FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 15. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Središnja proslava Velike Gospe večeras je održana u pojišanskom svetištu gdje je misu predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons Marin Barišić koji je u propovijedi pozvao na unošenje nove pravednosti i poštenja u obitelji i društvenu zajednicu. Euharisijskom slavlju održanom u svetištu Gospe od Pojišana prethodila je jednosatna procesija s Gospinom slikom koju je predvodio također nadbiskup Barišić, a koja se kretala od splitske prvostolnice sv. Dujma do Pojišana. "Potrebno je da unosimo novu pravdu, praštanje i poštenje kako u obitelji tako i u društvenoj zajednici", istaknuo je nadbiskup Barišić te dodao: "Gospe, pomozi nam da još više učvrstimo kršćanski identitet". Po riječima nadbiskupa Barišića u današnjem se mentalitetu njeguje tijelo a zapostavlja duša, dok je Krist prihvaćao i vrednovao cjelovitog čovjeka - tijelo, dušu i duh.

KRASNO - U svetištu Gospe od Krasna danas je na blagdan Velike Gospe misu predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, a u propovijedi je naglasak stavio na potrebu suživota čovjeka i prirode. "Jer ako se udaljimo od prirode ostajemo neprirodni, a pogotovo to vrijedi za one iz gradova koji su izgubili kontakt s prirodom. Evo, došli su ovamo i neka vide ljepotu ovoga što nam je Bog darovao preko prirode", poručio je biskup Bogović obračajući se tisućama hodočasnika iz Like ali i Primorja te s kvarnerskih otoka koji su došli slaviti Gospu Krasnarsku. Među hodočasnicima koji su danas nazočili misnom slavlju u čast Velike Gospe bilo je i 50-ak pripadnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkule" koji su zapalili svijeću za sve hrvatske branitelja poginule na Velebitu.

ĐAKOVO - Vjernici Đakovštine u povodu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo hodočaste u staro marijansko svetište Gospi Dragotinskoj kod Đakova. I ovogodišnja Velika Gospa u Dragotinu svetkuje se izvan više do 700 godina stare crkve, kojoj se 2009. urušio strop i od tada traje njena obnova, pa se mise i drugi vjerski programi održavaju se na okolnom, improviziranom liturgijskom prostoru, uz vanjski oltar. Prvi hodočasnici su počeli pristizati još sinoć, kada je središnje misno slavlje predvodio đakovačko-osječko nadbiskup mons. dr. Marin Srakić, nakon čega je uslijedila procesija sa svijećama. Iznesena je i slika Žalosne Gospe, najvredniji predmet u tom svetištu.

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) spasila je dvije alpinistice koje su pale sa stijena Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenici, izvijestio je HGSS. Tijekom penjanja alpinističkog smjera Kama sutra u Anića kuku, jedna se od alpinistica nešto iza 15 sati uhvatila za veliki kameni blok koji se u tom trenutku odvojio od stijene i pao po njima. Iako su obje alpinistice imale zaštitne kacige usljed udarca i pada zadobile su ozljede. Na mjesto nesreće upućena je dežurna ekipa HGSS-a koja je nakon 40-ak minuta uspjela doći do njih. Jedna alpinistica imala je ozljede obje noge, a druga ozljedu glave. Nakon pružene prve medicinske pomoći i imobilizacije na mjestu nesreće, spasioci su alpinistice spustili sa stijene i niz strmi dio kanjona, te ih transportirali do kola Hitne medicinske pomoći kojima su prevezene u bolnicu. Alpinistice su ozljeđene, no srećom nisu u životnoj opasnosti, izvijestio je HGSS.

ZAGREB - Lokaliziran je požar otvorenog prostora na južnoj strani otoka Čiovo, kod uvale Duga, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Izgorjelo je oko 20 hektara trave, niskog raslinja i borove šume, a u tijeku je sanacija požarišta. U gašenju su sudjelovale županijske vatrogasne snage s trogirskog područja – 65 vatrogasaca s 18 vozila. Požar su iz zraka gasila dva Canadaira i dva helikoptera.

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙