FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 3. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

BRUXELLES - Američki internetski div Google iznio je europskim regulatorima prijedloge kojima želi otkloniti njihove bojazni u vezi s dominantnim tržišnim položajem popularne tražilice. "Iznijeli smo prijedlog za četiri područja koja je Europska komisija opisala potencijalno zabrinjavajućima", kazao je Googleov glasnogovornik Al Verney. Prijedlozi su izneseni u pismu Googleva izvršnog direktora Erica Schmidta povjereniku EU-a za tržišno natjecanje Joaquinu Almuniji. Almunia je u svibnju kazao da je istraga kao područja koja posebno zabrinjavaju izdvojila 'povlašteni tretman' u hijerarhijskoj prezentaciji rezultata pretrage, sumnje u Googleovo poštivanje intelektualnih prava, ograničenja u ugovorima o oglašavanju i mogućnost prijenosa oglasa na razne internetske platforme.

BRUXELLES - Europska komisija je na upit hoće li Slovenija biti šesta zemlja članica eurozone koja će zatražiti pomoć iz eurospkih kriznih fondova, oprezno odgovorila da zahtjev još nisu primili. "Nema novog razvoja događaja. Mi smo u kontaktu sa Slovenijom. Još nismo primili zahtjev tako da nemamo drugih komentara", izjavi je glasnogovornok Komisije Olivier Bailly, dodajući da se ništa ne može isključiti. U posljednje vrijeme sve se češće govori da će Slovenija biti sljedeća zemlja koja će zatražiti pomoć iz kriznih fondova Europske unije zbog poteškoća u bankarskom sektoru. Slovenska vlada je morala dokapitalizirati Novu ljubljansku banku, a mediji pišu da bi svježi kapital mogao zatrebati drugoj i trećoj banci u zemlji NKBM i Abanka Vipa.

LUXEMBOURG - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima eurozone u svibnju su smanjene za 0,5 posto na mjesečnoj razini, dok su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine bile više za 2,3 posto, objavio je europski ured za statistiku. U 27-članoj Europskoj uniji proizvođačke cijene industrijskih proizvoda smanjene su za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema istom lanjskom razdoblju uvećane za 2,4 posto, objavio je Eurostat. Padu proizvođačkih cijena u svibnju u obje zone prethodio je njihov blagi mjesečni rast u eurozoni u prethodnom mjesecu, od 0,1 posto, te stagnacija na razini cijele EU.

LONDON - Cijene nafte poskočile su prema 99 dolara za barel na tržištu u Londonu slijedom očekivanja ulagača da će središnje banke iznova posegnuti za mjerama potpore posustalom gospodarskom rastu a potporu naftnim tržištima pružaju i napetost oko Irana i štrajk u Norveškoj. Cijena barela sirove nafte porasla je tako na londonskom tržištu 1,70 dolara na 99,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,16 dolara višoj cijeni od 84,91 dolar. Europska središnja banka sastaje se u četvrtak na redovnom sastanku i većina analitičara očekuje da će sniziti ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 0,75 posto. "Trgovci također očekuju kineske poticajne mjere a i američka središnja banka Fed mogla bi posegnuti za dodatnim mjerama potpore gospodarstvu", objašnjava Ben Le Brun iz OptionsXpressa.

MADRID - Španjolska je objavila da se broj nezaposlenih u prošlom mjesecu smanjio za gotovo 100 tisuća zahvaljujući početku turističke sezone i valu sezonskog zapošljavanja. Broj registriranih nezaposlenih smanjio se u lipnju za 98.853 u odnosu na prethodni mjesec, odnosno na 2,1 posto, i bez posla je bilo 4,62 milijuna španjolskih građana, objavilo je ministarstvo rada. To je najveći pad broja nezaposlenih u lipnju otkada su se 1996. počeli pratititi ti podaci, dodaju u ministarstvu.

MILANO - Talijanski osiguravatelji u svojim portfeljima drže državne obveznice u iznosu oko 230 milijardi eura, kazao je čelnik talijanskog udruženja osiguravatelja ANIA. "U Italiji osiguravateljske tvrtke u svojim portfeljima drže 230 milijardi eura državnih obveznica i dodatnih 90 milijardi eura korporativnih obveznica, i to većinom obveznica banaka", kazao je predsjednik ANIA-e Aldo Minucci, predstavljajući godišnje izvješće toga udruženja. Europski osiguravatelji skloni su držati imovinu koja uglavnom odražava geografski položaj vlasnika njihovih polica, što nerijetko znači da su opterećeni dugom matične zemlje i ranjivi na sniženje rejtinga. Tako talijanski osiguravatelji drže goleme iznose talijanskih državnih obveznica i kvaliteta njihovih investicijskih portfelja pogoršana je zato što ju počinje jače nagrizati kriza s državnim dugovima.

MARSEILLES - Europski proizvođač zrakoplova Airbus najavio je otvaranje pogona u Sjedinjenim Državama, na 'terenu' konkurenta Boeinga, a prvi zrakoplov trebao bi izaći iz tvornice u Mobileu do 2016. Novi montažni pogon vrijedan 600 milijuna dolara bit će sagrađen u luci Mobile na obali Meksičkog zaljeva, u južnoj američkoj saveznoj državi Alabami. Sastavljat će zrakoplove iz obitelji popularnog modela A320. U Airbusu procjenjuju da će u narednih 20 godina SAD trebati 4.600 novih zrakoplova s jednim prolazom a nova tvornica u SAD-u mogla bi više nego udvostručiti udio europskog proizvođača u američkom tržištu. Airbusov udio u američkom tržištu trenutno iznosi oko 20 posto a proizvodnja u SAD-u omogućit će nam da ga povećamo možda i na 50 posto, kazao je predsjednik odjela za odnose s klijentima John Leahy.

LONDON - Izvršni direktor britanske banke Barclays Bob Diamond dao je ostavku, koja odmah stupa na snagu, zbog skandala oko manipulacije liborom. Predsjednik uprave Barclaysa na odlasku Marcus Agius predvodit će potragu za novim čelnikom te treće najveće britanske banke, iako je u ponedjeljak i sam dao ostavku, nakon što je banka kažnjena globom od gotovo pola milijarde dolara. Diamond će se u srijedu očitovati pred odborom u parlamentu koji je osnovan radi istrage skandala s manipulacijom kamatama na međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, a isto će dan kasnije, u četvrtak, učiniti i predsjednik uprave na odlasku Agius. Izvješće o provedenoj istrazi bit će podneseno do kraja godine a njezini nalazi utjecat će na vladinu reformu financijskog sektora.

SEUL - Najveći brodograditelj u svijetu, južnokorejski Hyundai Heavy Industries objavio je da je od tvrtke sa sjedištem u Grčkoj dobio 1,2 milijarde dolara vrijednu narudžbu za gradnju 10 ogromnih kontejnerskih brodova. "Narudžbe su značajne ako se uzme u obzir aktualna slabost tržišta gradnje brodova", istaknula je južnokorejska kompanija u priopćenju. Ukupno je u ovoj godini poduzeće dobilo 6,13 milijardi dolara narudžbi, uključujući ovu najnoviju, kazao je glasnogovornik Hyundai Heavy Industriesa. Usporedbe radi, poduzeće je za ovu godinu odredilo ciljani iznos novih narudžbi od 24 milijarde dolara. U prošloj godini dosegnule su vrijednost od 20,1 milijardu dolara. U Hyundaiju navode da će neimenovanim grčkim vlasnicima isporučiti 10 kontejnerskih brodova kapaciteta 13.800 TEU do druge polovine 2014.

SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Microsoft priznao je da je njegova najveća akvizicija u internetskom sektoru zapravo bezvrijedna, najavivši otpis 6,2 milijardi dolara vrijednosti tvrtke za internetsko oglašavanje aQuantive koju je kupio prije pet godina. Microsoft je kupio aQuantive za 6,3 milijarde dolara u gotovini kako bi sustigao konkurenta Googlea i povećao prihode od internetskog oglašavanja. Najavljeni potez vjerojatno će izbrisati Microsoftovu dobit u četvrtom poslovnom tromjesečju.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer se ulagači nadaju daljnjem labavljenju monetarne politike najmoćnijih središnjih banaka u svijetu, nakon niza naznaka usporavanja globalnog gospodarskog rasta. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,7 i 1,4 posto. Australski ASX indeks blago je pao, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,9 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno, nakon neočekivanog pada industrijske aktivnosti u SAD-u, no cijene dionica nisu pale jer se ulagači nadaju da će slabljenje rasta američkog gospodarstva navesti Fed na novo popuštanje monetarne politike. Dow Jones indeks oslabio je 8 bodova, ili 0,07 posto, na 12.871 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,25 posto, na 1.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 2.951 bod. Početak tjedna nije donio nastavak euforije od petka, kada su lideri eurozone dogovorili nove mjere za suzbijanje dužničke krize, jer je ulagače pokolebao niz podataka koji ukazuje na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙