FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SINJ - Alen Filipović Grčić slavodobitnik je ovogodišnje 297. Sinjske alke, koju je osvojio s ukupno 10 punata nakon pripetavanja s Dušanom Ivandićem. Alkarskom slavodobitniku na prvoj osvojenoj Alci čestitao je predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuvši da su pobjedničke vrline, kakve je on pokazao, potrebne cijeloj zemlji u borbi s gospodarskom krizom. "Kao što ste vi pobijedili, pobijedit će i Hrvatska. Hrvatska može i zna i zato će izaći iz ove krize jača i bolja nego što je bila prije", istaknuo je pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, predsjednik Ivo Josipović koji je slavodobitniku tradicionalno darovao zlatni prsten s hrvatskim grbom i sablju. Predsjednik se u završnom govoru osvrnuo i na današnje održavanje 297. Alke, koje se poklopilo s Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, te ustvrdio kako nema prikladnijeg dana za Alku od današnjeg praznika. "Sve vrline koje su nam pretci putem Alke ostavili kroz gotovo 300 godina, prepoznajemo i u obrambenom i pravednom Domovinskom ratu - čast, domoljublje, pravdu, slobodu i demokraciju", istaknuo je predsjednik te dodao kako Alka već dugo ne služi porukama rata, već porukama mira. To su one poruke koje želimo u modernom, suvremenom društvu i zbog kojih je Alka i postala dijelom svjetske kulturne baštine, naglasio je predsjednik. Današnja alkarska svečanost, kojoj je po prvi put bio nazočan i turski veleposlanik, a kojega su Sinjani i Sinjanke srdačno pozdravili, dobila je, ocijenio je predsjednik, i jednu novu dimenziju i vrlinu pomirenja. Nakon što je i službeno proglašen slavodobitnikom, Alen Filipović Grčić protrčao je na konju sa slavodobitničkim plamencem na koplju sinjskim ulicama, pozdravljen od brojnih mještana, turista i uzvanika. Za slavodobitnika 297. Alke natjecalo se 16 kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog sabora Josip Leko, Nenad Stazić i Tomislav Čuljak, te prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

SINJ - Turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Ozugergin danas je u Sinju izjavio kako je zadovoljan što je nazočan na ovogodišnjoj Sinjskoj alci. "Prošlost je prošlost. U današnje vrijeme smo vrlo bliski. Danas nisam tu zbog rata i vojske već zbog kulture. Zadovoljan sam što sam tu", kazao je turski veleposlanik nakon upita novinara kako se osjeća u Sinju s obzirom na daleku 1715. kad je bitka za grad Sinj završila porazom turske vojske. Inače, u pozdravnoj riječi alkarskog vojvode Ante Vučića na početku današnje Alke okupljeni su najvećim pljeskom pozdravili upravo turskog veleposlanika. Vučić je istaknuo kako je to prvi put u 300 godina da je predstavnik Turske među Sinjanima. Pokrovitelj ovogodišnje Sinjske alke, predsjednik Ivo Josipović izjavio je novinarima kako dolazak turskog veleposlanika pokazuje da imamo dobre odnose s Turskom.

SINJ- Po dolasku u Sinj prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić novinarima je kazao da su u Hrvatskoj simboli borbe za slobodu Knin i Alka. "Ne znam je li se ikada dogodilo da su se ova dva događaja poklopila i hoće li opet. Alka je nešto što plijeni svojom ljepotom i poviješću, dok me Knin nostalgično veže sa 7. gardijskom varaždinskom brigadom", rekao je Čačić. Kako je ocijenio, atmosfera u Sinju nikada nije bila opuštenija. Svake je godine na Sinjskoj alci i sadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je rekao da je posljednjih pet godina u Sinju ugodna atmosfera. "Nadam se da će tako i ostati. Meni je ovdje super i na Alci i na Veloj Gospi. Sinjani, samo tako nastavite, i bez politike", rekao je Ostojić. Ministar Ante Kotromanović novinarima je otkrio da navija za svog rođaka Andriju Hrgovića.

SINJ - Za izjavu Veljka Džakule, izrečenu danas u Kninu, kako bi legitimitet "Oluje" bio "veći i važniji" kad bi se i o srpskim žrtvama s pijetetom progovorilo, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je kako ne vidi razlog zašto bi bilo kome bio problem izraziti žaljenje i ispriku nevinim žrtvama. Zašto bi bio problem ispričati se nevinim žrtvama? To ne mijenja odnos agresora i žrtve agresije. Svatko po sebi sudi. Ako ste bili u ratu i borili se časno za ciljeve koji su isto tako časni i na strani koja je neupitno obrambena, onda ne treba insinuirati jer imate potpuno stabilnu, ljudsku i političku poziciju, odgovorio je Čačić na zamolbu novinara u Sinju da komentira Džakulinu izjavu iz Knina. Ministar uprave Arsen Bauk istaknuo je da Hrvatska danas slavi državni praznik i jedan od najvažnijih dana u svojoj povijesti. "Premijer Milanović u svom je govoru rekao da je bilo i nekih događanja kada hrvatska država nakon 'Oluje' nije bila na razini zadatka, ali sve u svemu ovaj ćemo praznik još dugo slaviti i, moram priznati, nisam se puno obazirao na to što je gospodin Džakula rekao", zaključio je ministar Bauk. Bivša premijerka Jadranka Kosor je očekivala da će se Džakula doći ispričati i pokloniti žrtvama agresije, a ovom izjavom, ocijenila je, produbio je neprijateljstvo.

VOLODER/LEKENIK - Jahači Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera po šesnaesti put danas su pod sloganom "Tradicija prošlosti - potreba budućnosti" uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja u Voloderu počeli poznati sedmodnevni 500 kilometara dugi maraton. Po velikoj vrućini, prva od sedam dionica završila je u predvečerje svečanim dočekom u Lekeniku. Tu su moslavački konjanici bili gosti i poznatog Dječjeg SOS sela. U sedlima je šest jahača: Željko Petters, vođa konjanika utemeljitelj maratona i njegov stalni sudionik, zatim Domagoj Petters, Sandra Čavlović, Iva Keleš, Mihaela Trbušić I Antonio Jušić. Tijekom prvog dana jahalo se najvećim dijelom Sisačko-moslavačkom županijom najviše uz "Olujom" oslobođena područja, uz spomen-obilježja odajući počast poginulim hrvatskim braniteljima.

ERNESTINOVO - U Ernestinovu je danas završena 39. kiparska kolonije Ernestinovo 2012. na kojoj je od 29. srpnja svoja umjetnička djela u drvetu ili na platnu stvarao 21 umjetnik. Tema ovogodišnje kolonije bila je "Plodovi ravnice", koji su stalna umjetnička inspiracija "zbog obilja bogatstva i prirodne ljepote Slavonije", kazao je Mato Tijardović, predsjednik Likovne udruge "Petar Smajić" koja je organizator te izuzetne umjetničke manifestacije. Tijekom proteklih 38 godina umjetnici su na ernestinovačkim kiparskim kolonijama stvorili više od 600 umjetničkih djela, od kojih se dio nalazi u ernestinovačkom parku, a dio u Galeriji "Petar Smajić".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙