FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Agencija Moody's snizila je kreditni rejting 28 španjolskih banaka, uključujući i Santander, zbog oslabljenih španjolskih javnih financija koje vladi u Madridu otežavaju pružanje potpore domaćim zajmodavcima. Najnoviji potez agencije nadovezuje se na sniženje kreditnog rejtinga Španjolske ovog mjeseca na razinu nadomak bezvrijednog statusa. Iz Moody'sa poručuju da smanjena kreditna sposobnost Španjolske "podrazumijeva slabiji kreditni profil španjolskih banaka". Među bankama čiji je rejting snižen nalazi se i Banco Santander. Rejting te najveće banke u Europi po imovini snižen je s 'A3' na 'Baa2' i uvršten je na razmatranje radi mogućeg daljnjeg snižavanja. Moody's je zadržao Santander jednu razinu iznad rejtinga zemlje 'Baa3' zbog njezina međunarodnog poslovanja i ocjene da još uvijek može upravljati izloženošću španjolskom dugu. Španjolska je u ponedjeljak službeno zatražila novac za svoje banke nakon što je nezavisna revizija prošlog tjedna pokazala da će trebati do 62 milijarde eura dodatnog kapitala. Europske vlasti dogovorile su i prije procjene potreba banaka da će osigurati do 100 milijardi eura.

RIM - Čelnik talijanskog bankovnog udruženja i njegovi kolege iz najvećih industrijskih udruženja pozvali su Europsku središnju banku (ECB) da se pobrine za dostatnu likvidnost tržišta i nastavi kupovati obveznice na sekundarnim tržištima, stoji u zajedničkom pismu dužnosnicima Europske unije. U pismu poslanom uoči summita EU-a, koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak, čelnici bankovnog udruženja ABI, udruženja osiguravatelja Ania, udruženja poslodavaca Confindustria i ostalih udruženja tamošnje industrije također su pozvali Europsku uniju da uspostavi svojevrsnu bankovnu uniju i zajednički regulatorni okvir za dijelove financijskog sustava koji trenutno izmiču regulativi i kontroli nadležnih tijela. Ujedno od predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa traže da se zauzmu za podjelu tereta državnih dugova kako "ne bi bila poništena nastojanja usmjerena sređivanju stanja državnih financija".

TOKIO - Europa mora energično odgovoriti na zahtjeve za financijskom pomoći koje su podnijeli Španjolska i Cipar svojim partnerima u eurozoni, ocijenio je japanski ministar financija Ju Azumi. "Nadolazeći europski summit bit će ključna etapa. Svijet će pozorno pratiti način na koji će summit odgovoriti na zahtjev za pomoći Španjolske", izjavio je Azumi novinarima. "Očekujem od Europske unije da odgovori energično" na teškoće zemalja članica euro zone koje grcaju u dugovima", dodao je. Europski čelnici okupljaju se 28. i 29. lipnja u Bruxellesu kako bi razmotrili najakutnije poteškoće u eurozoni, posebice u Španjolskoj i Grčkoj.

RIM - Promet u talijanskoj maloprodaji u Italiji pao je u travnju za 1,6 posto u odnosu na mjesec ranije a oštar je pad zabilježio i na godišnjoj razini, za 6,8 posto, objavila je u utorak državna statistička agencija ISTAT. Mjesečni pad prometa u maloprodaji od 1,6 posto najveći je od svibnja 2004., a nadovezuje se na pad prometa za rrevidiranih 0,8 posto u prethodnom mjesecu. Godišnji pad prometa u travnju od 6,8 posto najveći je od siječnja 2001. kada su se počeli prikupljati ti podaci, priopćio je ISTAT. Podaci nisu prilagođeni za inflaciju koja je u travnju iznosila 3,3 posto, što sugerira da je prilagođeni promet u maloprodaji zabilježio i značajno veći pad na godišnjoj razini. U prva četiri mjeseca ove godine promet u maloprodaji koji nije prilagođen za inflaciju pao je 1,6 posto u odnosu na isto razdoblje 2011. Osobna potrošnja već je dugo Ahilova peta talijanskog gospodarstva koje u posljednjem desetljeću bilježi najsporiji rast u eurozoni.

LONDON - Prognoze za britansko gospodarstvo pogoršane su u proteklih nekoliko tjedana zbog previranja koja potresaju eurozonu, ustvrdio je u utorak guverner britanske središnje banke Mervyn King. "Zaprepašten sam koliko se situacija u proteklih šest tjedana promijenila, odnosno od objave našeg izvješća o inflaciji za mjesec svibanj. Pesimističan sam u vezi s prognozom za eurozonu. Posebno me brine što posljednje dvije godine svjedočimo pogoršanju situacije u eurozoni i što problemi nisu otklonjeni", upozorio je King u nastupu pred odborom za riznicu u britanskom parlamentu. Na prijelazu s prošle u ovu godinu britansko gospodarstvo zapalo je u drugu recesiju od početka financijske krize, a postoje bojazni da će kriza potrajati. Vlada u Londonu i središnja banka sredinom ovoga mjeseca objavili su dva programa kojima se kroz smanjene troškove financiranja za banke žele potaknuti kreditni plasmani prema gospodarstvu i time poduprijeti posustale aktivnosti.

NUERNBERG - Očekivanja njemačkih potrošača za srpanj ostala su gotovo nepromijenjena u odnosu na lipanj, izvijestio je u utorak njemački institut GfK, napominjući da su znatno pogoršana očekivanja u vezi s gospodarstvom neutralizirala očekivanja većih dohodaka. Ukupni je indeks očekivanja njemačkih potrošača za srpanj tako blago porastao, na 5,8 bodova, s lipanjskih 5,7 bodova. U vrijeme provođenja ankete optimizam Nijemaca u vezi s gospodarstvom pritisnula je neizvjesnost oko grčkih izbora i mjera pomoći španjolskom bankovnom sektoru, ističe se u priopćenju. Tako je odgovarajući indeks ekonomskog optimizma Nijemaca u lipnju pao čak 16,6 bodova, na samo tri boda, što je njegova najniža vrijednost od prosinca prošle godine. Čini se da oslabljeni ekonomski optimizam nije utjecao na očeivanja u vezi s plaćama, pa je odgovarajući indeks u lipnju porastao za 8,1 bod, na 40,1 bod. "Rast zaposlenosti i sporazumi o osjetnom povećanju plaća u odnosu na prethodne godine potpirili su očekivanja o nastavljenim pozitivnim trendovima na području plaća. Povrh toga, čini se da u posljednje vrijeme slabe i inflatorni pritisci", tumače u GfK.

NEW YORK - Američki terminski indeksi najavljuju danas oprezno trgovanje na Wall Streetu, nakon što su jučer cijene dionica oštro pale jer su Španjolska i Cipar zbog dužničkih problema zatražili međunarodnu pomoć. Terminski S&P 500, Dow Jones i Nasdaq indeks bili su oko 13,30 sati u plusu između 0,1 i 0,3 posto. Jučer su ti indeksi potonuli više od jedan posto jer ulagače zabrinjava širenje dužničke krize. Tako je Dow Jones indeks oslabio 1,09 posto, na 12.502 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,60 posto, na 1.313 bodova, a Nasdaq indeks 1,95 posto, na 2.836 bodova.

LONDON - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema razini od 92 dolara za barel nakon što su mogućnost pada američkih zaliha sirove nafte i napetost oko Sirije prigušile bojazni da europski lideri na predstojećem summitu neće uspjeti riješiti dužničku krizu u regiji. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 66 centi na 91,67 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu na 91,01 dolara. Na američkom tržištu cijena je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan i barelom se trgovalo po 79,26 dolara. "Stanje oko Turske i Sirije vjerojatno je potaknulo blagi val kupovina. Tržište je proteklih tjedana bilježilo solidan pad cijena pa današnji rast ne iznenađuje", kazao je Tony Machacek iz Jefferies Bachea. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 88,92 dolara, što je 18 centi više nego na kraju prošlog tjedna u petak.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer je splasnula nada ulagača da će predstojeći summit Europske unije uroditi značajnijim napretkom u rješavanju dužničke krize, a zabrinjava i situacija u Španjolskoj, koja je i službeno zatražila međunarodnu pomoć. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,8 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Australiji skliznule između 0,1 i 0,5 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,1 posto.

(Hina) xbn ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙