FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki State Department očitovao se za drugi krug pregovora u UN-u o ugovoru o prodaji konvencionalnog oružja koji bi se održao 2013., nakon neuspjeha koji je u petak zabilježen u UN-u nakon višetjedne rasprave. "Sjedinjene Države su za drugi krug pregovora kako bi se iduće godine postigao konsenzus o ugovoru, ali nismo za glasovanje na UN-ovoj Općoj skupštini o postojećem tekstu", rekla je glasnogovornica američke diplomacije Victoria Nuland u priopćenju objavljenom u petak kasno navečer. "Nadali smo se da ćemo u ovom mjesecu završiti pregovore ugovorom, ali zatražiti još malo vremena razumljiv je zahtjev kako bismo proučili ovo tako teško i iznimno važno pitanje", dodala je. "Postojeći tekst svjedoči da je postignut znatan napredak, ali ga još treba preispitati i dotjerati", kazala je. 193 zemlje članice UN-a trebale su se u petak do ponoći po njujorškom vremenu (u subotu u 6.00 sati po srednjoeuropskom) dogovoriti o tom nacrtu ugovora kojim se uređuje prodaja konvencionalnog oružja. Kako navode neki sudionici konferencije, SAD i Rusija zatražili su više vremena za donošenje odluke, a za njima su se povele i neke druge zemlje, poput Kine i Indije.

BUDIMPEŠTA - Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban koji je u petak rekao da razmišlja o novom sustavu koji će zamijeniti demokraciju radi izaska iz krize, u subotu je kritizirao Europsku komisiju zbog njezina upravljanja gospodarskom krizom. "Treba otvoreno reći: kriza je zapravo kriza Bruxellesa. Bruxelles je glavna zapreka u pronalaženju pravih rješenja za svladavanje gospodarskih teškoća", rekao je pred više tisuća simpatizera u prigodi posjeta Rumunjskoj, u Tusnadfurdou, 230 km sjeverno od Bukurešta, gdje živi velika mađarska zajednica. "Bruxelles gubi tjedne i tjedne razmišljajući o veličini kaveza za piliće i o postavljanju igračaka u svinjcima, smatrajući da je odmor duše kod gusaka važno europsko pitanje dok stotine tisuća građana gube posao, njihov se financijski sustav urušava i sve teže preživljavaju", kazao je. Orban koji je i prije često govorio o "propadanju" Zapada i koji je Bruxelles usporedio s Moskvom, rekao je da se razočarao u zapadnoj Europi. "Devedesetih (nakon sloma komunizma) bilo je važno oponašati Zapad... No danas vidimo da ondje nema ništa što bi trebalo oponašati..." "Loše vijesti koje prijete eurozoni dolaze sa Zapada" i ne postoje "europski recepti" za upravljanje krizom, dodao je. Mađarski premijer izazvao je oštre političke reakcije rekavši kako se "nada da demokraciju neće trebati zamijeniti novim sustavom". "Nadamo se da neće trebati uvoditi novi sustav umjesto demokracije, ali nam trebaju novi gospodarski sustavi i nove ideje", rekao je u Budimpešti.

SEOUL - U velikim poplavama diljem Sjeverne Koreje poginulo je 88 ljudi, a desetine tisuća ostali su bez svojih domova, izvijestili su državni mediji u subotu, a nepogoda prijeti da će pogoršati kroničnu nestašicu hrane u ovoj siromašnoj zemlji. Poplave koje su izazvale olujne kiše i tajfun ovoga mjeseca dovele su do "velikih ljudskih i materijalnih gubitaka", javila je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA, dodajući kako je odsječeno 63.000 ljudi. Od sredine 1990-tih sjevernokorejska poljoprivreda često je pustošena poplavama i sušama. Čak i prije kiše i tajfuna ovoga ljeta disfunkcionalni sustav raspodjele hrane u ovoj zemlji, vrlo visoka inflacija i inozemne sankcije nametnute zbog Pyonyangova nuklearnog i raketnog programa pridonijeli su kako izgleda velikoj gladi u Sjevernoj Koreji. Nedavno izvješće Ujedinjenih naroda navelo je kako je 7,2 milijuna od 24 milijuna stanovnika ove zemlje "kronično siromašno" a jedno od troje djece je nerazvijeno zbog loše ishrane.

KAMPALA - Epidemija hemoragijske groznice uzrokovane smrtonosnim virusom ebolom izbila je početkom srpnja na zapadu Ugande i već je odnijela 14 života, priopćio je u subotu mjesni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). "Imamo 20 potvrđenih slučajeva zaraze virusom, među kojima je 14 osoba umrlo", rekao je Joaquim Sewaka, izaslanik WHO-a u Ugandi. Epidemija se pojavila u okrugu Kibaale, dvjestotinjak kilometara od prijestolnice Kampale i pedesetak kilometara od granice s Demokratskom Republikom Kongom. Na to područje poslane su ekipe ugandskog ministarstva zdravstva i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti američke vlade, dodao je Sewaka. "Odgovor je odlučan i pokušat ćemo što prije organizirati karantene", kazao je. Hemoragijska groznica ebola, visokozarazna, uzrokuje smrt 50 do 90 posto oboljelih. Protiv tog virusa nema ni lijeka ni cjepiva, a liječnici se protiv simptoma bore samo rehidratacijom bolesnika.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙