FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

MOSTAR

Vlasti u Bosni i Hercegovini zatražile su u utorak navečer od Hrvatske slanje kanadera kako bi pomogli u gašenju požara koji ugrožava više naselja na području Tomislavgrada u jugozapadnome dijelu BiH. Kako su izvijestili iz Šumarije Tomislavgrad, vatrena stihija potpomognuta snažnim vjetrom prijeti širem području Roškoga Polja. Radi se o teško pristupačnome terenu i velikoj opožarenoj površini. Vatrena linija je duga više od 20 kilometara. Požar pokušavaju obuzdati vatrogasci iz Tomislavgrada i okolnih mjesta kao i brojni mještani. U gašenje požara uključili su se i pripadnici Oružanih snaga BiH. Lokalni mediji izvješćuju o dramatičnoj situaciji koja se stalno mijenja budući da puše snažan vjetar koji praktično onemogućava gašenje. Predstavnici Tomislavgrada su preko Vijeća ministara BiH zatražili od hrvatske vlade slanje kanadera.

JERUZALEM

Stranka Kadima, glavni politički partner izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u utorak se povukla iz njegove velike koalicije optuživši ga da se predao pred ultraortodoksnim Židovima u sporu oko služenja vojnog roka. Netanyahu će do daljnjega ostati predsjednik vlade jer još uvijek ima većinu u parlamentu unatoč odluci stranke centra Kadima da se povuče iz vlade kojoj se pridružila prije samo dva mjeseca Razilaženje se, međutim, općenito ocjenjuje kao ozbiljan politički udarac Netanyahuu kojega su novine prozvale "kralj Bibi" nakon što je ostvario najveću vladajuću koaliciju u povijesti Izraela i osigurao potporu 94 zastupnika u Knessetu koji ima 120 zastupničkih mjesta. Odluka Kadime potaknula je među nekim izraelskim komentatorima nagađanja o održavanju prijevremenih izbora no nema znakova da bi se Netanyahu mogao na to odlučiti. Redovni izbori bi se trebali održati krajem 2013. godine. Kadima, koja je s 28 zastupnika najveća stranka u Knessetu, pridružila se vladi objavivši da joj je cilj okončati desetljećima staru praksu oslobađanja ultraortodoksnih Židova od vojne službe. Tomu su se usprotivile ultraortodoksne skupine koje su dugo podržavale izraelske koalicijske vlade, dovevši Netanyahua u politički neugodan položaj.

TUSCALOOSA

Policija je u Alabami u utorak je privela muškarca osumnjičenog da je u utorak ujutro iz jurišne puške u baru u Tuscaloosi, u američkoj državi Alabama, ranio najmanje 17 osoba. Svi ranjeni ambulantno su obrađeni u bolnici, četvoro je hospitalizirano a dvoje je u kritičnom stanju, rekao je glasnogovornik regionalnog medicinskog centra. Načelnik lokalne policije je rekao da je napadač možda želio ubiti određenu osobu. "Mi mislimo da to nije bilo nasumično. On je došetao i gledao i promatrao ljude prije no što je zapucao. Osobe koje su tamo bile mogu se osjećati vrlo blagoslovljenim što nisu ubijene", rekao je načelnik Anderson. Napadač je prvo zapucao kroz prozor a potom je pucao na ljude koji su bježali iz Copper Top bara. Riječ je o baru popularnom među studentima sveučilišta Alabame, a žrtve su u dobi od ranih dvadesetih do tridesetih godina života, izvijestile su agencije. Motiv napada još nije poznat.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙