FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LOS CABOS - Pod pritiskom financijskih tržišta i zabrinutih svjetskih čelnika, Europa je poručila da je spremna poduzeti mjere za integriraniji bankarski sustav kako bi obuzdala dužničku krizu koja prijeti opstanku eura. Na summitu skupine G20 vodećih industrijaliziranih zemalja i gospodarstava u razvoju u meksičkom ljetovalištu Los Cabosu, Njemačka i njezini partneri iz eurozone učinili su neuobičajen korak detaljno preciziravši mjere za dovršetak gospodarske i monetarne unije koju su osnovali prije 13 godina. Među obećanjima nalazi se da će razmotriti konkretne korake prema "integriranijoj financijskoj arhitekturi" u Europi koja će uključivati zajednički bankarski nadzor i čvrsta jamstva za isplatu bankovnih depozita. SAD, MMF i Europska komisija vrše pritisak na države članice EU-a da osnuju bankovnu uniju kako bi prekinule začarani krug u kojem su se našle jako zadužene vlade koje spašavajući nelikvidne financijske institucije pogoršavaju problem državnih dugova i produbljuju krizu. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da G20 mora razumjeti da je potrebno vrijeme da se 17 država članica eurozone dogovori o tome kako izgraditi potpunu financijsku, fiskalnu i političku uniju, pozvavši kolege iz G20 da prestanu držati lekcije Europi.

LUXEMBOURG - Desezonirane aktivnosti u sektoru graditeljstva u eurozoni smanjile su se u travnju za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, signalizirajući da gospodarske nevolje u Europi guše i tradicionalan proljetni uzlet građevinskih radova. U 27-članoj Europskoj uniji pad je bio još izraženiji i iznosio je 6,6 posto, pokazuje izvješće Eurostata. Na godišnjoj je razini građevinski sektor u travnju također zabilježio pad i to za 5,0 posto u 17-članoj eurozoni i za 5,1 posto u 27-članom EU. Na mjesečnoj je razini u travnju pad aktivnosti u sektoru graditeljstva zabilježilo devet zemalja članica, a rast njih pet. Najizrazitije su graditeljske aktivnosti potonule u Velikoj Britaniji (18,1 posto), Sloveniji (9,3 posto), Portugalu (6,7 posto) i Njemačkoj (6,0 posto). Najizrazitiji skok zabilježile su pak u Rumunjskoj (11,5 posto), Francuskoj (2,3 posto) i Poljskoj (1,9 posto). Na godišnjoj razini, građevinski je sektor zabilježio pad u devet zemalja, a rast u pet.

DEN HAAG - Nizozemska zrakoplovna kompanija KLM je objavila da Boeing 777-200 na letu od Amsterdama do Rio de Janeira, na summit o okolišu Rio+20, pokreće biogorivo na bazi jestivog biljnog ulja. "Zrakoplov za Rio pokreće gorivo u kojem je oko 20 posto biogoriva", rekao je glasnogovornik kompanije Joost Ruempol, koji je istaknuo da je to najduži let kompanije koji se ostvaruje na bazi biogoriva. KLM je u lipnju 2011. najavio komercijalne letove sa zrakoplovima na biogorivo između Amsterdama i Pariza i tvrdi da će biti prva zrakoplovna kompanija s komercijalnim letovima na taj tip goriva. Biogorivo koje koristi nizozemska kompanija proizvodi se od biljnog ulja. Prigodom summita Rio+20 organizirani su i drugi letovi koji koriste biogorivo.

LONDON/NEW YORK - Euro je u utorak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru jer su spekulacije ulagača o mogućem ublažavanju monetarne politike pružile podršku rizičnijim valutama, dok su tržišta uglavnom zanemarila najnovije slabe podatke iz njemačkog gospodarstva. Euro je u takvom ozračju bio na dobitku 0,56 posto i njime se trgovalo po 1,2646 dolara. Uzlet jedinstvene europske valute ipak je upitan s obzirom na niz loših vijesti koje pristižu iz eurozone. Što se Grčke tiče, ulagači su na oprezu i čekaju dovršetak pregovora o sastavljanju grčke koalicijske vlade. U fokusu tržišta je i Španjolska koja se danas zadužila za daljnje tri milijarde eura, ali uz višu cijenu, a ovih se dana namjerava zadužiti i za daljnjih jednu do dvije milijarde eura. Prinosi na njezine 10-godišnje obveznice i dalje su iznad zabrinjavajuće visokih sedam posto. Euro se tek nakratko našao pod pritiskom vijesti o značajnom pogoršanju gospodarske klime u Njemačkoj u lipnju, uz najveći mjesečni pad odgovarajućeg indeksa od 1998. godine, što pokazuje da čak ni najveće europsko gospodarstvo nije imuno na krizu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙