FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 22. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za izbor i imenovanja danas je raspisao javni poziv kandidatima za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Rok za podnošenje prijava je 15 dana, a biraju se četiri člana i predsjednik Povjerenstva, na mandat od pet godina. Kandidirati se mogu hrvatski državljani s fakultetskom diplomom koji imaju najmanje osam godina radnog iskustva u struci i istaknute rezultate rada, te koji nisu kažnjavani niti se protiv njih vodi kazneni postupak. Kandidat također ne može biti član niti jedne političke stranke, a to nije smio biti niti tijekom posljednjih pet godina. Od kandidata koji se prijavljuju za predsjednika Povjerenstva, uz ostale dokumente, traži se i uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu.

DIVULJE - Ugašen je požar na području Bratiškovaca kod Skradina, a na požarištu su tijekom protekle noći dežurali pripadnici državne intervenskijske postrojbe (DIP) Šibenik, javne vatrogasne postrojbe (JVP) Šibenik te DVD-i Skradina i Dubravica, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Požarom koji je plamtio nekoliko dana izgorjelo je oko 500 hektara borove šume i niskog raslinja. Na požarištu na području Mrdakovice, u Šibensko-kninskoj županiji tijekom noći se radilo na sanaciji. Opožareno je 5 hektara trave, niskog raslinja i smreke. Požar kod mjesta Jabuka kod Trilja, u Splitsko-dalmatinskoj županiji je lokaliziran i u tijeku je sanacija požarišta. Vatrom je zahvaćeno oko 20 hektara trave i niskog raslinja.

SPLIT - Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport Splitsko-dalmatinske županije danas je službeno od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa zatražio da se zbog visokih temperatura za tjedan dana odgodi početak nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području županije, te da umjesto 3. rujna nastava počne 10. rujna. "Poslao sam danas pisani zahtjev Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa uime svih oko 150 osnovnih i srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije, da se zbog nesnošljive vrućine odgodi početak nastave za tjedan dana", izjavio je za Hinu pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport splitsko-dalmatisnke županije Zdravko Omrčen. Takav zahtjeva danas je također poslao i Uredu državne uprave splitsko-dalmatinske županije za društvene djelatnosti. "Sada očekujemo da se očituju na ovaj zahtjev", kazao je Omrčen.

ZAGREB - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru novog broja osvrće se na medijska izvrtanja, konstruiranja i nekorektna interpretiranja pojedinih stavova iznesenih u propovijedima na Veliku Gospu. U komentaru "Nametanje 'ispiranja mozga'" glavni urednik Ivan Miklenić piše da je proslava Velike Gospe očitovala vjerničko, katoličko i marijansko većinsko lice suvremene Hrvatske, koje vladajuća politika i glavna struja javnoga mnijenja ne želi s jedne strane ni priznati, niti poštovati, a s druge strane želi ga svim sredstvima mijenjati i potiskivati iz javnosti. "Dok je ta hrvatska vjernička većina dobronamjerna, tolerantna i spremna na suživot i dijalog s onima koji drugačije misle i osjećaju, opet su se vrlo snažno u medijima oglasili predstavnici manjine u hrvatskom društvu te svim silama traže i izmišljaju incidente, nameću osporavanja i daju svoje instrukcije", ističe i dodaje kako se instrukcijama "ispiranje mozga" želi predstaviti i nametnuti kao objektivno informiranje. "Pojava tih instrukcija vjerojatno nije slučajna, jer je javnosti poznato da je na jedinom javnom servisu - Hrvatskoj radioteleviziji - usred ljeta došlo do smjene kadrova, kao da je sada druga polovica 1945. godine, no kreatorima glavne struje javnoga mnijenja ni to nije dovoljno, pa žele nametnuti svoj pristup informiranju", napominje komentator. Ističe da je ovogodišnja proslava Velike Gospe, odnosno svetkovine Marijina uznesenja na nebo, još jednom očitovala da je hrvatski narod većinski marijanski narod i da je apsolutno opravdano taj katolički blagdan i državni blagdan. "Progovorili su propovjednici i o suvremenim zloporabama moći, vlasti, znanosti, o nepoštovanju naravi i njezinih zakonitosti... Stali su propovjednici otvoreno u zaštitu ljudskoga života, dostojanstva svakoga čovjeka, osobito najslabijega i učili vjernike da suvremeni zakoni više nisu u skladu s univerzalnim vječnim vrednotama i etičkim načelima te zato vjernici trebaju slijediti svoje vjerske istine i katolički, univerzalni moral...", napominje Miklenić.

ZAGREB - U sklopu redovitog provođenja planirane obuke pilota iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) na nadzvučnim zrakoplovima MiG 21, danas od 10 do 15,00 sati može se očekivati probijanje zvučnog zida, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH). Letovi će se izvesti na području Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera letenja, navodi MORH.

ZADAR - U akciji pojačanog nadzora pomorskog prometa "Sigurnost na moru 2012." koju je Lučka kapetanija Zadar provela tijekom jučerašnjeg dana, pregledana su 104 plovila, a zbog pomorskih prekršaja naplaćeno je 43.200 kuna kazni, izvijestilo je danas Ministarstvo pomorstva, prometa i veza. Pregledan je jedan putnički brod, 31 domaća i 54 strane brodice, 11 domaćih i sedam stranih jahti, nakon čega je izdano 39 prekršajnih naloga, četiri kazne i dva rješenja o otklanjanju nedostataka. Akcija je provedena na širem području zadarskog akvatorija s naglaskom na prolaze Mali Ždrelac, prolaz između otočića Knežak i Mali Iž, Vela Proversa, Mala Proversa, uvala Telašćica, Pašmanski kanal te područja oko otoka Silbe, Oliba, Premude i Ista te Starigrada Paklenica.

VIROVITICA - U prometnoj nesreći u Suhopolju kod Virovitice poginuo je 41-godišnji motociklist, izvijestila je jutros Policijska uprava virovitičko-podravska. Nesreća se dogodila sinoć jer je 26-godišnji vozač osobnog automobila, skrećući na kolni ulaz preko suprotnog prometnog traka, oduzeo prednost motociklistu koji mu je dolazio ususret. Motocikl je udario u osobni automobila, a od siline udara motociklist je preletio preko automobila i pao na kolnik te na mjestu preminuo. Vozač osobnog automobila je lakše ozlijeđen, a policija je utvrdila kako je bio pod utjecajem alkohola te mu je izmjeren 1,51 promil alkohola u krvi. Policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu.

TROGIR - Teške ozljede potkoljenice zadobila je njemačka državljanka A.H. (40) prilikom pada s krmenog dijela šest metarske brodice u Sevidu kod Trogira, priopćeno je danas iz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Nesreća se dogodila sinoć oko 19,30 sati na brodici koja plovi pod njemačkom zastavom, a kojom je upravljao vlasnik i otac unesrećene, P.G. . Kako se navodi u priopćenju, A.H. je prilikom priveza na plutaču u jednom trenutku pala s krmenog dijela broda te joj je propeler motora nanio teške ozljede lijeve noge. Unesrećena njemačka turistica je odmah prevezena na hitni kirurški odjel KBC Firule u Splitu gdje je operirana. Lučka kapetanija Split provodi istragu radi utvrđivanja okolnosti pomorske nesreće.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙