FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 4. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki ministar financija Timothy Geithner u petak je telefonski razgovarao s grčkim premijerom Antonisom Samarasom o "naporima" koje Atena čini kako bi ponovo stekla "financijsku stabilnost", po priopćenju ministarstva. "Ministar Geithner je danas (...) telefonski razgovarao s premijerom Samarasom o stalnim naporima u provedbi reforme kako bi se zajamčili gospodarski oporavak i financijska stabilnost", ističe se u šturom priopćenju. Trojka međunarodnih vjerovnika Grčke nastavila je u četvrtak maratonske pregovore s grčkim čelnicima kako bi se konačno utvrdio plan za uštedu 11,5 milijarda eura koji se zahtijeva u zamjenu za pružanje financijske pomoći zemlji. Grčka koja se više ne uspijeva financirati na tržištima, raspolaže novom kreditnom linijom od 130 milijarda eura koju joj je odobrila trojka, koja želi nadzirati provedbu plana štednje prije nego odobri novu tranšu zajma. Geithner, zabrinut zbog utjecaja europske krize na Sjedinjene Države, posjetio je u ponedjeljak Njemačku, gdje je, zajedno s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom, izrazio "povjerenje" u nastojanja eurozone da se reformira. Istog dana sastao se u Frankfurtu s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem.

MOSTAR - Interpol Bugarske zatražio je od bosanskohercegovačkih vlasti pomoć kako bi se utvrdio identitet bombaša samoubojice koji je izveo napad na autobus s izraelskim turistima na zračnoj luci u Burgasu sredinom prošlog mjeseca, objavio je u subotu Dnevni Avaz. Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović potvrdio je da su svim sigurnosnim agencijama u toj zemlji proslijeđene informacije od Interpola Bugarske, uključujući i fotorobot preminulog muškarca kako bi pomogle u identifikaciji izvršitelja bombaškog napada. Selimović je dodao da se za sada ne može potvrditi da je bombaš, u čijem je terorističkom napadu ubijeno šest, a ranjeno 37 osoba, boravio u BiH ili je bio povezan s određenim osobama iz ove države. „Sve što dobijemo od naših agencija bit će odmah proslijeđeno Interpolu u Sofiji“, rekao je on. Po Avazovim navodima Bugarski Interpol, osim od BiH, zatražio je i pomoć od zemalja u regiji kako bi utvrdio podrijetlo i identitet terorista. Navedeni muškarac, prema pisanju medija, dovodi se u vezu s iranskim terorističkim organizacijama, što je i razlog da se preispitaju informacije o tome je li on održavao veze s nekim osobama u BiH.

ADIS ABEBA - Sudan i Južni Sudan su se dogovorili o podjeli naftnih izvora nekadašnjeg Sudana, rekao je posrednik Afričke unije Thabo Mbeki u noći na subotu, najavivši nastavak južnosudanske proizvodnje nafte. "Strane su se dogovorile o financijskim pojedinostima u vezi s naftom, dakle ovo je poglavlje završeno", rekao je bivši predsjednik Južnoafričke Republike, ne navodeći potankosti tog dogovora, nakon sjednice Vijeća Afričke unije (AU) za mir i sigurnost u etiopskoj prijestolnici Adis Abebi. "Nafta će poteći", dodao je, ne rekavši kad. "Nakon dogovora, sada treba razgovarati o idućim koracima, a nafne tvrtke moraju se pripremiti za nastavak proizvodnje i za izvoz". U prigodi kratkog posjeta južnosudanskoj prijestolnici Džubi u petak, američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Južni Sudan i Sudan da se nagode kako bi riješili prijepore nastale nakon osamostaljenja Južnog Sudana 9. srpnja 2011. Ti su prijepori proljetos doveli dvije zemlje na rub rata. Južni Sudan je nakon odcjepljenja dobio tri četvrtine sudanskih naftnih izvora, ali je u izvozu ostao potpuno ovisan o naftovodima sjevernog susjeda.

NEW YORK - Hakeri su upali na mrežnu stranicu agencije Reuters i postavili "izmišljene" događaje, među kojima i lažni razgovor s vođom sirijskih pobunjenika, izvijestila je agencija u petak. "Reuters.com je u petak bio na meti hakerskog napada", ističe se u priopćenju matične kuće Thomson Reutersa. "Naša blogovska platforma je sabotirana a izmišljeni napisi su lažno pripisani novinarima Reutersa", dodaje se u priopćenju. U jednoj takvoj vijesti vođa Slobodne sirijske vojske (FSA) Rijad al-Asad kaže da se pobunjenici nakon sukoba povlače iz Aleppa. Reuters ističe da nije razgovarao s vođom FSA i povukao je intervju s mrežne stranice. I FSA je demantirao takav intervju, optuživši režim Bashara al-Assada za hakerski napad. Blogovska platforma je privremeno ukinuta u očekivanju rješenja problema, dodaje Thomson Reuters.

MEXICO CITY - Šest rudara je poginulo u eksploziji koja se dogodila u rudniku ugljena na sjeveru Meksika. Eksplozija se dogodila 50-tak metara ispod zemlje, a po svemu sudeći uzrokovao ju je plin. U spasilačkoj akciji koja je trajala nekoliko sati spašeno je 300-tinjak rudara koji su bili u rudniku u trenutku eksplozije. Ovo je već druga takva nesreća na sjeveru Meksika u posljednjih deset dana. U prvoj je poginulo sedam rudara, također nakon eksplozije plina.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙