FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

SINJ - Predsjednik Republike Ivo Josipović pozdravio je danas najave dolaska nekog od čelnika srpske nacionalne manjine sutra u Knin na proslavu 17. godišnjice vojno-redarstvene akcije "Oluje" i izrazio je uvjerenje da će dignitetom proslave i poštovanjem koje će se pokazati hrvatskim braniteljima biti zadovoljni svi koji sutra dođu u Knin. Na pitanje kakve bi reakcije mogao izazvati dolazak na sutrašnju proslavu "Oluje" predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule, čije ime kao predstavnika srpske manjine sutra u Kninu spominju mediji, predsjednik Josipović je kazao kako smatra da svatko tko voli Hrvatsku na taj dolazak treba reagirati "maksimalno pozitivno". "Ja iznimno cijenim to što gospodin Džakula želi doći na ovu proslavu", rekao je Josipović. "S jedne strane to će značiti da je cjelokupno hrvatsko stanovništvo, pa evo i srpska manjina, prihvatilo 'Oluju' kao pobjedu Hrvatske, kao pobjedu demokracije, i u konačnici prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu. Mislim da taj dolazak treba jako dobro pozdraviti, i nadam se da će i drugi čelnici srpske manjine smoći snage i mudrosti da dogodine dođu na proslavu 'Oluje'. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumijemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivnje, bili žrtve rata. Trebamo i njihovu žrtvu cijeniti i poštovati", kazao je Josipović. Na upit kako komentira "negativnu povijest Veljka Džakule", predsjednik Josipović je dometnuo "i negativnu i pozitivnu, uostalom nitko nije zauvijek određen svojom poviješću". "Sutrašnja priredba u Kninu bit će topla, dostojanstvena, puna poštovanja prema Domovinskom ratu. Siguran sam da će svi koji dođu biti zadovoljni dignitetom i poštovanjem koje će se pokazati prema našim braniteljima", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje kako komentira primjedbe branitelja da će sutrašnja proslava "Oluje" biti preskromna. Pri tomu je Josipović istaknuo kako želi ponoviti ono što su rekli ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović da se "domoljublje ne mjeri novcem".

KNIN - Vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac večeras je predvodio misu u Crkvi sv. Barbare na Kninskoj tvrđavi uoči sutrašnjeg obilježavanja 17. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje" te je pozvao na istinu o Domovinskom ratu. "Ostanimo uz istinu o Domovinskom ratu i uz njegove plemenite nakane", poručio je Jezerinac u propovijedi. Samo istinom, istaknuo je, možemo očuvati trajnu memoriju na velika djela, zanos i ljubav kojom su hrvatski branitelji krenuli u obranu domovine, a mnogi su dali i svoje živote. Na početku mise mons. Jezerinac je prenio je pozdrave, kako je istaknuo, naših generala iz Haaga, a posebice Gotovine i Markača. "Nedavno sam služio misu u Haagu i oni su zahvalili na potpori", kazao je Jezerinac. Na misi na Kninskoj tvrđavi nazočili su, uz ostale, obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar branitelja Predrag Matić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić.

SINJ - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić poručio je danas u Sinju da autoceste trebaju ići u koncesiju jer država njima loše i neracionalno upravlja. "Tri puta je država neuspješniji, neracionalniji upravljač od privatnih operatera", ustvrdio je Čačić odgovarajući na upit o najavljenoj monetizaciji hrvatskih autocesta. Ako je takav model dobar za Italiju, Francusku i Kanadu, ne vidim razloga zašto ne bi bio dobar i za nas, naglasio je prvi potpredsjednik vlade. Poručio je i kako političke poruke ubuduće moraju biti u duhu optimizma, a govoreći o budućim potezima vlade, za jesen je najavio "ozbiljne ugovore jer je to ono što Hrvatskoj danas treba". Ministar Čačić u Sinju je nazočio otvaranju obnovljene vile Tripalo, koju otvorio bivši predsjednik Stjepan Mesić u nazočnosti predsjednika Republike Ive Josipovića i brojnih ministara.

KAŠTEL - Požar koji je jutros oko 10 sati buknuo na području između graničnog prijelaza Kaštel i istoimenog mjesta, lokaliziran je oko 15 sati i u njemu je izgorjelo oko četiri hektara raslinja na vrlo nepristupačnom terenu, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca. Prema podacima istarske policije, do požara je došlo nakon pada motociklista koji je izletio s ceste te se zbog iskrenja i curenja goriva iz motora zapalila trava i nisko raslinje uz prometnicu. Požar je gasilo 35 vatrogasaca gasitelja umaške javne vatrogasne postrojbe te pripadnici DVD-a iz Umaga i Buja s jedanaest vozila, a zbog nepristupačnosti terena i gužve na granici u pomoć im je u 12,30 sati došao i kanader. Po riječima zapovjednika Dina Kozlevca obližnje kuće nisu bile u opasnosti premda im se vatra u jednom trenutku približila na 100 metara.

RIJEKA - Ovog vikenda počinje farragosto, razdoblje godišnjih odmora u Italiji, te je danas tijekom cijelog dana znatno pojačan promet na graničnom prijelazu Pasjak na hrvatsko-slovenskoj granici i ulazi se u pet do šest kolona, doznaje se od granične policije u Rupi. Od ponoći do 15 sati je preko prijelaza Pasjak u Hrvatsku ušlo 23.500 osoba a izašlo 11.000. Preko prijelaza Rupa je nešto slabiji promet - tuda je od ponoći do 15 sati u Hrvatsku ušlo 18.500 osoba a izašlo 10.000 osoba. Pojačan promet je i na svim važnijim prometnicama prema moru i u blizini turističkih mjesta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙