FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Predsjednik uprave britanske banke Barclays Marcus Agius dao je ostavku, plativši time cijenu "razorne“ štete koju je banci nanijelo namještanje kamatnih stopa za međubankovne pozajmice a narušen je i ugled Londona kao svjetskog financijskog središta. Banka je najavila Agiusov odlazak i obećala nezavisnu reviziju, suočena s brojnim pitanjima o poziciji izvršnog direktora Boba Diamonda i općenito o etici u londonskom Cityju. U pitanju je manipulacija kamatnim stopama libor i euribor, koje igraju ključnu ulogu na međunarodnim tržištima i utječu na banke, tvrtke i pojedince širom svijeta. Moguće je da su njihovom razinom manipulirale i druge međunarodne banke.

WASHINGTON - Aktivnosti u američkoj industriji smanjile su se u lipnju prvi puta u gotovo dvije godine, izvijestio je utjecajni ekonomski institut ISM, nagovješćujući posustajanje najvećeg svjetskog gospodarstva. Indeks aktivnosti u industrijskom sektoru pao je u lipnju na 49,7 bodova, što je njegova najniža vrijednosti od srpnja 2009., izvijestio je institut. U svibnju iznosio je 53,5 bodova. Američke tvornice izvješćuju i o znatnom slabljenju inozemne potražnje, vjerojatno zbog financijske krize u Europi koja je prigušila potražnju za američkim izvozom.

BRUXELLES - Ciparsko predsjedništvo Vijeća Europske unije namjerava odmah početi s radom na usklađivanju stajališta o Višegodišnjem proračunskom okviru (MFF) za razdoblje 2014-2020. kako bi do listopadskog summita EU-a na stolu imali barem glavne elemente toga okvira, izjavio je u Bruxellesu zamjenik ministra za europske poslove Andreas Mavroyiannis. "Već sljedeći tjedan započinjemo niz konzultacija sa zemljama članicama o MFF-u. O tome će se razgovarati na neformalnom sastanku ministara za vanjske i europske poslove krajem kolovoza i već u rujnu imat ćemo prve brojke kako bismo do listopadskog summita imale glavne elemente financijskog okvira", rekao je Mavroyiannis na konferenciji za novinare predstavljajući prioritete ciparskog predsjedništva koje je započelo u nedjelju 1. srpnja. Europski proračun je vrlo važan instrument za poticanje gospodarskog rasta i oko njega se tradicionalno vode žestoke bitke među zemljama članicama.

HELSINKI/AMSTERDAM - Finska će spriječiti realizaciju planirane kupovine obveznica na otvorenom tržištu iz trajnog europskog kriznog fonda, najavila je finska vlada, a protivljenje takvoj opciji iskazala je i Nizozemska. U izvješću za utjecajni odbor finskog parlamenta finska je vlada konstatirala da bi ESM-ove kupovine obveznica na otvorenom tržištu zahtijevale jednoglasnu podršku 17 članica eurozone a s obzirom na protivljenje Finske i Nizozemske, čini se da ona nije vjerojatna. U ovom trenutku nije poznato koje se još vlade protive toj opciji. Glasnogovornik nizozemskog ministarstva financija kazao je da tamošnja vlada ne podupire plan kupovine obveznica, no nisu izričito kazali da će blokirati njegovu realizaciju, napominjući tek da će odluke o kupovini obveznica donositi od slučaja do slučaja.

BRATISLAVA - Slovački ogranak njemačkog proizvođača automobila Volkswagena (VW) potvrdio je optimistične prognoze za ovu i iduću godinu, očekujući da će se proizvodnja približiti punom kapacitetu od 400.000 automobila, poglavito zahvaljujući snažnoj potražnji za modelima terenaca. njemački div automobilske industrije najavio je da će u Slovačku u idućih pet godina uložiti oko 1,5 milijardi eura. Lani je u slovački portfelj uvrstio novi model malog automobila 'Up!' i time pridonio povećanju proizvodnje svoga ogranka u toj drugoj najsiromašnijoj članici eurozone.

LONDON - Euro je oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon što je splasnula euforija izazvana neočekivanim dogovorom čelnika eurozone na prošlotjednom summitu o mjerama za otklanjanje goruće dužničke krize koja potresa tu monetarnu uniju. Euro je tako oslabio 0,55 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,2588 dolara. Time se spustio s najviše razine u tjedan dana od 1,2693 dolara, na koju se popeo u petak. Dolar je pak neznatno oslabio prema jenu, kliznuvši za 0,03 posto, na 79,75 jena. "Ulagači su ugodno iznenađeni jer su sa summita EU-a dobili više nego što su očekivali, a sada nastojimo 'probaviti' nove vijesti. Međutim, puno toga ostaje pod znakom upitnika", kazao je David Morrison, tržišni strateg u tvrtki GFT Global.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙