FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 5. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LILONGWE - Američka državna tajnica Hillary Clinton u subotu će doputovati u Tursku gdje će razgovarati o sirijskom sukobu, rekla je u nedjelju glasnogovornica State Departmenta. "Clinton putuje u Istanbul radi bilateralnih konzultacija s turskom vladom o Siriji i razgovora o drugim aktualnim pitanjima", rekla je glasnogovornica koja prati Clinton na njezinoj afričkoj turneji. Clinton, koja putovanje Afrikom završava 10. kolovoza, odlučila je ponešto izmijeniti program boravka i posjetiti Nigeriju i Benin, prije nego otputuje u Istanbul, dodala je. U Tursku će doći u času kada se sirijski sukob zaoštrava na terenu i kada se svako diplomatsko rješenje čini teško moguće. Američki predsjednik Barack Obama i turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekli su u telefonskom razgovoru početkom tjedna da žele "ubrzati političku tranziciju" u Siriji i odlazak predsjednika Bašara al-Asada.

TEHERAN - Ruski predsjednik Vladmir Putin, turski Abdullah Guel i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvani su na summit pokreta nesvrstanih koji će se 30. i 31. kolovoza održati u Teheranu, javila je u nedjelju službena iranska agencija Irna. "Vladimir Putin i Abdullah Gul su najugledniji gosti summita", rekao je Mohamed Reza Forgani, glasnogovornik summita pokreta nesvrstanih na kojemu će sudjelovati oko 120 zemalja. Forgani je dodao da je poziv za sudjelovanje upućen i glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu koji je prihvatio poziv. Rusija i Turska koje nisu u tom pokretu, zasad nisu službeno potvrdile dolazak. Kako navodi Forgani, tridesetak zemalja će sudjelovati na razini predsjednika države i vlade. Iran će u toj prigodi preuzeti predsjedanje pokretom u iduće tri godine, nakon Egipta.

DUBAI - Iran je u nedjelju objavio kako se protivi stranoj vojnoj intervenciji u Siriji i upozorio da bi taj sukob mogao zahvatiti i Izrael, objavili su iranski mediji. Predsjednik iranskoga parlamenta Ali Laridžani optužio je Sjedinjene Države i neimenovane zemlje regije da pružaju vojnu potporu pobunjenicima koji žele svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada, važnog iranskog saveznika. Sirija optužuje Tursku, Katar i Saudijsku Arabiju da pomaganjem pobunjenicima raspiruju nasilje. Iran službeno podupire Asadovo gušenje 17-mjesečnoga ustanka. "Plamen koji je planuo u Siriji odnijet će kukavne (Izraelce) sa sobom", rekao je Laridžani u nedjelju, a prenijela novinska agencija IRNA. "Što tim zemljama daje pravo da se miješaju u sirijske unutrašnje stvari", upitao je Laridžani kojega smatraju umjerenim konzervativcem i bliskim sljedbenikom vrhovnoga vođe ajatolaha Alija Hamneija, najmoćnijega čovjeka Irana koji odlučuje o vanjskoj politici zemlje.

MOSTAR - Požar koji je u subotu izbio u južnom, teško pristupačnom dijelu Mostara, u nedjelju je zahvatio veliku površinu dugu nekoliko kilometara zbog čega je veći dio grada prekriven dimom, a vatrogasci su upozorili da bi stihija mogla zaprijetiti jednom od najvećih energetskih čvorišta u regiji. Kako su izvijestili iz Vatrogasne službe u Mostaru, vatrogasci su sa svim raspoloživim vozilima i snagama na terenu na području naselja Miljkovića, Jasenice, Varde, no loša opremljenost i teško pristupačan teren onemogućuju da se vatrena stihija stavi pod nadzor. Požarna linija već je duga nekoliko kilometara, naveli su vatrogasci i dodali da je gašenje jedino moguće iz zraka. Ako se požar ne stavi pod nadzor može zaprijetiti i transformatsko-rasklopnom postrojenju u mjestu Čulama kod Mostara koje je jedno od najvećih energetskih čvorišta u regiji.

WASHINGTON - U pucnjavi koja se u nedjelju dogodila u hramu Sikha u Oak Creeku, u američkoj saveznoj državi Winsconsinu, "više osoba" je ranjeno, doznaje se od policijskog izvora. Policija je rekla za agenciju France Presse da se napad dogodio tijekom jutra te da je "više osoba" ranjeno, ali nije navela broj stradalih i ima li mrtvih. CNN je javio da je jedna osoba poginula, dvije su ranjene a još su neke "u unutrašnjosti" hrama, među njima i napadač. Drugi mediji izvješćuju o najmanje četvero ranjenih. Po izjavi člana zajednice Sikha, kako prenosi list, napadač je bijelac u tridesetim koji je prvo zapucao na svećenika koji je bio ispred hrama. U SAD-u je u pokolju koji je 20. srpnja na premijeri filma o Batmanu u Aurori, u Coloradu, počinio James Holmes (24) poginulo 12 i ranjeno 58 osoba.

ATENA - Razgovori između stručnjaka Europske unije (EU), Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s grčkim vodstvom uspješno su završeni i Atena se obvezala raditi na ispunjenju programa štednje, priopćila je u nedjelju vjerovnička trojka. Stručnjaci Poul Thomsen (MMF), Klaus Masuch (ECB) i Matthias Mors (EU) zaključili su u nedjelju u Ateni prvu fazu pregovora o programu štednje od 11,5 milijarda eura koje Grčka mora prihvatiti 2013. i 2014. "Grčke vlasti obvezale su se nastaviti raditi i stručnjaci trojke vratit će se u Atenu početkom rujna te nastaviti razgovore", priopćila je trojka koja u nedjelju treba otputovati iz Atene. Međunarodne novčarske ustanove pritišću grčku koalicijsku vladu desnice i ljevice na nova rezanja javne potrošnje i štednju, uključujući plaće i mirovine. Te su mjere preduvjet da zajmodavci u rujnu odobre Grčkoj tranšu zajma od 31,5 milijarda eura. Ukupna strana pomoć Grčkoj dogovorena je u visini od 130 milijarda eura.

BERLIN - Bavarski ministar financija Markus Soeder ocijenio je u nedjelju u intervjuu za dnevnik Bild am Sonntag kako je vrijeme da Grci napuste eurozonu. "U datom trenutku svatko se mora odseliti od svoje mamice i sada je takav trenutak kucnuo za Grke", rekao je Soeder iz bogate bavarske savezne pokrajine, član konzervativne stranke (CSU), koja je saveznica kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel. "Ako zemlja poput Grčke ne može na vrijeme podmirivati svoje dugove, neka napusti eurozonu", rekao je Soeder koji računa da će Atena napustiti jedinstvenu europsku valutu "do kraja godine". Upozorio je da "će se čitav sustav raspasti ako Grci nastave provoditi svoju taktiku odugovlačenja s reformama i s vraćanjem zajma" a to bi značilo otvorena vrata u transfer novca, u "bunar bez dna".

ATENA - Grčka policija priopćila je u nedjelju da nastavlja s uhićenjima ilegalnih useljenika u središtu Atene, gdje je privedeno više od tisuću osoba. Po novim podatcima policije objavljenim u nedjelju, "policija je u subotu privela 4.900 ljudi i uhitila 1.130".

Po prvim podatcima policije od subote, policija je uhitila 500 i privela 1.500 osoba. "Redarstvena operacija kojoj je zadaća protjerivanje osoba bez osobnih isprava nastavlja se", ističe se u kratkom priopćenju policije. Operacija pod nazivom "Xenios Zeus" (po imenu vrhovnog starogrčkog božanstva Zeusa, kojemu je jedan od epiteta bio Xenios, zaštitnik gostiju), počela je u četvrtak uz sudjelovanje 2.000 policajaca u Ateni i 2.500 u pograničnom okrugu Evrosu koji je "uobičajeni prijelaz za turske imigrante". Cilj je operacije "vratiti ilegalne useljenike u njihovu zemlju, zatvoriti granice kako bi Atena ponovno postala metropola u kojoj vlada pravo i u kojoj se dobro živi", rekao je policijski glasnogovornik Christos Manouras.

TUNIS - Jedan tuniski sekularni aktivist i bloger u nedjelju je uhićen i pritvoren jer je pio alkohol tijekom musimanskoga svetog mjeseca Ramazana, a vjeruje se da će taj potez vlasti razljutiti oporbu koja je ionako sumnjičava prema mjerama kojima islamistička vlada štiti javni moral. Soufiene Chourabi postao je poznat po kritikama politike nekadašnjega predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, uoči početka ustanka kojim je taj autokratski čelnik svrgnut, a počeo je i val narodnih ustanaka poslije prozvan Arapskim proljećem. Chourabi odonda upozorava da islamistički pokret Ennahda, koji je na čelu sadašnje vlade, nameće sve veći broj ograničenja javnih sloboda. Koji dan prije nego što je uhićen pozvao je na prosvjede ispred ministarstva unutrašnjih poslova kojima bi se tražile veće slobode. Njegov odvjetnik Anis Zine kaže da je Chourabi uhićen u nedjelju zajedno s dvojicom prijatelja. Policija ga je uočila kako pije na plaži u zapadnotuniskome gradu Menzel Temimeu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙