FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 29. srpnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastali su se u petak u Motovunu, priopćilo je u nedjelju bosansko ministarstvo vanjskih poslova, a glasnogovornica hrvatskog ministarstva Danijela Barišić potvrdila je susret pojašnjavajući da se radilo o radnom ručku. Prema priopćenju ministarstva BiH susret je održan u srdačnoj radnoj atmosferi te je ocijenjeno kako se "do kraja godine moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja za granični spor, napredan pristup BiH luci Ploče u skladu s pravnom stečevinom EU i interesima BiH, obostrano prihvatljivo rješenje za cestovni koridor koji spaja dva dijela Hrvatske, a prolazi kroz teritorij BiH, ali i sagledati, zajedno s Europskom komisijom, sve mogućnosti za povećanje broja graničnih prijelaza za proizvode životinjskog porijekla koji se izvoze iz BiH u EU". Povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele pozvao je ministre vanjskih poslova BiH i Hrvatske na susret 19. rujna u Bruxellesu s resornim predstavnicima Europske komisije kako bi se pomoglo rješavanju otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske. U priopćenju se navodi i kako je razgovarano o potrebi imenovanja nekoliko ekspertnih timova koji će raditi na definiranju rješenja za svako od otvorenih pitanja, što uključuje i potrebu organiziranja zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

TEHERAN - Sirijski ministar vanjskih poslova Valid Mualem je na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem izjavio da će sirijski pobunjenici u Aleppu "bez sumnje biti pobijeđeni". "Sve protusirijske snage su se okupile u Aleppu u borbi protiv vlade i bez sumnje će ih pobijediti sirijske oružane snage", rekao je Mualem i dodao da se sirijski narod bori uz vojsku protiv pubunjenika. Vojska od subote ujutro vodi ofenzivu na pobunjenike u Aleppu. Mualem je optužio Katar, Saudijsku Arabiju, Tursku da sprečavaju završetak sukoba podržavajući pobunjenike kojima dostavljaju oružje. "Sirija je na meti svjetske urote čiji su agenti zemlje regije", rekao je Mualem. On je naglasio da su stajališta Irana i Sirije o stanju u Siriji potpuno usuglašena. Iran, glavni regionalni saveznik režima predsjednika Bashara al-Assada, optužuje zapadne zemlje i neke arapske poput Saudijske Arabije i Katara da politički i vojno podržavaju pobunu.

BEJRUT - Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavna oporbena skupina, zatražila je u nedjelju hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kao bi se spriječili masakri civila, a zapovjednik vojnog vijeća Alepa pozvao je Zapad da uspostavi zonu zabrane leta iznad sjevernog dijela Sirije. SNC tvrdi da je sirijski režim opkolio Alep tenkovima, topništvom i tisućama vojnika i priprema snažnu ofenzivu na grad i masakre", stoji u priopćenju SNC-a kojim se upozorava "međunarodna zajednica da sirijski režim priprema masakre" i poziva "Vijeće sigurnosti UN-a da održi hitan sastanak o Alepu, Damasku i Homsu, kao i da poduzme potrebne mjere zaštite civila". Šef vojnog vijeća Alepa pozvao je u nedjelju Zapad da uspostavi zonu zabrane leta iznad sjevernog dijela Sirije. Brigadir Abdel Džabara al-Okaidi je rekao da će Alep biti grobnica za tenkove snaga režima. On tvrdi da su pobunjenici u tom gradu u nedjelju odbili novi napad snaga sirijskog režima.

RIM - Papa Benedikt XVI. zatražio je u nedjelju prestanak nasilja u Siriji i pozvao svjetske sile da se na svaki način potrude riješiti taj sukob. "Pratim tragično i sve veće nasilje u Siriji, taj tužan niz mrtvih i ranjenih, čak i među civilima", rekao je Papa nakon nedjeljnoga Angelusa. "Ponavljam poziv da se zaustavi sve nasilje i krvoproliće". Papa je iz ljetnoga odmarališta u Castel Gandolfu pozvao sirijske susjede da pomognu izbjeglicama koji bježe pred nasiljem, da im pruže svu potrebnu humanitarnu pomoć. Po Papinim riječima, svjetske sile moraju učiniti sve što mogu da kroz dijalog vrate mir, da pronađu političko rješenje toga sukoba.

TOKIO - Kao svakog tjedna posljednjih mjeseci, tisuće Japanaca došle su u nedjelju u Tokio na antinuklearne prosvjede i napravile živi zid oko japanskog parlamenta, kojeg su tijekom sat vremena simbolično opkolili. Tom manifestacijom na kojoj se okupilo 10.000 ljudi, traži se prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji traumatiziranoj katastrofom centrale Fukushima u ožujku 2011. Jedan od organizatora manifestacije je rekao da su prosvjednici stigli iz cijele zemlje. Na čelu povorke bili su aktivisti u bijelim kombinezonima s plinskim maskama na licima, poput radnika koji su radili na dekontaminaciji centrale Fukushima, bubnjali su po žutim metalnim spremnicima s oznakama radioaktivnih tvari. Prosvjednici su polagano hodajući u povorci ponavljali poruke "Vratite nam Fukushimu", "Zaustavimo nuklearnu energiju" i "Zaštitimo našu djecu".

BEČ - U nevremenu u Austriji tijekom srednjovjekovne priredbe poginuo je jedan 51-godišnjak, a pet osoba je teško ozlijeđeno, javile su u nedjelju službe pomoći. Naleti vjetra su isčupali grane stogodišnjeg javora koje su pale na šatore postavljene za festival u dvorcu Poechlarn u Donjoj Austriji i zarobile sudionike festivala, pri čemu je ukupno ozlijeđeno 13 osoba. Tri mjesne vatrogasne brigade su stigle u pomoć i ispilile teške grane. U operaciji pomoći sudjelovalo je i pet liječnika, deset ambulantnih kola i jedan helikopter. Park je zatim zatvoren. Više od 3.000 pripadnika službi pomoći mobilizirano je u Donjoj Austriji. Oni su se odazvali na 400 poziva. Uklonili su više desetaka srušenih stabala i grana koji su pali na krovove, automobile i ceste. Veliko nevrijeme je zabilježeno i u Salzburgu.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙