zakup državnog zemljišta imat će oni s najboljim gospodarskim programom. Ponovio je da bi u idućih desetak dana pred vladu trebale ići uredba o uvođenju izvoznih carina na žitarice, odnosno pšenicu, ječam, soju i kukuruz, te izmjene carinske tarife kojom bi se na te iste proizvode, odnosno sirovine ukinule uvozne carine. Napomenuo je da je riječ o privremenim mjerama, dok se situacija na tržištu ne stabilizira. Uvođenjem izvoznih carina želi se regulirati tržište i eliminirati mogućnost nedostatka poljoprivrednih sirovina na našem tržištu, a smanjenjem carinske zaštite omogućiti da oni koji imaju potreba i sredstva mogu jeftinije nabaviti sirovinu, objasnio je ministar poljoprivrede.

KARLOVAC - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je sinoć da će u narednih deset dana biti izabran direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To znači da kreću svi projekti koji su godinu i pol dana stajali pa tako i sanacija karlovačkog odlagališta otpada Ilovac, kazao je ministar na Karlovačkim danima piva, gdje je gost karlovačkog SDP-a. Po njegovoj procjeni, već naredne godine bit će raspisani natječaji za izgradnju novog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, budući je izrada dokumentacije poodmakla. U tijeku je revizija nacionalnog plana izgradnje 20 regionalnih centara jer bi njihov broj, po ministrovoj ocjeni, trebao biti manji. Svi regionalni centri bit će završeni do 2018., a centar na Babinoj gori već za ovog mandata Kukuriku koalicije, kazao je.

KARLOVAC - Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je sinoć da je u drugom tromjesječju, u kojem je BDP pao za 2,1 posto, u malom i srednjem poduzetništvu bilo pozitivnih pomaka i ukupno deset tisuća ljudi više nego lani. Maras je na Karlovačkim danima piva kazao da se ove godine po prvi puta, gledajući prethodne četiri godine, preokrenuo trend zatvaranja obrta u više novootvorenih. "Ali to ne znači da nas obrtništvo može izvući iz krize, to se neće dogoditi bez velikih investicija, no živo malo i srednje poduzetništvo pomaže svima", kazao je i ustvrdio da Hrvatskoj definitivno trebaju klasteri. Poduzetnicima je poručio da je već u saborskoj proceduri novi zakon o poticanju ulaganju od kojeg on osobno puno očekuje. Ustvrdio je da je riječ o vrlo važnom zakonu jer će se po prvi put malim poduzetnicima omogućiti da, ako investiraju 150.000 eura i zaposle petero ljudi, dobiju poticaje za zapošljavanje i porezna rasterećenja, posebno rasterećenje od poreza na dobit. Maras očekuje da će se tekst zakona naći na saborskoj raspravi već 15. rujna.

KARLOVAC - Hrvatska seljačka stranka (HSS) danas na 230 mjesta širom Hrvatske počinje s prikupljanjem potpisa za zahtjev vladi da se PDV na hranu smanji na 10 posto, najavio je sinoć predsjednik te stranke Branko Hrg. "HSS će iskoristiti svoju stranačku infrastrukturu i sutra s početkom u 10 sati na 230 mjesta u Hrvatskoj započeti s prikupljanjem potpisa za zahtjev vladi da se PDV na hranu smanji na 10 posto, kao u turizmu", izjavio je Hrg na Karlovačkim danima piva. Ustvrdio je da to nije politikantska akcija već akcija da se pomogne građanima i domaćoj poljoprivredi koja bi uz turizam trebala biti strateška gospodarska grana. Na upit novinara neće li se time dodatno smanjiti punjenje državnog proračuna, Hrg je odgovorio da će se sa manjim cijenama samo povećati potrošnja. "Nije dobro da smo zemlja u kojoj su stale i investicije i potrošnja", kazao je te upozorio da se zbog rasta cijene hrane sve više građana ponovno okreće kupovini u susjednim državama.

RIJEKA - Riječki Gradski odbor HDZ-a raspušten je na današnjoj sjednici primorsko-goranskog Županijskog odbora HDZ-a gotovo jednoglasno, a na čelo novoosnovanog povjerenstva izabran je Lucian Vukelić, priopćeno je sinoć iz te stranke. Navode da je raspuštanje riječkog Gradskog odbora obavljeno na prijedlog predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a te da je odluka donijeta nakon dubokih analiza, preciziranja i definiranja stavova u skladu sa interesima stranke. U povjerenstvu su Lucian Vukelić i još sedam članova koji su dobili povjerenje Županijskog odbora, a njihov zadatak bit će stabilizacija najjače oporbene stranke te konsolidacija i priprema na predstojećim lokalnim izborima, stoji u priopćenju. Posljednje vodstvo riječkog HDZ-a izabrano je prije nekoliko mjeseci, kada je za predsjednika Gradskog odbora izabran Mile Biondić koji je i ranije, tijekom 90-tih, bio predsjednik riječkog HDZ-a.

ZAGREB - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture izvijestilo je jučer da bi se racionalizacijom javnoga linijskoga pomorskog prijevoza izvan sezone smanjenjem broja uplovljavanja u neke luke na dan i prilagođavanjem stvarnim prometnim potrebama uštedio 38,1 milijun kuna. Prijedlozi moguće racionalizacije odnose se isključivo na izvansezonski plovidbeni red od 1. listopada do 31. prosinca 2012. i smanjenje broja onih linija na dan na kojima je smanjen promet putnika, kažu u ministarstvu i ističu da se pritom vodilo računa da to nikako ne utječe na kvalitetu povezanosti s otocima i života na njima. Napominju da se jedini prijedlog ukidanja odnosi na sezonsku dužobalnu trajektnu liniju Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik s obzirom na to da je riječ o liniji s najvećim padom prometa na Jadranu, a istodobno se potpore za njezino održavanje mjere desetcima milijuna kuna. Mjerama se predlaže i privremeno ukidanje linija na kojima se preklapaju klasične brzobrodske i trajektne linije, kao, primjerice, linija Zadar-Sali-Zaglav. Iz ministarstva ističu kako je od 56 državnih linija koje povezuju hrvatske otoke rentabilno samo pet, a ostale se subvencioniraju iz državnog proračuna. Lani je za potrebe javnoga linijskoga putničkog obalnog prijevoza država izdvojila 383 milijuna kuna, a za ovu i iduću godinu planirana je subvencija od 390 milijuna, što, uz povećanje troškova prijevoza, neće biti moguće ostvariti, upozoravaju iz ministarstva te potvrđuju da se državne brodske linije Brodarica-Krapanj i Komiža-Biševo ne ukidaju, nego se nastavljaju održavati pod okriljem gradova Šibenika i Komiže, a za brzobrodsku liniju Žirje-Kaprije-Šibenik u tijeku je natječaj za izbor novog koncesionara.

(Hina) xso yso

An unhandled error has occurred. Reload 🗙