FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

WASHINGTON - Rast američkog gospodarstva očekivano je usporio u prvom tromjeseču a posustajanje potrošnje i izvoza moglo bi prigušiti i izglede za tekuće tromjesečje. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju po godišnjoj stopi od 1,9 posto, čime je ministarstvo trgovine potvrdilo prošlomjesečnu procjenu. Slabi tempo rasta BDP-a u razdoblju od siječnja do ožujka prvom tromjesečju ukazuje na posustajanje aktivnosti u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje kada su kativnosti porasle za 3,0 posto. Odražava također nešto slabiju akumulaciju zaliha kompanija i sporiji tempo ulaganja u opremu i softver nego što se očekivalo. Očekuje se da će u drugom tromjesečju američko gospodarstvo porasti oko dva posto.

NEW YORK - Gubici američke banke JPMorgan na promašenoj trgovini financijskim izvedenicama mogli bi dosegnuti devet milijardi dolara, što je gotovo pet puta više no što je banka najavila u svibnju, piše The New York Times. List prenosi navode neimenovanog izvora da je bančino interno izvješće iz travnja pokazalo da bi u najgorem slučaju gubici na trgovini izvedenicama mogli dosegnuti osam do devet milijardi dolara. Pojedini regulatori procjenjuju ipak da je iznos bliži rasponu od šest do sedam milijardi eura, dodaje NYT. Osjetno viši gubici otvorili bi nova pitanja o velikim američkim bankama na Wall Streetu, koje kritičari optužuju da koriste svoj status 'prevelikih da bi se dopustio njihov slom' za rizične spekulacije. Upozoravaju također da bi mogle ponovo ugroziti posustalo američko gospodarstvo.

MOSTAR - Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić usprotivio se u četvrtak inicijativi vlasti Bosne i Hercegovine za sklapanje novog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i rekao je da je neizbježno povećati PDV. "BiH su potrebne nove investicije i krediti za proizvodnju što znači da joj nedostaju krediti Europske i Svjetske banke, a ne MMF-a, čiji krediti služe samo za saniranje javnih financija", istaknuo je Lasić. Po njegovim riječima, vlasti u ovoj zemlji novim zaduženjima kod MMF-a samo odgađaju potrebu povećanja PDV-a koji sada iznosi 17 posto. Potpredsjednik Gospodarske komore FBiH dodao je kako ova zemlja bilježi negativni gospodarski rast te da se ne bi trebala zaduživati za servisiranje javne potrošnje što bi 'nas moglo odvesti prema Grčkoj'.

LONDON/NEW YORK - Euro se na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednja tri tjedna uoči početka summita EU-a na kojem se ne očekuju konkretne mjere za otklanjanje sve dublje dužničke krize u eurozoni. Jedinstvena europska valuta spustila se tako na 1,2408 dolara, najnižu razinu od 4. lipnja, da bi se potom stabilizirala na 1,2443 dolara, što znači da je dnevnom gubitku od gotovo 0,2 posto. Dolar je pak oslabio prema jenu za gotovo 0,5 posto i njime se trgovalo po 79,3 jena. Obistine li se očekivanja i izostane li napredak u rješavanju goruće krize na summitu čelnika EU-a, euro bi se mogao naći pod dodatnim pritiskom, tumače analitičari. Napominju ipak da su očekivanja tako slaba da bi i najmanja pozitivna vijest mogla jedinstvenoj europskoj valuti pružiti podršku.

(Hina) xgple ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙