FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: gple
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

ZUERICH - Švicarska istraga koja bi trebala pokazati je li 12 američkih, europskih i japanskih banaka manipuliralo liborom potrajat će još dvije godine, objavio je potpredsjednik Švicarske savezne komisije za tržišno natjecanje (COMCO) Olivier Schaller. Isključio je mogućnost skorašnjeg završetka istrage dan nakon što je britanska banka Barclays pristala platiti rekordan ukupan iznos kazni u SAD-u i Velikoj Britaniji kako bi se nagodila i ishodila obustavu istraga. "Istraga u Švicarskoj još je u tijeku, razlika između te istrage i one u Velikoj Britaniji jest ta što (britanska) Agencija za financijske usluge (FSA) nije tijelo za nadzor tržišne utakmice već regulator", pojasnio je Schaller. "Pravne su osnove drugačije, ne možemo se fokusirati na jednu po jednu banku, moramo ih obuhvatiti sve istovremeno", dodao je. Kanada, Japan i Europska komisija provode vlastite istrage o mogućoj manipulaciji kamatama na međubankovne pozajmice.

BRUXELLES - Raspoloženje potrošača i poslovnih čelnika u eurozoni u lipnju je dodatno pogoršano, pokazali su najnoviji pokazatelji Europske komisije. Indeks raspoloženja u gospodarstvu 17-člane eurozone spustio se tako za daljnjih 0,6 indeksnih bodova, na 89,9 bodova i najnižoj je razini od kraja 2009. godine. U 27-članom EU odgovarajući je indeks na mjesečnoj razini ostao nepromijenjen, na 90,4 boda, objavila je Komisija. Nepovoljni učinci krize osjećaju se diljem eurozone, ne samo u prezaduženim zemljama Mediterana, pa je gospodarska klima pogoršana i u najvećem gospodarstvu eurozone, Njemačkoj, te u ostalim značajnim gospodarstvima, poput Nizozemske, Belgije i Austrije.

BRUXELLES - Međunarodni tim inspektora doputovat će u Atenu početkom idućeg tjedna kako bi ocijenio mjere koje je Grčka poduzela u zamjenu za milijarde eura financijske pomoći, objavila je Europska komisija. Tim dužnosnika Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doputovat će u Atenu početkom idućeg tjedna, kazao je glasnogovornik povjerenika EU-a za ekonomsku i monetarnu politiku Ollija Rehna. "Što se tiče duljine njihova posjeta, kada je Grčka u pitanju, uvijek je jako teško procijeniti koliko bi dugo postupak ocjene mogao trajati. Stoga neću iznositi takve prognoze u grčkom slučaju", izjavio je glasnogovornik Amadeu Altafaj. Čelnici EU-a sastaju se danas u Bruxellesu na dvodnevnom summitu i očekuje se da će, između ostalog, raspravljati i o stanju u Grčkoj, usprkos izostanku novog grčkog premijera Antonisa Samarasa iz zdravstvenih razloga.

WIESBADEN - Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj blago je porastao u lipnju, izvijestila je Agencija za rad (BAA), zaključivši da tržište rada pokazuje prve znakove slabosti pod utjecajem krize u eurozoni. Sezonski prilagođen broj nezaposlenih porastao je u lipnju za sedam tisuća u odnosu na prethodni mjesec, na 2,882 milijuna. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena u odnosu na svibanj i iznosi 6,8 posto. U BAA ukazuju na pojačane rizike za gospodarstvo. Podsjećaju da je i njihov indeks potražnje za radnom snagom u lipnju zabilježio osjetan pad, spustivši se na razinu prošlogodišnjeg srpnja. Ako se isključe sezonski faktori, broj nezaposlenih smanjio se u lipnju za 46 tisuća u odnosu na prethodni mjesec i bez posla je u ovom mjesecu 2,809 milijuna Nijemaca. Odgovarajuća stopa nezaposlenosti kliznula je u lipnju na 6,6 posto, sa 6,7 posto koliko je iznosila u svibnju.

RIM - Talijansko udruženje poslodavaca Confindustria oštro je snizilo prognoze gospodarskog rasta, očekujući u 2012. snažniji pad no što su ranije procjenjivali i upozoravajući da se treće najveće gospodarstvo eurozone sunovratilo u ponor. Confindustria procjenjuje da će se talijansko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 2,4 posto, oštro revidirajući u prosincu prognoziran pad od 1,6 posto. I za iduću godinu sada prognoziraju pad aktivnosti, od 0,3 posto. Dublji od očekivanog pad gospodarske aktivnosti zakočit će smanjenje talijanskog proračunskog manjka. Prema novim prognozama udruženja poslodavca, u 2012. deficit bi trebao doseći 2,6 posto BDP-a, nakon čega bi se u 2013. godini trebao smanjiti na 1,6 posto BDP-a. "Čini mi se da smo u ponoru. Nismo u ratu, ali štete koje su dosad učinjene gospodarstvu ravne su onima prouzročenima oružanim sukobom", upozorio je Luca Paolazzi, čelnik odjela istraživanju u talijanskoj udruzi poslodavaca.

LONDON - Aktivnosti u britanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,3 posto, potvrdili su službeni podaci, što znači da je Velika Britanija po drugi puta u četiri godine kliznula u recesiju. Podaci statističkog ureda ONS-a pokazali su također da je gospodarstvo u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježilo dublji pad no što se prvobitno procjenjivalo, po stopi od 0,4 posto. Ekonomisti su očekivali da će ured potvrditi procjenu o njegovom padu za 0,3 posto. Guverner britanske središnje banke (BoE) Mervyn King kazao je ovog tjedna da gospodarstvu prijeti opasnost klizanja u silaznu spiralu budući da poduzeća odgađaju ulaganja zbog neizvjesnih izgleda za svjetsko gospodarstvo.

MADRID - Spašavanje španjolskih banaka nosi sa sobom određene uvjete koje vlada u Madridu mora ispuniti, poručio je glavni ekonomist Europske središnje banke, najavljujući pomno praćenje nastojanja Madrida da smanji proračunski manjak. "Španjolska će dobiti novac iz kriznog fonda u tranšama, s tim da će njihova isplata ovisiti o tome ispunjava li Španjolska dogovorene uvjete", kazao je u četvrtak Peter Praet za njemačko izdanje financijskog dnevnika Financial Timesa. "Španjolska nema klasičan program pomoći. Međutim, s obzirom na međusobnu povezanost situacije u bankarskom sektoru sa stanjem državnih financija, moramo također nadzirati razvoj situacije u državnom proračunu", dodao je.

LONDON - Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima budući da je strah za gospodarski rast i potražnju u kontekstu dužničke krize u eurozoni potisnuo u drugi plan pad proizvodnje u Sjevernom moru. Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu spustila se tako za 1,03 dolara na 92,47 dolara da bi se naknadno oporavila i barelom se trgovalo po oko 92,65 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu na najvišoj razini u nešto više od tjedan dana. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 25 centi i njegova je cijena iznosila 79,96 dolara. Tržišta strahuju da će kriza u eurozoni dovesti do recesije i zakočiti rast svjetskog gospodarstva. Potražnja za gorivom u zoni primjene jedinstvene europske valute pada s obzirom na rast siromaštva i nezaposlenosti.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, potaknute dobrim gospodarskim podacima iz SAD-a, no umjereno jer su ulagači oprezni uoči summita Europske unije. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru porasle između 0,1 i 0,6 posto. Burzovni indeksi u Šangaju i Australiji stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,3 posto.

NEW YORK - Rijetka dvostruka doza dobrih vijesti iz američkog gospodarstva potaknula je jučer rast cijena dionica na Wall Streetu, no obujam trgovanja ponovno je bio mršav jer su ulagači oprezni uoči summita Europske unije. Dow Jones indeks ojačao je 93 boda, ili 0,74 posto, na 12.627 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 1.331 bod, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 2.875 bodova. Zabrinutost zbog širenja europske dužničke krize već tjednima pritišće tržište, no jučer su ulagače ponešto ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva. U svibnju je broj ugovora o kupnji postojećih kuća skočio gotovo 6 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dvije godine, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu nekretnina.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙