FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Pregledn najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ATENA - Grčki ministar financija Yannis Stournaras rekao je u nedjelju za dnevnik Ethnos da će tjedni koji dolaze biti "ključni" za zadržavanje Grčke u eurozoni, ne budu li usvojene nove mjere štednje. Priznajući da su Grci podnijeli "značajne žrtve", ministar je istaknuo da su "tjedni koji dolaze ključni za opstanak države, jer bi drukčiji izbori od onih koji nalaže logika mogli dovesti do bankrota i izlaska iz eurozone."

ANKARA - Najmanje 19 ljudi poginulo je u sukobima turske vojske i kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske, na granici s Irakom, objavile su u nedjelju mjesne vlasti. Poginula su šestorica vojnika, dvojica seoskih čuvara i 11 kurdskih boraca, a 15 vojnika je ozlijeđeno kada su Kurdi napali vojni položaj u jednom selu u pokrajini Hakari, po službenim podacima.

MOSTAR - Slovenski odvjetnik Franc Bucik, koji zastupa bosanskohercegovačke štediše u sporu s Ljubljanskom bankom, izrazio je sumnju da bi slovenske vlasti mogle ucijeniti BiH kako bi odustala od potraživanja za staru deviznu štednju kao što je to u slučaju ulaska Hrvatske u EU najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Bucik je za sarajevski list Dnevni Avaz izjavio da bi se potezi koje slovenska vlada poduzima u slučaju Hrvatske mogli dogoditi i BiH zbog navodnih dugovanja tvrtki iz BiH Ljubljanskoj banci.

RAMALLAH - Izrael je u nedjelju zabranio šefovima diplomacije četiriju nesvrstanih zemalja pristup Zapadnoj obali u povodu sastanka te organizacije u Ramallahu, sjedištu palestinskih vlasti, po palestinskim i izraelskim izvorima. Po jednom palestinskom dužnosniku, riječ je o ministrima Malezije, Indonezije, Bangladeša i Kube, zemalja koje nemaju diplomatske odnose s Izraelom. "Donesena je odluka da se zabrani šefovima diplomacija nekoliko zemalja koje ne priznaju Izrael da prijeđu izraelsku granicu", rekao je jedan visoki izraelski dužnosnik.

BEČ - Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger pozvao je vlasnike 900 diplomatskih putovnica da ih vrate, nakon što je austrijska vlada nedavno usvojila strože propise za izdavanje tih dokumenata. Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je krajem srpnja pisma vlasnicima 900 diplomatskih putovnica sa zahtjevom da ih vrate najkasnije do 25. listopada. List "Oesterreich" u nedjelju je objavio da se tome zahtjevu do sada odazvalo tek 30 osoba.

RIM - Giulio Andreotti, koji je u sedam navrata bio predsjednik talijanske vlade, jedan od simbola poslijeratne talijanske političke scene, hospitaliziran je u subotu navečer u Rimu zbog srčane aritmije, no njegovo opće zdravstveno stanje čini se zadovoljavajućim, objavili su talijanski mediji. 93-godišnji Andreotti "oko 20 sati primljen je u bolnicu Gemelli zbog aritmije, koja se spontano smirila", objavila je bolnica.

INNSBRUCK - U teškom nevremenu, što je u noći na nedjelju zahvatilo Tirol u Austriji i Južni Tirol u Italiji, poginula je jedna osoba, a s obje strane austrijsko-talijanske granice pričinjena je velika materijalna šteta. U vodenoj bujici na jednom seoskom imanju u Južnom Tirolu poginula je žena, a jedna je osoba nestala nakon odrona zemlje. U Virgentalu u austrijskom dijelu Tirola zbog nevremena je oko 1000 kućanstava ostalo bez struje, a zbog bujica zatvorene su i pojedine prometnice.

RIM - Veliki požar već danima bukti na najvećem odlagalištu smeća pokraj Palerma, a vlasti pretpostavljaju da je podmetnut i da iza njega stoji mafija. Ogromni oblaci dima dižu se iznad brežuljkastog zemljišta oko Palerma. Zbog straha da će požar izazvati trovanje hrane, gradonačelnik Palerma Geoluca Orlando naredio je uništenje ratarskih proizvoda oko odlagališta, izvijestili su u nedjelju talijanski mediji. Gradonačelnik je uvjeren da je mafija zapalila odlagalište, s namjerom da poduzećima što su s njome povezana uštedi troškove prikladnog zbrinjavanja otpada.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙