FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

MADRID - Španjolska se ne može još dugo zaduživati uz visoke troškove koje sada plaća na tržištima, upozorio je španjolski premijer Mariano Rajoy. Ako izgubi pristup financiranju na tržištima, četvrto najveće gospodarstvo eurozone možda će trebati sveobuhvatno spašavanje, uz nesagledive posljedice po 17-članu zonu primjene jedinstvene europske valute. "Financiranje je najhitnije pitanje. Ne možemo se financirati na dulje razdoblje uz cijenu kakvu sada plaćamo", upozorio je premijer u španjolskom parlamentu dan uoči dvodnevnog summita EU-a u Bruxellesu. Aludirao je pritom na visoke prinose od preko 6,8 posto na španjolske 10-godišnje obveznice. Premijerova poruka oštro je upozorenje kolegama u EU da poduzmu mjere kojima bi se smanjile napetosti na tržištima i srezale kaznene kamatne stope koje Španjolska, Italija i ostala krhka gospodarstva eurozone moraju plaćati kako bi se financirali.

ATENA - Europska komisija otklonila je inicijativu grčke ljevičarske stranke Syrize o većim porezima za superbogate vlasnike brodova kako bi se povećali grčki porezni prihodi i smanjio proračunski deficit, pišu europski mediji. Novoizabrani parlamentarni zastupnik Syrize Georgios Statakis najavio je da će njegova stranka pokušati smanjiti porezne olakšice za brodovlasnička poduzeća sa sjedištem u Grčkoj kao i za posredničke tvrtke. Statakis tvrdi da bi te mjere donijele u grčki proračun dodatnih 700 milijuna do milijardu eura i da bi pomogle srediti stanje u tom sektoru. Europska komisija nema prigovora na status quo u brodovlasničkom biznisu, iako je u ožujku predstavila novi plan koji bi trebao osigurati pravedniji porezni sustav za sve Grke. U tom se planu brodovlasnici ne spominju nijednom riječju a glasnogovornik EK Amadeu Tardio kazao je da ih nisu spominjali ni ministri financija EU ni međunarodni zajmodavci.

MILANO - Posrnula talijanska banka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) objavila je da će do 2015. godine ukinuti 4.600 radnih mjesta. Ta najstarija banka u svijetu pozajmit će tako od države oko 1,5 milijardi eura kako bi otplatila dugove i ojačala kapital, a prema strateškom planu za razdoblje od 2012. do 2015. godine smanjit će broj radnih mjesta i prodati određenu imovinu. Plan obuhvaća i značajno jačanje kapitala, odlučne mjere za zaštitu kvalitete imovine, strukturalnu ravnotežu likvidnosti i neovisnost u odnosu na Europsku središnju banku (ECB). BMPS će izdati obveznice rezervirane za državu u ukupnom iznosu od 3,4 milijarde eura kako bi osigurala 1,5 milijardi eura koje joj je država ponudila za spašavanje. Do 2015. planira otplatiti tri milijarde eura duga.

ATLANTA - Američki prehrambeni div Coca Cola objavio je da će u suradnji s punionicama u Indiju uložiti pet milijardi dolara kako bi povećao tržišni udio u toj zemlji. Ulaganje je planirano za razdoblje od osam godina a iznos je tri milijarde dolara viši no što je prvobitno najavljeno. Indija spada među najbrže rastuća potrošačka tržišta u svijetu i Coca-Colina prodaja na tamošnjem tržištu bilježi stabilan rast, iako njihov ključni brend Coke zaostaje za Pepsijem konkurenta Pepsicoa. Coca-Cola je ove godine izvijestila da je njezina prodaja u Indiji u prvom tromjesečju poskočila za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

SANTIAGO - Kina je zemljama Latinske Amerike ponudila kreditnu liniju od 10 milijardi dolara za financiranje infrastrukturnih projekata u regiji. Prijedlog je iznio kineski premijer Wen Jiabao na kraju posjeta latinoameričkim zemljama. Predložio je također da Kina i južnoamerički trgovinski savez Mercosur, koji obuhvaća Brazil, Argentinu, Urugvaj i Paragvaj, sklope sporazum o slobodnoj trgovini. "Kineska vlada i dalje će nuditi gospodarsku pomoć zainteresiranim zemljama u regiji", kazao je kineski premijer. Mnoge latinoameričke zemlje još su u fazi razvoja i grade novu infrastrukturu kako bi potaknule rast svojih gospodarstava.Kina pak raspolaže najvećim deviznim rezervama u svijetu i u potrazi je za novim prilikama za investiranje. Ujedno kineske kompanije za razvoj infrastrukture žele prodrijeti na nova tržišta kako bi proširile poslovanje.

NEW DELHI - Indijski premijer Manmohan Singh privremeno je preuzeo ministarstvo financija nakon što je ministar financija podnio ostavku zbog imenovanja kandidatom za mjesto šefa države. Radno mjesto ministra financija ostalo je u utorak prazno nakon ostavke Pranaba Mukherjeeja koji se kandidira za predsjedničke izbore u srpnju. "Premijer je odlučio preuzeti ministarstvo financija na mjesec ili dva. Novog ministra imenovat će kad se bude smatralo prikladnim", izjavio je dužnosnik iz premijerova kabineta. Dosadašnji ministar financija, 77-godišnji Mukherjee, odlazi s položaja u trenutku kad indijsko gospodarstvo bilježi najslabiji tromjesečni rast unazad devet godina, odnosno 5,3 posto u zadnjem tromjesečju 2011./12.

LONDON - Cijene sirove nafte pale su zbog pojačane zabrinutosti da europski lideri na ključnom ovotjednom sastanku neće uspjeti riješiti tvrdokornu dužničku krizu u regiji, pa je smanjena opskrba iz Sjevernog mora kliznula u drugi plan. Cijena barela sirove nafte pala na tržištu u Londonu 1,13 dolara na 91,89 dolara, dok je na američkom tržištu kliznula 59 centi na 78,77 dolara. U utorak je zatvaranje naftnih platformi u Sjevernom moru zbog štrajka naftnih radnika u Norveškoj dovelo do oštrog rasta cijene nafte na londonskom tržištu. To će smanjiti proizvodnju osmog po veličini svjetskog proizvođača nafte za 150.000 barela dnevno. U međuvremenu je fokus tržišta ponovo preusmjeren s ponude na potražnju s obzirom na slaba očekivanja vezana za dvodnevni summit europskih čelnika koji počinje u četvrtak. Male su šanse da će sudionici tog skupa zaustaviti širenje dužničke krize koja traje već 30 mjeseci, procjenjuju analitičari.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon pada početkom tjedna, dok je euro i dalje pod pritiskom jer su ulagači sumnjičavi uoči predstojećeg summita Europske unije. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto.

NEW YORK - Cijene dionica na Wall Streetu tek su blago porasle u utorak, nakon oštrog pada dan prije, jer ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči summita Europske unije, s obzirom da se ne očekuje značajniji napredak u rješavanju dužničke krize. Dow Jones indeks ojačao 0,26 posto, na 12.534 boda, dok je S&P 500 porastao 0,48 posto, na 1.319 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 2.854 boda. Nakon što su u ponedjeljak pali za više od jedan posto, jučer su burzovni indeksi nadoknadili dio gubitka. No, trgovalo se oprezno jer ne popušta pritisak dužničke krize u eurozoni.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙