FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 9. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

BEČ - Hrvatski i austrijski predsjednici Ivo Josipović i Heinz Fischer počeli su u ponedjeljak u Beču razgovore nakon koji bi austrijski šef države trebao potpisati hrvatski Ugovor o pristupanju EU. Očekuje se da će dvojica predsjednika razgovarati oko pola sata, a potom će Fischer potpisati dokument potvrde ratifikacije Ugovora o pristupanju RH EU, nakon što su prošli tjedan oba doma austrijskog parlamenta, Nacionalno i Savezno vijeće, ratificirali pristupni ugovor. Potpisivanjem ugovora ratifikacijski proces u Austriji bit će završen. Austrija je 11 zemlja EU-a koja ratificirala hrvatski ugovor o pristupanju.

ZAGREB/MOSKVA - U Rusiji je dan žalosti u ponedjeljak zbog žrtava katastrofalnih poplava koje su tijekom vikenda pogodile Krasnodarski kraj na jugu zemlje, javljaju ruski mediji. Najmanje 171 osoba, većinom stariji ljudi, poginula je u najgorim poplavama koje su ikad zadesile Rusiju, rekli su dužnosnici. Najgore je bio pogođen grad Krimsk, uz Crno more, a vlasti su priznale da su stanovnici bili slabo upozoreni na prijeteću katastrofu. "Nisu svi stanovnici bili upozoreni na vrijeme", rekao je ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov na sjednici vlade u ponedjeljak dodajući da su lokalne vlasti napravile pogreške. Predsjednik Vladimir Putin, kojem je ovo prva humanitarna katastofa otkako se vratio u Kremlj, naredio je istragu kako bi se utvrdilo jesu li poduzete sve potrebne mjere da se spriječi stradanje stanovništva. On je u subotu iz helikoptera razgledao najteže pogođena područja. Policija je pokrenula odvojenu istragu kojom će pokušati utvrditi jesu li ljudi poginuli zbog nemara.

ATENA - Novoj grčkoj koalicijskoj vladi izglasano je povjerenje u parlamentu i tako je završeno višemjesečno razdoblje političke nesigurnosti, prenosi BBC. Vlada je dobila potporu svih zastupnika triju stranaka, Nove demokracije, PASOK-a i Demokratske ljevice koje podupiru koaliciju s ciljem ostanka u eurozoni. Ministri eurozone sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu i razgovarati kako provesti u lipnju dogovorene mjere borbe protiv dužničke krize. Na tom će se sastanku razgovarati i o planovima nove grčke vlade koja je "prošla" nakon trodnevne rasprave. Glasanje je bilo formalno jer je koalicija ima 179 od 300 zastupnika. U završnom govoru uoči glasanja premijer Antonis Samaras iz Nove demokracije pozvao je zastupnike na jedinstvo. "Stvari će se odsad promijeniti, a pozivam vas na jedinstvo, (i uz) različita mišljenja i neslaganja, na jedinstvo". Sastanak ministara eurozone održat će se u trenutku kad raste strah da će i Španjolska i Italija imati problema oko plaćanja duga.

TIRANA - Pet osoba ranjeno je, od kojih dvije teško, u eksploziji mine na granici između Albanije i Crne Gore, objavila je u ponedjeljak albanska policija. Do nesreće je došlo u nedjelju na crnogorskom tlu, 20 metara od granice s Albanijom, kad je automobil s pet osoba koji se kretao prema Albaniji naletio na minu. Ozlijeđeni, svi crnogorski državljani albanskog podrijetla, prevezeni su u vojnu bolnicu u Tirani. Po albanskoj policiji, radi se o području miniranom tijekom rata na Kosovu (1998-99) kako bi se albanske gerilce spriječilo da prelaze granicu nabavljaju oružje u Albaniji i Crnoj Gori.

PNOM PEN - Enterovirus koji izaziva težak oblik Bolesti ruku, nogu i usta mogao bi biti kriv za dosad neobjašnjivu bolest koja je usmrtila desetke djece u Kambodži od travnja, potvrdila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Prema rezultatima analize, velik postotak uzoraka koji smo pribavili pozitivan je na enterovirus EV 71", priopćili su WHO i kambodžansko ministarstvo zdravstva. Enterovirus EV 71 smrtonosni je oblik Bolesti ruku, nogu i usta. Prilično je rasprostranjen u Aziji, ali dr. Nima Asgari, stručnjak za javno zdravstvo pri UN-ovoj agenciji u Pnom Penu, kazao je da nikad ranije nije identificiran u Kambodži. WHO je 2. srpnja upozorio na tu bolest koja počinje visokom temperaturom praćenom respiratornim i neurološkim simptomima. Bolest je od travnja usmrtila 52 djece u dobi od tri mjeseca do 11 godina od ukupno 59 slučajeva oboljenja, prema službenim podacima WHO-a.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙