FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 19. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

BARBAN - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirajući na upit novinara današnju zajedničku izjavu Srpskog narodnog vijeća (SNV), Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Zajedničkog vijeća općina i SKD Prosvjeta - istaknuo je kako misli da u demokraciji nema nikoga tko bi bio nepodložan propitivanju, i svoje uloge i svoje funkcije. Predsjednik Josipović rekao je to u Barbanu, gdje je nazočan 37. Trci na prstenac, reagirajući na izjavu SNV-a, SDSS-a, Zajedničkog vijeća općina i SKD Prosvjeda, koji su ustvrdili kako je nedavno pismo predsjednika Republike Josipovića listu Novosti opasni presedan, neprimjerenim demokratskim društvima te napad na Milorada Pupovca, osnivača SNV-a i SDSS-a. Predsjednik Josipović naglasio je kako je današnja pismena izjava iz SNV-a sama po sebi nedemokratska. "Mene kao predsjednika često propituju i kritiziraju a ne vidim zašto bi Pupovac bio iznimka", rekao je predsjednik Josipović.

BARBAN - Samuel Štoković na konju Šundo Bundo slavodobitnik je današnje 37. Trke na prstenac, viteške igre koja se u ovom istarskom mjestu održava od 1976. godine, a prvi spomen trke veže se za 1696. godinu. Slavodobitnik Štoković 11 godina nastupa na Trci na prstenac, a ovo mu je prva pobjeda kojom je zaslužio tri nagrade - Pticu prstenac, 30 tisuća kuna i prijelazni štit Predsjednika Republike, nagrade koja se slavodobitniku u Barbanu prvi put uručena 2009. godine. Prijelazni štit Predsjednika Republike 36-godišnjem slavodobitniku Štokoviću je osobno uručio hrvatski predsjednik dr. Ivo Josipović, koji je i pokrovitelj Trke na prstenac. Hrvatski predsjednik je prije trke u izjavi novinarima kazao i kako ova trku pokazuje kontinuiranu brigu u očuvanju baštine, ali i iskorak prema razvoju turizma. Na novinarski upit vezano za mogući referendum o izgradnji Plomina C, odnosno novog bloka termoelektrane na ugljen, a kojeg će zahtjevati vladajuća istarska stranka IDS, predsjednik je rekao kako je „raspisivanje referenduma, ako je to u skladu sa zakonom i zakonskim propisima, legitimo je i demokratsko pravo“.

DIVULJE - Zračne snage koje su gasile požar na području Bratiškovaca u zaleđu Skradina napustile su požarište, a požar i dalje gasi oko sto vatrogasaca Državne intervencijske postrojbe Šibenik i Zadar te županijske vatrogasne snage, izvijestila je večeras u 20,45 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Procjenjuje se da je opožarena površina od oko 300 hektara. Požar kod Bratiškovaca buknuo je oko 13,30 sati. Tijekom popodneva u jednom trenutku petorica vatrogasaca iz DVD-a Skradin našli su se u vatrenog obruču, no spašeni su zahvaljujući pravovremenoj reakciji svojih kolega koji su navodili kanadere kako bi im vodenim bombama otvorili prolaz na sigurno. Čelnik skradinskog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Skradina Nediljko Dujić kazao je kako je vatra ranije došla do kuća u naselju Ićevo, no objekti su obranjeni.

DIVULJE - Lokaliziran je požar na području Kistanja u kojem je izgorjelo 40 hektara trave, niskog raslinja i smrike, izvijestio je večeras u 20,45 sati DUZS. U gašenju su sudjelovali javna vatrogasna postrojba JVP Knin i DVD-i Knin, Kistanje, Ervenik, Promina, Biskupija i Kijevo s ukupno 34 vatrogasca i 10 vozila. Požar su iz zraka gasila dva Air Tractora. U tijeku je sanacija požarišta. I dalje je u tijeku gašenje požara u mjestu Sitno Donje kod Žrnovnice. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe Split napustili su požarište. Požar i dalje gase županijske vatrogasne snage. Požarom je zahvaćena borova šuma i trava.

MARIJA BISTRICA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Mariji Bistrici da će od iduće godine Hrvatskoj biti na raspolaganju oko 3,5 milijardi eura iz fondova Europske unije, od kojih će znatan dio biti usmjeren za projekte sustava navodnjavanja. "Dolazeći ovamo gledao sam polja i vidio da situacija sa sušom nije tako loša kao u drugim dijelovima Hrvatske. No, ne možemo samo gledati u nebo, već treba sustavno odraditi sve što je potrebno", rekao je Jakovina koji je sudjelovao na jubilarnom 10. hodočašću konjskih zaprega i konjanika u Mariju Bistricu, na kojem se okupilo 216 konjanika i 94 konjske zaprege. Ministar je podsjetio da je jučer bio u Istri gdje je stanje oko suše vrlo loše, kao i u središnjoj Hrvatskoj. "Treba nam drugačiji sustav osiguranja koji bismo trebali izraditi na temelju dobrih iskustava drugih zemalja. U Hrvatskoj je pod osiguranjem samo 4 posto poljoprivrednih površina, dok je u Austriji 70 – 80 posto, u Mađarskoj preko 50, a u Sloveniji 20 posto osiguranih poljoprivrednih površina", rekao je Jakovina.

ZAGREB - Splitsku banku u zagrebačkoj Dubravi opljačkala je žena, s pištoljem i putnom torbom u rukama, te iz banke odnijela oko 360.000 kuna, izvijestila je danas na konferenciji za novinare zagrebačka policija. Razbojnica koja je jučer oko 10,25 sati u Aveniji Dubrava opljačkala Splitsku banku ima oko 40-ak godina, visoka je oko 170 centimetara i srednje je tjelesne građe. Ima dužu valovitu tamnu kosu, a nosila je i dioptrijske naočale tamnog okvira. U jednoj ruci držala je pištolj, a u drugoj smeđu putnu torbu. Uz prijetnju pištoljem razoružala je zaštitara, te njega, zaposlenika banke i jednu stranku, zatvorila u WC-u banke, a potom joj je zaposlenica banke iz trezora izvadila novac. Potom se razbojnica udaljila u nepoznatom smjeru.

ŠIBENIK/VODICE - Vodička diskoteka Hacienda opet je noćas bila poprište sukoba u kojem je teško ozlijeđen 32-godišnji muškarac. Iz PU šibensko-kninske doznaje se tek kako je muškarac hospitaliziran te kako je izvan životne opasnosti, a kako su izvidi u tijeku. Incident je izbio tijekom koncerta popularne pjevačice Severine. Nešto iza tri ujutro, kako se neslužbeno doznaje, muškarac je izboden nožem ispred muškog WC-a u VIP dijelu popularne vodičke diskoteke. Nije poznato je li policija uhvatila napadača niti razlog napada.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙