FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 31. srpnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

NEW YORK - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u ponedjeljak je upozorio kako će se američko gospodarstvo i u idućim mjesecima suočavati s "vjetrom u lice" što ga izaziva europska dužnička kriza, ali je istodobno izrazio uvjerenje da europski čelnici neće dopustiti da okolnosti u eurozoni ostanu zamršene. "Zaista nisam mišljenja da će Europljani dopustiti da okolnosti oko eura ostanu zamršene, oni će morati učiniti odlučne korake", izjavio je američki predsjednik tijekom donatorske kampanje u New Yorku.

WASHINGTON - Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan žele "ubrzati političku tranziciju" u Siriji i odlazak Bašara al-Asada, priopćila je Bijela kuća u ponedjeljak, nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika. Obama i Erdogan izrazili su i "sve veću zabrinutost nemilosrdnim napadima sirijskog režima na vlastiti narod u Alepu", naglasila je Bijela kuća. Taj razgovor dvojice bliskih suradnika u NATO-u odvijao se dok su sirijski pobunjenici u ponedjeljak preuzeli kontrolu nad ključnim dijelom koji im omogućava upućivanje pojačanja i streljiva u Alep, poprište borbe pobunjenika i redovne vojske.

WASHINGTON - Američki tajnik za obranu Leon Panetta izjavio je kako bi vojne snage sirijske vlade trebale opstati nakon odlaska predsjednika Bašara al Asada, te upozorio na opasnost ponavljanja grešaka iz Iraka. U razgovoru za televizijsku mrežu CNN u ponedjeljak za vrijeme boravka u Tunisu, Panetta je izjavio kako je za svaki mogući scenarij u Siriji nakon Asadova odlaska važno održanje stabilnosti. "Smatram da je važno kad Asad ode, a otići će, pokušati očuvati stabilnost u toj zemlji", rekao je Panetta.

UJEDINJENI NARODI - Konvoj čelnika promatračke misije Ujedinjenih naroda u Siriji, generala Babacara Gayea, napadnut je a ljude je spasila činjenica da su bili u oklopnom vozilu, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Taj se napad dogodio protekli vikend, rekao je Ban. "Jučer je napadnut konvoj generala Gayea", rekao je Ban novinarima u New Yorku. "Na sreću, nitko nije stradao", dodao je.

WASHINGTON - Američki kongres uskoro bi mogao donijeti nove, pooštrene sankcije Iranu, nakon što su Senat i Predstavnički dom u ponedjeljak postigli kompromis o novom zakonu o sankcijama. Ukoliko se usvoji zakonski prijedlog, novim će se sankcijama pojačati pritisak Sjedinjenih Država i Europske unije na zemlje koje nastavljaju kupovati iransku naftu, što bi u konačnici trebalo odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog oružja. "Proširene energetske sankcije sadržane u ovom ključnom zakonu učinkovito stavljaju na crnu listu iranski energetski sektor i svakoga tko ima s njim posla", izjavila je Ileana Ros-Lethinen, republikanska predsjednica vanjskopolitičkog odbora.

DUBAI - Iran će držati Hormuški tjesnac otvorenim sve dok to služi njegovim interesima, prenose u ponedjeljak mediji riječi jednoga iranskog visokog vojnog časnika. Iranski političari i dužnosnici često kažu kako bi Iran mogao na sankcije ili vojnu akciju reagirati zatvaranjem toga tjesnaca kroz koji prolazi 40 posto nafte koja se transportira morem. Tim bi potezom mogao potaknuti američku vojnu reakciju, a iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u srpnju je izjavio kako nije vjerojatno da njegova zemlja ostvari tu prijetnju ako njezinim brodovima ne bude onemogućen prolaz tjesnacem.

ATENA - Grčki politički čelnici koji sudjeluju u vladinoj koaliciji kazali su nakon sastanka u ponedjeljak da će nastaviti razgovore o mjerama štednje potrebnim za dobivanje međunarodne financijske pomoći. "Postoji dogovor o strateškom planu. Razgovori će se nastaviti, u narednih nekoliko dana održat će se novi sastanak", kazao je čelnik stranke Dimar Fotis Kouvelis. Tri koalicijske stranke dogovorile su se o većini od gotovo 12 milijardi eura ušteda koje Grčka mora smisliti kako bi zadovoljila međunarodne stručnjake EU-a i MMF-a.

KIJEV - Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora za zlouporabu položaja, simbolično će biti nositeljica liste glavnog oporbenog saveza na parlamentarnim izborima u listopadu, koji je kampanju počeo u ponedjeljak. Politički savez koji objedinjuje stranku Julije Timošenko i bivšeg predsjednika parlamenta Arsenija Jacenjuka odlučio je na kongresu u ponedjeljak da oporbenu čelnicu stavi na čelo liste, dok se ona nalazi u zatvoru.

PARIZ - Društvena mreža Twitter je krajem lipnja zabilježila pola milijarde korisnika, od kojih više od 140 milijuna samo u Sjedinjenim Državama te rast od više od 23 posto broja korisnika u Brazilu od početka godine, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavila tvrtka sa sjedištem u Parizu, specijalizirana za istraživanje društvenih medija Semiocast. Sa 141,8 milijuna korisnika 30. lipnja 2012. Sjedinjene Države su vodeće na toj stranici, Brazil je drugi sa 41,2 milijuna korisnika i preuzeo je mjesto od Japana koji je sada na trećem mjestu s 35 milijuna korisnika.

HERCEG-NOVI - Na ovogodišnjem filmskom festivalu koji će se održati u Herceg-Novom od 1. do 7. kolovoza bit će prikazano preko devedeset filmskih ostvarenja u tri natjecateljske kategorije i u revijalnom dijelu. Na festivalu, 26. po redu, novina je to što će filmovi iz selekcije dokumentarnih filmova i studentskih filmova biti natjecateljski tako da će žiri proglasiti najbolje filmove i u ovim kategorijama, kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak, predstavljajući festival, umjetnički ravnatelj Zoran Živković.

LONDON - Maeve Binchy, jedna od najpopularnijih irskih književnica, umrla je u Dublinu nakon kratke bolesti u dobi od 72 godine, objavili su u utorak irski mediji. Binchy je postala popularna po romanima poput "Light a Penny Candle", "Tara Road" i "Circle of Friends" koji je ekraniziran 1995. Diljem svijeta prodala je više od 40 milijuna knjiga.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙