FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 6. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN - Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izrazio je u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel zabrinutost zbog napetosti povezanih s krizom koje neke zemlje potiču na bunu protiv drugih, ocijenivši da treba učiniti sve kako se one ne bi završile raspadom eurozone. Odgovarajući na pitanje o neprijateljstvu koje Talijani osjećaju prema Njemačkoj i o bahatosti u upravljanju potonje dužničkom krizom, koju joj u Italiji zamjeraju, Monti je rekao da je "zabrinut", po dijelu razgovora za Spiegel koji će izaći u ponedjeljak. Rekao je da je s njemačkom kancelarkom razgovarao o porastu nezadovoljstva Njemačkom a ponekad i samom Angelom Merkel, ali i Europskom unijom u talijanskoj javnosti. No, rekao je, taj problem uvelike nadilazi problem talijansko-njemačkih odnosa u užem smislu. "Pritisci kojima je zadnjih godina bila izložena eurozona već nose naznake psihološkog raspada Europe", rekao je Monti. "Moramo naporno raditi da bismo to spriječili", dodao je.

ANKARA - Pilot ratnog zrakoplovstva i prvi sirijski astronaut, general Mohammad Ahmad Fares stigao je u nedjelju u Tursku, dok se širi nasilje u njegovoj zemlji, izvijestila je agencija Anadolija. Prije ulaska u Tursku, general Fares (61) je navratio u sjedište Slobodne sirijske vojske (FSA), koju čine dezerteri i naoružani civili) u Aleppu, u znak potpore pobunjenicima koji su se sukobili s režimskim snagama u toj metropoli na sjeveru Sirije. General Fares, rođen u Aleppu 1951., koji je već triput pokušavao pobjeći iz Sirije, prvi je Sirijac koji je letio u svemir. G. 1987. bio je dio posade koja je u Sojuzu nekoliko dana letjela prema međunarodnoj stanici Mir. Dodijeljen mu je naslov Heroja Sovjetskog Saveza i odlikovan je Ordenom Lenjina, dodaje turska agencija.

CHICAGO - Najmanje sedam osoba, među kojima i napadač, poginulo je u pucnjavi koja se u nedjelju dogodila u hramu Sikha u Oak Creeku, u američkoj saveznoj državi Winsconsinu, doznaje se od policijskog izvora. Kako navodi policija, četiri su osobe izgubile život u nedjelju prijepodne u hramu i tri izvan hrama, u tom gradu s 35.000 stanovnika u predgrađu Milwaukeeja, sjeverno od Chicaga, kada je naoružani muškarac otvorio vatru. Policija je neko vrijeme strahovala da je u hramu još jedan napadač, ali je poslije rekla da je u napadu sudjelovala samo jedna osoba. Usto, tri odrasle osobe u kritičnom stanju prevezene su u bolnicu Froedtert u Milwaukeeju, rekao je glasnogovornik bolnice za agenciju France Presse. Načelnik mjesne policije Bradley Wentlandt rekao je na tiskovnoj konferenciji da je napadač ranio policajca koji je "uzvratio vatru i ustrijelio ga". Po pisanju Milwaukee Journal Sentinela koji se poziva na člana zajednice Sikha, napadač je bijelac u tridesetim koji je počeo pucati na svećenika koji je bio ispred hrama.

KAIRO - Najmanje trinaest egipatskih graničara poginulo je u nedjelju u napadu na pograničnu postaju na Sinaju, blizu egipatsko-izraelske granice, izjavili su medicinski i sigurnosni izvori. Osobe u odjeći sinajskih Beduina dovezle su se u dvama automobilima i otvorile vatru na graničare, ubivši trinaestoricu, navodi medicinski izvor, a sigurnosni čelnik tvrdi da je u napadu 15 mrtvih. Napad se dogodio nedaleko od graničnog prijelaza Karm Abu Salema (Kerem Šaloma, kako ga zovu Izraelci), između Egipta i Izraela. Sinaj, gdje je veći broj popularnih egipatskih ljetovališta, većinom naseljavaju Beduini koji su za vladavine Hosnija Mubaraka dugo bili marginalizirani. Nesigurnost je znatno porasla na Sinaju nakon pada Mubaraka u veljači 2011. Stanje na Sinaju dodatno otežava slaba vojna nazočnost, zbog demilitarizacije tog sektora sukladno izraelsko-egipatskom mirovnom ugovoru iz 1979. Plinovod koji prolazi sjeverom Sinaja na putu za Izrael i Jordan bio je također meta petnaestak napada u zadnjih godinu dana.

LUANDA - Dvadeset i tri navijača angolskog nogometnog kluba Kabuscorp poginula su a 29 ih je ozlijeđeno u prevrtanju autobusa na povratku u Luandu s utakmice u gostima, izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija Angop. Nesreća se dogodila u subotu u pokrajni Kwanza Sul nakon utakmice s Libolom, 600-tinjak kilometara jugoistočno od Luande. Angola ima jednu od najviših stopa poginulih u prometnim nesrećama. Prema policijskim podacima 2010. poginulo je 3080 osoba od posljedica prometnih nesreće koje su nakon malarije drugi najčešći uzrok smrti u toj jugozapadnoj afričkoj zemlji. Nogometni klub Kabuscorp stekao je međunarodnu pažnju u siječnju ove godine kada je potpisao jednogodišnji ugovor s Rivaldom koji je 1999. izabran za najboljeg nogometaša svijeta i tri godine kasnije s Brazilom osvojio naslov svjetskog prvaka.

BERLIN - Četiri osobe su poginule u padu turističkog zrakoplova u Coburgu, na jugu Njemačke, u nedjelju, doznaje se od policije. Iz nepoznatog razloga, njihov se jednomotorac tipa Piper nedugo nakon polijetanja, oko 6.00 sati, srušio u šumu blizu aerodroma u tom bavarskom gradu, 180 km istočno od Frankfurta, navodi policija u priopćenju. "Četvero putnika - dvojica muškaraca od 28 i 44 godine i dvije žene od 31 godinu - nije imalo nikakvih izgleda da prežive", dodaje policija.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙