FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PNOM PEN - Sjedinjene Države i Kina surađivat će u Aziji i pronaći način da zajednički rješavaju osjetljiva pitanja u regiji, izjavila je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton. "Želim naglasiti važnost američko-kineske suradnje u regionalnim institucijama", rekla je Clinton novinarima uoči sastanka s kineskim kolegom Yangom Jiechijem na marginama regionalnog forumu u Pnom Penu. "Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo kasnije objaviti zajedničku izjavu.. koja će biti znak da SAD i Kina ne samo da mogu, nego i da hoće surađivati u Aziji", rekla je. Nešto prije, Clinton je ohrabrila je zemlje koje se prepiru oko granica u Južnom kineskom moru da svoje razmirice riješe "bez prisile". Zemlje bi trebale "riješiti svoje razmirice bez prisile, bez zastrašivanja, bez prijetnje i primjene sile", kazala je ona na azijskom regionalnom forumu u Kambodži. Filipini i Vijetnam optužuju Kinu da agresivno potražuje prijeporne otoke i morske zone, i žele, kao i druge članice Saveza zemalja jugoistične Azije (ASEAN), uvođenje "pravila ponašanja" s ciljem ublažavanja tenzija i sprečavanja sukoba. Peking tvrdi da na temelju povijesnih podataka ima "nesporni suverenitet" nad Južnim kineskim morem, iako na neke njegove dijelove pravo polaže još pet zemalja.

BAGDAD - Sirijski veleposlanik u Bagdadu Navaf al-Fares prebjegao je i pridružio se revoluciji protiv predsjednika Bašara a-Asada, postavši prvi visoko rangirani diplomat koji se pridružio sirijskim ustanicima. Fares je u video poruci postavljenoj na Facebooku pozvao sirijske vojnike da slijede njegov primjer i okrenu oružje protiv režima u Damasku. "Objavljujem da sam se pridružio, od ovog trenutka, revoluciji sirijskog naroda. Pozivam sirijske vojnike da se i oni pridruže revoluciji i brane svoju zemlju i građane. Okrenite svoje oružje prema kriminalcima iz tog režima", kazao je. Snimljen je kako govori ispred zeleno-bijele sirijske zastave iz razdoblje prije nego što je stranka Baath preuzela vlast u zemlji prije pet desetljeća. Nije objavio na kojoj se lokaciji nalazi, niti objasnio razloge za svoju odluku iako je u poruci spomenuo da snage režima ubijaju civile u zemlji. Navaf je 2008. imenovan za sirijskog veleposlanika u Iraku, osjetljivo političko mjesto nakon tri desetljeća zamrznutih diplomatskih odnosa dviju zemalja. Bio je tada siguran izbor jer je prethodno bio vođa stranke Baath u pokrajini Deir al-Zor, a i pripadnik je plemena Ogeidat, blisko povezanog sa sirijskom vladajućom alavitskom manjinom.

LONDON - Europske muslimanske i židovske skupine zajedno su stale u obranu obrezivanja dječaka iz vjerskih pobuda pošto je njemački pokrajinski sud takvu praksu proglasio tjelesnim ranjavanjem, što bi moglo postaviti presedan da se obrezivanje stavi izvan zakona, javlja BBC. Odluka suda u Kolenu, koju je ranije kritizirao i izraelski parlament, ne odnosi se na cijelu Njemačku nego samo na pokrajinu Sjevernu Rajnu Vestfaliju. Međutim, njemačka liječnička komora već je preporučila liječnicima da prestanu s obrezivanjem. Tisuće židovskih i muslimanskih dječaka obreže se u Njemačkoj svake godine. U neobičnoj židovsko-muslimanskoj zajedničkoj izjavi, koju su potpisali čelnici skupina poput Rabinskog europskog centra, Europskog židovskog parlamenta, Europskog židovskog saveza, Njemačke islamske zajednice za vjerska pitanja i Islamskog centra u Bruxellesu, navodi se da je obrezivanje temelj njihovih vjera i traži se zakonska zaštita takve prakse. "Obrezivanje smatramo našim temeljnim ljudskim i vjerskim pravom. Obrezivanje je drevni ritual koji je od temeljne važnosti za naše vjere i najsnažnije moguće prosvjedujemo protiv odluke suda u Koelnu", navodi se izjavi. "Do kraja ćemo snažno braniti naše pravo na tradiciju i pozivamo njemački parlament i sve političke stranke da interveniraju i hitno ponište sudsku odluku", dodaje se.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙