FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BEČ - Austrijski parlament u srijedu je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a raspravi i potvrđivanju ugovora u Nacionalnom vijeću nazočan je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Hrvatski je ugovor od prisutnih 159 zastupnika poduprlo njih 152, a sedam je bilo protiv. Nacionalno vijeće ima 183 zastupnika. Hrvatski su pristupni ugovor u svojim istupima u raspravi poduprli predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka. Slobodarska stranka (FPOe) bila je protiv, pojasnivši svoje stajalište problemom restitucije austrijskih građana koji Hrvatska nije riješila. "Čestitam vam na ratifikaciji ugovora i pozdravljam Hrvatsku kao buduću 28. članicu Unije", kazao je u svom govoru pred austrijskim parlamentarcima potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. On je ipak apelirao na Hrvatsku da ne zaboravi ispuniti posljednje primjedbe Europske komisije iz izvješća u travnju koje se odnose na pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala kako bi se plan o članstvu od 1. srpnja 2013. ispunio. U raspravi se uglavnom moglo čuti da se austrijski parlamentarci vesele ulasku Hrvatske u EU, da je Hrvatska geografski, povijesno i politički dio Europe, te da je ispunila sve uvjete za pristupanje Uniji. Austrija je jedanaesta zemlja Europske unije koja je ratificirala hrvatski Ugovor o pristupanju. Prva je bila Slovačka, a nakon nje to su učinile Bugarska, Cipar, Češka, Italija, Litva, Latvija, Mađarska, Malta i Rumunjska. Da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013., ugovor do tada moraju ratificirati sve zemlje članice.

ZAGREB - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji u petak stiže na sedmi po redu Croatia Summit u Dubrovniku, izrazio je u srijedu u razgovoru za Dnevnik Plus HTV-a zadovoljstvo načinom na koji je Hrvatska prigrlila novi NATO-ov koncept "pametne obrane" o kojem se razgovaralo na nedavnom summitu Saveza u Chicagu. "Hrvatska već predvodi jedan vrlo važan primjer pametne obrane u okviru Jadranske povelje", a radi se o obučavanju policijskih snaga u Kabulu, Afganistanu", izjavio je Rasmussen u razgovoru za HTV. Pet zemalja iz jadranske regije koje predvodi Hrvatska, pojasnio je čelni čovjek NATO-a, uložile su resurse u policijsku obuku u Kabulu. "To je sjajan primjer udruživanja i dijeljenja resursa što je i smisao pametne obrane i pohvalio bih Hrvatsku zbog te inicijative", dodao je Rasmussen. Prvi čovjek Sjeveroatlantskog saveza komentirao je i dvojbu hrvastke vlade o tome treba li kupiti nove borbene zrakoplove ili servisirati stare i ocijenio je kako je najvažnije "na raspolaganju imati potrebne kapacitete te tražiti međunarodna rješenja umjesto isključivo nacionalnih". "Smatram da je najvažnije imati potrebne kapacitete na raspolaganju, bili oni novi ili polovni... s obzirom na gospodarsku krizu i smanjivanje vojnog proračuna, pametno bi bilo naći partnere unutar Saveza, udružiti resurse i tražiti međunarodna rješenja umjesto isključivo nacionalnih", kazao je Rasmussen. "No, na kraju krajeva to će biti odluka hrvatske vlade". Glavni tajnik NATO odgovarajući na novinarsko pitanje osvrnuo se i na nedavne izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića koje su izazvale zabrinutost u regiji, "što je s obzirom na njezinu nedavnu povijest bilo i razumljivo", ali je rekao kako ih je Nikolić u prvim javnim nastupima nakon predsjedničkih izbora i "popravio".

WASHINGTON - Barack Obama je u srijedu, na dan američkog dana neovisnosti, čestitao dvadesetpetero vojnika iz sedamnaest zemalja koji su na prigodnoj svečanosti u jednom od salona Bijele kuće postali američki državljani. Državna tajnica za nacionalnu sigurnost Janet Napolitano predsjedala je tom svečanosti na kojoj su budući američki građani prisegnuli na vjernost američkoj zastavi. Predsjednik Barack Obama rekao je da je svečanost naturalizacije savršena prigoda za proslavu nacionalnog praznika 4. srpnja, dana američke neovisnosti. "Ovom današnjom svečanošću koja se održava diljem zemlje, poručujemo da američki san i naš uspjeh jednostavno ne bi bili mogući bez mnogih naraštaja useljenika koji su došli ovamo s četiri strane svijeta", kazao je Obama. "Mi smo nacija useljenika i premda to često ističemo, ponekad zaboravljamo što to znači", dodao je. Obama će tijekom poslijepodneva po mjesnom vremenu u Bijeloj kući družiti s obiteljima vojnika uz roštilj, a navečer će sudjelovati na tradicionalnom vatrometu u Washingtonu. U susjednim državama Marylandu i Virginiji vatromet je otkazan zbog razorne oluje koja je proteklog vikenda ostavila bez struje mnoga američka kućanstva. Useljeništvo je glavno oružje predsjednika Obame u utrci s republikancem Mittom Romneyjem za predsjedničke izbore 6. studenoga.

KAIRO - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nazvao je u srijedu novog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija kako bi mu poželio uspjeh, izvijestila je egipatska novinska agencija.Ahmadinedžadov poziv je, čini se, prvi kontakt između dva čelnika otkako je Mursi prisegnuo za predsjednika Egipta, zemlje koja s Teheranom 30 godina nije imala diplomatske odnose. Ahmadinedžad je pozvao Mursija na summit Pokreta nesvrstanih koji bi se trebao održati u Teheranu 29. kolovoza, izvijestila je državna novinska agencija pozivajući se na Mursijevog glasnogovornika, no nije navedeno i je li Mursi prihvatio poziv.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙