FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

SPLIT - Spuštanjem festivalske zastave i dodjelom nagrade "Judita" ansamblu Cantus za koncert nazvan "Večer suvremenih splitskih autora", kasno sinoć je u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu zatvoreno 58. splitsko ljeto na kojem ove godine nije dodijeljena nagrada za Dramski program. Zatvarajući 58. splitsko ljeto dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić je istaknuo kako su Split i velikim dijelom Dalmacija ovim festivalom pokazali da su "duboko kulturna sredina". Žiri je nagradu "Judita", koju dodjeljuje medijski pokrovitelj festivala dnevni list Slobodna Dalmacija, kako je navedeno, dodijelio ansamblu Cantus i njegovom voditelju Berislavu Šipušu za sudjelovanje u Glazbenom programu dok nagrada "Judita" za najbolji umjetnički rezultat u ovogodišnjem Dramskom programu 58. splitskog ljeta nije dodijeljena jer nijedna dramska predstava, kako je obrazloženo, nije zavrijedila tu nagradu. Za nagrađeni ansambl Cantus žiri je naveo da je sastavljen od izvrsnih solista koji pod Šipušovom dirigentskom palicom zvuče kao jedinstveno, uigrano i izbalanasirano glazbeno tijelo. Navodeći razloge zbog kojih na ovogodišnjem splitskom ljetu nije dodijeljena nagrada "Judita" za dostignuća u Dramskom programu, žiri je istaknuo kako pojedinačni pozitivni signali nisu mogli biti uzeti u obzir, a da se pritom sama nagrada ne kompromitira i stavi u funkciju povlađivanja takvoj repertoarnoj orijentaciji Dramskog programa splitskog ljeta koja, po sudu žirija, nije primjerena njegovim umjetničkim ambicijama i vrijednim dosadašnjim postignućima. Ovogodišnje splitsko ljeto u 32 festivalska dana ponudilo je 35 izvedbi opernih, dramskih, baletnih, koncertnih predstava, ali i vrijednih likovnih i fotografskih izložbi, a novitet u ovogodišnjem programu bile su javne tribine i dvije majstorske radionice.

OSIJEK - U Osijeku je sinoć u Barutani izložbom ratnih fotografija i predstavljanjem knjiga posvećenih stradanjima zatočenika srpskih koncentracijskih logora obilježen Dan sjećanja na zatočenike srpskih logora. Brojni okupljeni stradalnici, žrtve zatočeništva u kojemu su, kako kažu, proveli najteže dane svoga života, još su jednom izrazili nezadovoljstvo što njihovi mučitelji i tamničari dosad nisu sankcionirani. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Osječko-baranjske županije Damir Buljević istaknuo je kako je više nego jasno da se nema volje provesti "ništa drugo do pravde, jer kako godine prolaze, sve je manje nade da će za zločine odgovarati oni koji su uništili živote i budućnost mnogih mladih osoba koje danas pate i od PTSP-a i drugih bolesti". Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, kazao je kako danas mnogi stradalnici srpskih koncentracijskih logora mogu slaviti na neki način i svoj rođendan, podsjetivši na to da je na današnji dan prije 20 godina održana posljednja razmjena logoraša u Nemetinu kod Osijeka, gdje je u teškom fizičkom i psihičkom stanju u Hrvatsku došlo 714 mučenika. Hrvatska država, ali i svaki hrvatski građanin nikada ne smije zaboraviti njihove žrtve, boli i strahote kroz koje su prošli, kao ni svete žrtve poginulih hrvatskih branitelja i civila, rekao je župan Šišljagić.

DUBROVNIK - U sklopu glazbenog dijela programa 63. dubrovačkih ljetnih igara sinoć je u atriju Kneževa dvora nastupio proslavljeni francuski pijanist Pierre-Laurent Aimard. Tijekom bogate karijere Aimard je nastupao u najpoznatijim koncertnim dvoranama i s vodećim svjetskim dirigentima i orkestrima, a nekoliko su ga puta Kraljevsko filharmonijsko društvo i Musical America proglasili instrumentalistom godine. Profesor je na Visokoj školi u Koelnu i Konzervatoriju u Parizu, a održava mnoga predavanja i glazbene radionice. Kraljevsko filharmonijsko društvo dodijelilo mu je 2004. godišnju nagradu za najboljeg instrumentalista, a 2007. godine Musical America proglasila ga je instrumentalistom godine. Objavio je nekoliko desetaka albuma za koje je nagrađen uglednim nagradama. Pred dubrovačkom glazbenom publikom izveo je djela Clodea Debussyja, Franza Liszta te Oliviera Messiaena.

CRIKVENICA - Crikvenica je sinoć proslavila 600. obljetnicu prvoga spominjanja imena toga danas poznatog ljetovališta u nekom službenom dokumentu. Grad se prvi put spominje 1412. u darovnici kneza Nikole IV. Frankopana pavlinima, kojom im omogućuje izgradnju samostana i obnovu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Damir Rukavina izrazio je želju da grad ostane značajno hrvatsko ljetovalište na sjevernom Jadranu i ostvaruje više od milijun i 300 tisuća noćenja godišnje. Ispred crikveničke crkve izveden je i igrokaz o događajima i darivanju objekata koje je knez Nikola IV. Frankopan predao pavlinima, a u uprizorenju su sudjelovali riječki glumci pod redateljskim vodstvom glumca HNK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci Denisa Brižića.

ZAGREB - Dvojica pljačkaša su uz prijetnju oružjem opljačkala Ininu benzinsku postaju u Zapruđu, izvijestila je večeras zagrebačka policija. Po policijskim informacijama, dvojica pljačkaša su u 20,40 sati uz prijetnju oružjem opljačkali Ininu benzinsku postaju u Zapruđu. Policija je odmah uhitila jednog pljačkaša, a drugi je u bijegu.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙