FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović sastao se u četvrtak sa slovačkim predsjednikom Ivanom Gašparovičem i s njime razgovarao o političkoj i gospodarskoj situaciji u Europi i regiji, s posebnim naglaskom na odlične bilateralne odnose između Hrvatske i Slovačke, priopćeno je iz Banskih dvora. Naša članstva u NATO-u, a skorim ulaskom Hrvatske i u Europskoj uniji, temelj su za još jaču suradnju, istaknuo je predsjednik Gašparovič. U tom kontekstu naglašena je važnost Hrvatsko-slovačkog gospodarskog foruma, održanog u srijedu u Zagrebu, kada su istaknute brojne mogućnosti za suradnju, posebice u području energetike, infrastrukture, prometa, zaštite okoliša i turizma. Stoga je i na današnjem sastanku bilo riječi o nužnosti proširenja područja i intenziteta gospodarske suradnje i međusobnih investicija, navodi se u priopćenju. Govoreći o investicijama, premijer Milanović izdvojio je trenutne strateške infrastrukturne projekte za Hrvatsku, a to su riječka luka i izgradnja, odnosno modernizacija, željezničke pruge od Rijeke prema unutrašnjosti, od koje će imati koristi sve države srednje Europe, uključujući Slovačku. Hrvatski je premijer također zahvalio Slovačkoj Republici na najbržoj ratifikaciji hrvatskog Ugovora o pristupanju Europskoj uniji.

DEN HAAG - Bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić u četvrtak je iz haaške sudnice prevezen u bolnicu pošto mu je pozlilo tijekom rasprave, objavila je glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Nerma Jelačić. "Mladić se nije osjećao dobro i prevezen je u bolnicu iz opreza", kazala je Jelačić. Drugih informacija nije imala, niti je mogla reći kada će suđenje, koje je u četvrtak prekinuto zbog Mladićevih zdravstvenih problema, biti nastavljeno. Mladić je slušao unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Davida Harlanda kada je prvo zatražio stanku, a potom i položio glavu na obje ruke. Sudac Alphonse Orie pozvao je liječnike, a optuženik je ubrzo izveden iz sudnice. Mladić (70) je optužen za genocid počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce. Uhićen je u Srbiji u svibnju prošle godine, a suđenje mu je počelo u svibnju ove godine.

RIM - Talijanski državni zavod za statistiku (ISTAT) od siječnja 2013. više neće objavljivati statističke podatke ako država i dalje nastavi smanjivati njegov proračun, objavio je u četvrtak predsjednik zavoda Enrico Giovannini. "Više nećemo objavljivati podatke o inflaciji, proračunu, uvjetima života obitelji, radnim mjestima", objasnio je Giovannini u intervjuu objavljenom u četvrtak u listu La Repubblica. Proračun ISTAT-a smanjen je krajem prošle godine za 29 milijuna eura za razdoblju od tri godine, slijedom jednog od niza planova štednje talijanske vlade. Vlada premijera Marija Montija nedavno je usvojila novi plan štednje koji će troškove statističkog zavoda smanjiti za dodatnih tri milijuna eura godišnje, objasnio je Giovannini. Predsjednik ISTAT-a upozorio je na "vrlo visoke kazne" koje će Bruxelles nametnuti Italiji za svako kašnjenje u objavljivanju statističkih podataka, a ISTAT ih objavljuje 300 paketa stastističkih podataka na godinu i još 2000 manjih analiza. Giovannini je rekao da je proračun koji ISTAT ima raspolaganju upola manji od onoga francuskih državnih statističara i dvije trećine manje od onoga koji imaju kolege u nordijskim zemljama. Vladine rezove nazvao je "neodrživima".

KIJEV - Ukrajinski sud u četvrtak je i treći put odgodio razmatranje žalbe bivše premijerke Julije Timošenko na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe vlasti. "Saslušanje je odgođeno za 16. kolovoza", objavio je predsjednik suda Stanislav Miščenko. Sud je izašao u susret zahtjevu tužiteljstva koje je već zatražilo odgodu saslušanja dva prethodna puta - polovicom svibnja te polovicom lipnja. Tužitelji traže liječnički pregled Julije Timošenko, koja ima problema s kralješnicom, kako bi se utvrdilo je li sposobna nazočiti raspravama. Jedan od odvjetnika Julije Timošenko, Sergej Vlasenko, ocijenio da se novom odgodom želi sprječiti da Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu razmotri taj slučaj. "Ukrajinske vlasti boje se Strasbourga i čine sve da slučaj ne dođe tamo", izjavio je Vlasenko. Prije nego li sud u Strasbourgu krene razmatrati slučaj Timošenko, moraju biti iscrpljene sve pravne mogućnosti u Ukrajini, što neće biti slučaj sve dok ne završi žalbani proces i presuda ne postane pravomoćna.

LYON - Šest osoba poginulo je, a osam ih je ozlijeđeno u četvrtak ujutro u lavini na Mont Mauditu, u francuskom dijelu masiva Mont Blanca, objavljeno je iz policijske prefekture u Chamonixu. "Ima i nestalih", dodala je policija, ne navodeći više informacija jer je spašavanje još u tijeku. Radi se o najsmrtonosnijoj lavini zadnjih godina na Mont Blancu, a zahvatila je dvije skupine alpinista. Mont Maudit visok 4465 metara jedan je od tri najčešća alpinistička puta do vrha Mont Blanca.

ATENA - Grčku je u četvrtak zahvatio val vrućine s temperaturama koje će rasti do 42 stupnja na Peloponezu, poluotoku na jugu Grčke, te u središnjem dijelu zemlje. Dan se najavljuje kao dosad najtopliji u godini, a najviša temperatura predviđa se za gradove Argos na Peloponezu te za Larisu u ravnici Tesalije. U Ateni bi temperatura trebala iznositi 40 stupnja Celzijevih. Gradska uprava stavila je na raspolaganje građanima klimatizirane prostore. Val vrućine trajat će, po prognozama, do sredine sljedećeg tjedna.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙