FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je održavanje prvih izbora u Libiji od pada Moamera Gadafija i pozvao nove vlasti da zemljom upravljaju u duhu pravde i pomirenja. Ban je u izjavi naglasio da su subotnji izbori dobro provedeni i da su bili transparentni, iako je na istoku zemlje bilo zastrašivanja birača. Osam mjeseci nakon pada Gadafijeva režima, približno 2,7 milijuna Libijaca bilo je pozvano je da odabere "opći narodni kongres" s 200 članova. Narodna skupština trebala bi izabrati premijera i vladu, te pripremiti zemlju za prve pune demokratske izbore po novom ustavu sljedeće godine. Odaziv na izbore bio je 62 posto, priopćilo je izborno povjerenstvo. Iako rezultati još nisu objavljeni, glavni tajnik UN-a pozvao je buduće vlasti da rade u duhu pravde i pomirenja.

TOKIO - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zahvalio je u ponedjeljak međunarodnoj zajednici na trudu oko prikupljanja 16 milijardi dolara pomoći njegovoj zemlji do 2015. godine, i pozvao je donatore da sudjeluju u borbi protiv korupcije. "Želio bih zahvaliti svim tim zemljama, svim tim organizacijama koje su obećale da će podržati Afganistan", izjavio je Karzai pred novinarima, dan pošto je u Tokiju održana međunarodna konferencija o pomoći toj zemlji opustošenoj ratovima unazad 30 godina. U nedjelju je približno 80 zemalja i međunarodnih organizacija obećalo Afganistanu 16 milijardi dolara do 2015. i obvezalo se nastaviti financirati zemlju 2016. i 2017. na sličnoj razini pomoći pruženoj u prethodnom desetljeću. Nakon što su potrošili desetke milijardi dolara za civilnu pomoć zadnjih 10 godina, donatori su novu pomoć uvjetovali izvjesnim brojem uvjeta zahtijevajući od afganistanskih vlasti da se bore djelotvornije protiv korupcije. "Nije samo na afganistanskoj vladi da se o tome brine. Nećemo uspjeti smanjiti korupciju bez suradnje međunarodnih donatora", objasnio je Karzai. Istaknuo je da obje strane moraju nadgledati kako se pomoć raspoređuje, kako se biraju projekti na terenu i kako su sastavljeni ugovori.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama vodi u anketi lista USA Todaya i Gallupova instituta u ključnim američkim saveznim državama ispred svog republikanskog protukandidata Mitta Romneyja. Istraživanje u kojem Obama dobiva 47, a Romney 45 posto, provedeno je u Coloradu, Floridi, Iowi, Michiganu, Nevadi, New Hamsphireu, Novom Meksiku, Sjevernoj Carolini, Ohiou, Pennsylvaniji, Virginiji i Wisconsinu - saveznim državama koje će presuditi pobjednika američkih predsjedničkih izbora u studenome. U ostatku zemlje Obama vodi s 48 naprema 44 posto. Istraživanje je provedeno na 2404 upisana birača u posljednjem tjednu lipnja.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙